• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Ny transport!

  Planen har hela tiden varit att köpa en ny (begagnad ofc) transport denna sommar. Jag har därför sedan ett tag tillbaka kollat en hel del på annonser för att börja sortera i begagnatmarknaden och solla bort vad jag inte vill ha men framför allt snävat in mig mot vad jag faktiskt vill ha. Så det blir lättare att så småningom hålla koll inom ett mindre spann och således lättare hitta vad som är perfekt till mig och mina behov och hästar.
   
  Vad jag har kommit fram till att jag vill ha är följande:
  o givetvis reggad för två hästar så jag kan ta med båda
  o runt årsmodell -10, så jag går upp ett tiotal år från den jag har idag
  o mjuk mellanvägg, så A kan stå så brett hon föredrar
  o gärna extra bred, också så A kan åka så bra som möjligt
  o ljus och rymlig
  o jag vill ha helst en Boj, kort och gott. Mest på grund av att de är de snyggaste transporterna att kolla på ;) Men så är det även kvalitetssläp och ett extra plus är ju att de är svensktillverkade.
   
  Vad jag inte vill ha är följande:
  o ett lågbudgetsläp (hellre ett kvalitetssläp begagnat än ett nyare lågbudgetsläp - man snappar ju upp vad andra tycker, tänker och varit med om och då känns det bättre att satsa på kvalité, även om det innebär ett lite äldre släp jämfört med att man kunde få ett nyare om man valde ett annat märke)
  o inte frontutlasntning, pga att det stjäl lastvikt och jag behöver dessutom inte den funktionen
  o inte presenning istället för lucka där bak
  o helst inte dörrar (pga måste ju köra hästarna smalt då, dvs finns ingen valmöjlighet till brett)
   
  Ju mer jag kollade desto mer ville jag egentligen ha en sadelkammare, men slutligen så skulle det faktiskt skilja 20-30 000 på utan vs med sadelkammare, så det sket jag i sedan. Hittills har det ju fungerat ypperligt att köra sadeln i bilen, så det ska nog gå bra i några år till, hehe.
   
  Men så är det ju som så att just Boj är skitdyra och har ett sjukt andrahandsvärde, faktiskt. Men så handlar det om tillgång och efterfrågan - och så länge efterfrågan finns och folk betalar så ligger priset stadigt. Så även om jag ville ha en Boj, så är jag inte dummare än att jag fattar att jag kan få "mer transport för pengarna" om jag hade valt något annat märke. Men så sprang jag på en transport som uppfyllde alla mina krav - och lite till!
   
  En Boj, från 2009, extra hög och extra bred, lastvikt 1230(!) kg (vilket är nästan 200 kg mer än vad de flesta liknande har), extrautrustad med två skötardörrar istället för en, två lampor istället för en, två ventilationsluckor istället för en, krubba på vänstersidan, mjuk mellanvägg och lyssna på detta då: bommar bak! Dessutom två olika uppsättningar med alternativet att kunna köra en häst brett! Kind om EXAKT vad jag söker, fast lite till. Dessutom inte mycket använd och endast en ägare.
   
  Men när jag ringde på den så var det ju såklart flera som hört av sig, men jag var en av dem som var mest intresserade så hon skulle återkomma om den var kar efter att  "förstatjing:aren" hade kikat på den. Happ, såld tänkte jag och kikade vidare. Skulle åkt till en firma i skåne och kikat på en men den hade både hård mellanvägg (tänkte få tag i en mjuk och byta själv) och dörrar bak... Men så hörde säljaren av sig och sa att det inte gick att få tag i "förstatjing:aren" och sa att jag kunde komma om jag fortfarande var intresserad. Alltså jag HATAR verklign innerligt människor som inte har vett att höra av sig. Det är så äckligt vanligt att de inte dyker upp när de lovat, slutar höra av sig osv, osv. Ett "nej tack" eller "jag har ångrat mig" eller vad fan som helst räcker ju. Bara att öppna käften och meddela skadar ju liksom inte, utan tvärtom! Men just denna gång var det ju tur för mig. Så i fredags åkte vi tre timmar norröver och hämtade hem mina hästaras nya vrålåk. Jag fick dessutom med en kamera, extra lampar, ny dekal osv.
   
  Har nu låtit båda mina djur (well, Pärla åker ju inte så mycket längre så hon räknas inte) provåkt den. Latoya till hoppträningen i tisdags (dvs bara några kilometer, but still!) och Aleccis till Vaggeryd igår. Latoya var skeptisk, hahaha. Hon är ju nästan knäpp på så vis att hon har ingen som helst känsla för trånga utrymmen utan hon verkar snarare tycka om när det är lite trångt och mysigt. Så den här stora, ljusa, rymliga saken var bara konstig ;) Efter tio minuter så la jag på linan bakom henne och då traskade hon in snällt. Snart kommer hon inte vilja åka något annat, men först behöver hon bara vänja sig lite. Aleccis däremot är ju världens bästa så hon gick in själv, men med lite mer stöttning än vanligt då hon stannade till två gånger på vägen in och blev lite fundersam. Sedan såg hon alldeles supernjöd ut faktiskt. Det gjorde faktiskt inte Latoya, hahah. Hon vill åka trångt och mörkt, hehe.
   
  Den ligger superfint bakom bilen och trots att den väger lite mer än min förra (har ju bara kört en häst en så länge), så upplevs den inte tyngre. Jag drar ju med min rejält slöa 940 GL (minsta motorn) från 1994. Har haft andra både 740 och 940 GL men ingen har varit så slö som den här, haha. Men det gick så bra så. Ska jag däremot köra två hästar så måste jag dra med en v70. Så tanken är att köpa en v70n (andra generationen) senare i sommar. Eftersom jag har BE (fast har ju CE till och med) så får jag dra kärran med typ vilken bil som helst, men anpassa lasten efter vad bilen får dra. Därav att jag kan dra den även med 940in fast att den är reggad på 1990 kg, men då "bara" lasta 840 kg (och mina djur väger typ 500 kg/styck).
   
  Så var det med det. En hel novell om min nya transport *.* Istället för i sommar så hittade jag typ den optimala kärran för mig och mina önskemål redan nu och jag är såå glad att jag kunde slå till!
   
   
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.