• START
 • OM MIG
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Hoppträningsskrutt

  Toytoy var på hoppträning igår. Jag är nöjd med henne! Hon var ganska framåt och väldigt positiv och lika okomplicerad som vanligt. Jag la henne inte för nära en enda gång! Det enda var väl att jag tänkte lite väl mycket framåt i kombinationen första gången (trodde den skulle vara lite lång så safeade genom att rida framåt lite extra) så då rev vi a-hindret, och på en linje passade det oss ganska bra att gå på åtta språng, men en av gångerna hade vi kunnat gå på sju men så höll jag i henne de sista sprången så det blev åtta ändå. Det var väl inte direkt fel och att rida på sju istället hade inte heller vairt fel, men det var typ det enda jag kan komma på som var ens det lilla att "klaga" på. Hm, jag fuskade väl med en anridning ur sväng och sneddade lite a la omhoppning, men det var samma sak där; "rid gärna ut i hörnet mer", inte mer fel än så. Nej jag är faktiskt väldigt nöjd med henne och helt okej nöjd med min insats också.
   
  Däremot har jag lite problem med sitsen, men det känns sekundärt, hehe. För det första är stiglädren för långa (fast de är i innersta hålen och det blir inte fler hål automatiskt - det har jag provat!), så jag kommer inte ur sadeln som jag önskar i sprången, och det syns tydligt på typ alla filmer den senaste tiden. Dessutom så får jag dåligt tramp i stigbyglarna i sprången och därför får jag lite ostadiga skänklar också. Och så de jävla armbågarna..! Jag har armbågen i vinkel och lägger bara ner handen. Hur svårt kan det vara att sträcka lite på armarna?! Tydligen är det avancerat som fan. Därifrån kan vi fortsätta vidare till "blir urdragen ur sadeln", för Latoya drar fram/ner huvudet då och då (hennes glad-gest), och då flyger jag ur sadeln och "ligger på mage" en stund. Vi blir inte direkt mindre framtunga av ett sådant danssteg. Så jao, jag har en hel del (typ ALLT) att förbättra gällande min sits.
   
  Toytoyskruttis var som sagt väldigt glad igår och hon var till och med lite busig. Känslan vi hade var typ tiptop. Hindren är lätt(a) som en plätt(a), galoppen verkar vi hittat, kombinationen skuttade hon igenom huuuuur bra och okomplicerat som helst - noll och inte den minsta tanke på att backa av där inne (<3), och så bara självförtroendekick på självförtroendekick för skruttirutt när hon serveras hindren bra. Hon känner sig snudd på odödlig nu. Love!
   
  Nästa plan för den hästen är att hoppa P&J i Sävsjö på nationaldagen. Vi är anmälda till 2x 110 cm, men det kan eventuellt möjligtvis kaaanske vara så att hon får gå en vända något högre än så om allt känns tippedi-tippedi-topp! Det tar vi som det kommer.
   
  Idag gick skrutten en barbackatur i skogen. Dessutom hade jag regnkläder på mig så det var inte LITE halt, kan man säga, hahahaha. Och stackars den hästryggen i trav (... varför finns det ens trav?). Galopp däremot! Där var vi som en. Typ. Tills hon hoppar åt sidan, börjar krumbukta, drar ner huvudet (och alltså även mig) och gör så en bit innan vi är som folk igen. Haha, tur det bara är lite minigupp som gäller när hon busar. Snelhest.
   
  Aleccis är på dag ett av den uppsuttna igångsättningen idag! 20 minuters skritt, till oljetorpet och tillbaka igen. Och bara att få sätta sig på den ryggen igen... alltså, wow. Love her! Man känner direkt att det finns en helt annan explosivitet i den kroppen. Trots att hon bara skrittar, utan att ens hetsskritta. Ändå känner man hur "hon är". Jag längtar sååå mycket tills hon går fullt igen.
   
  Och förresten! Att tränsa den hästen! Vill nästan gråta för att jag är världens blödigaste när DE VET. Jag sadlade henne och hon stod med spetsade öron och kollade ut genom stallfönstret. Så tog jag fram tränset, hon tittade till på mig, sen återvände hon med samma blick ut genom fönstret. När jag tog bettet i vänsterhanden, men fortfarande höll det bara precis framför mig (dvs inte "upp" och mot henne), så vände hon sig till mig, sänkte huvudet, siktade in bettet, gapade och tog bettet. Så kunde jag föra över nackstycket och knäppa. Vem vill typ inte gråta av den gesten. Typ som att hon tränsade sig. Jag verkligen, verkligen älskar när de vet. Och de inte bara vet, de visar att de gillar det.
   
  Mina flickooooor idag <3 (Pärl lever och hänger i, men inte på bild, heh.)

  Resultat från Vaggeryd-Skillingaryd med Latoya (26/5)

  I fredags var jag och Ebba iväg med Latoya för att återigen hoppa en 100 och en 110-klass i Vaggeryd. Förra gången var vi i Bratteborg men denna gång var vi på VSRK's anläggning. Det var allt från lokal nivå genom regional och upp till nationell nivå så det var lite högre klass på hela känslan än förra gångens "lilla" lokala tävling. Hm, det låter som jag förminskar Bratteborg men så menar jag verkligen inte, haha. Det är ett trevligt ställe som jag gillar - det jag menar är bara att man nu kände att, även om hindren är lika höga, så var det en lite större uppgift som väntade. Och just det! VÄDRET! Alltså det var så varmt, soligt och underbart! (Nästan i varmaste laget när man ska rida såklart, men inte kan man klaga på solen, nej nej.)
   
  Skruttiruttiplutt... hm, det kan vara så att jag däremot förminskar min lilla häst litegrann, hahaha. Som för övrigt mättes relativt nyligen och nu har hon tagit sig upp på 160 cm exakt. Förra året var hon ju 159 cm, hehe. Hon har hela tiden varit den största hästen men nu blir det fler och fler centimeter från Aleccis - som ju är typ 157 cm hög (liten). Men, det var inte det jag hade tänkt skriva om!
   
  Latoyskipojski som också är min lilla skruttirutt plockade vi ut och gjorde i ordning för första klassen. När jag håller på att sadla så går hoppgjorden sönder! Oh crap. Satte fast ena resåret lite provisoriskt i schabrakets sadelgjords-fästegrej och red med tre knäppen. Hann inte springa och köpa en ny utan det fick bära eller brista.
   
  Känslan vad gäller hästen var faktiskt bra från början. Hon var framåt och intresserad, vaken på drivande hjälp och nästan lite pigg för att vara Latoya! Vi värmde igång bland alla en halv miljon hästar på framridningen och skuttade sedan över framhoppningshindren. Kom lite nära någon gång (i vanlig ordning...) och fick bättre språng också. Hon kändes trevlig!
   
  Red in på banan och tog ett varv runt staketet. Klart hon var uppmärksam på omgivningen men hon kändes inte alls sådär tittig och spänd som hon ju vanligtvis tyvärr är. Det enda stället som hon var sådan på var vid domartornet bara. Så det kändes ju lovande det med. Lasse var förresten på plats och tipsade om att smacka på henne i landningen efter första hindret så det tog jag med mig in till start, och att räta upp mig.
   
  100 cm bed. A
  så satte vi fart och hoppade första hindret. Efter det så drev jag på henne lite i landningen och sedan flöt faktiskt hela rundan på rätt bra. Känslan var faktiskt RIKTIGT bra. Bästa någonsin så här långt! Hon var inte sådär spänd och kort utan tog för sig framåt och var intresserad - och sugen på sitt jobb liksom. Mot trean var väl egentligen enda stället som jag idiotdrev mot men det var just för att bibehålla galoppen förbi domartornet om hon skulle bromsa självmant, men det gjorde hon inte utan vi rullade på. Linjen kom vi nära på med, men inte sådär extremt, men då gjorde jag ändå ett försök att rida fram-fram-fram på fem galoppsprång och försöka få henne att räcka ändå och det gjorde hon. Däremot så kom vi lite väl nära sjuan, så det var inte så bra men hon är rädd om sig. Och förresten, kombinationen! Den gick hur bra som helst! Vi kom utifrån och behöll därför suget framåt och hon sög på genom den och ååh, jag blev så glad! Inga som helst tendenser till att lösa uppgiften genom att göra sig minikort och lägga in extrasprång utan hon löste det som ingenting! 0 fel och känslan var GULD. Jag är jättejättejättenöjd med hur det kändes och att hon som sagt inte alls var sådär spänd, kort och slö, utan hon rörde sig framåt. Duktig skruttis!
   
   
  Och så tog vi veterinärbesiktningsoskulden också. Alltså, HAHAHAHA den här hästen kan man inte jaga på hur som helst. Vi gick bort dit och behövde inte köa, hästen stod still när veterinären kikade på henne. Sen skulle jag ju trava iväg med henne, HAHA. Hon blev så lång hon bara kunde och försökte hålla sig till skritt istället. Vi tänkte ju inte alls på att ta med oss något spö heller så jag sprang, drog och smackade sådär som en kan göra på en slö gammal ponny typ. Men sen blev det trav och hon var självklart godkänd. Lite skillnad mot Aleccis (och typ alla andra tävlingshästar som blivit besiktigade några gånger) som vet precis vad de ska göra. Aja, det var iaf lite roligt. För oss (ehee).
   
  Så in med hästen i lådan och regelbundet kolla läget och vattna under de 3-ish timmarna som hon fick vila upp sig till nästa klass. Och ibland har man tur! Nu var ju detta som sagt lite större tävlingar och dessutom hela helgen så då fanns det faktiskt en försäljare på plats så jag kunde köpa en ny sadelgjord. Flyyyyt! Så till nästa klass fick hon inviga den och mjorå, den verkar fungera, haha.
   
  I klassen tidigare hade de siffror utanför framhoppningen så man såg hur lång tid det var till sin start. Det är väldigt effektivt och jag tycker det är ett skitbra system. Dessa siffror tittade jag på och när jag skrittade in på framridningen blev jag förvånad då de stod på 17. Eftersom jag hade startnummer 32 så var det ju massa tid och jag blev förvånad att de inte hade kommit längre på banan, men tänkte inte mer på det. Så jag skrittade runt där, planlöst, på långa tyglar och liksom "väntade". Sedan ropar de på mig och jag kände mest SHIT. Så tog lite trav och sedan ett par varv i galopp och det lilla hindret någon gång och gick sedan in på framhoppningen. MEN BRA JOBBAT osv. Kände mig inte så värst klipsk där alltså. Varfööööör försökte jag inte bara lyssna noggrannare på speakern?! Pucko! Aja, vi rullade igång mer i galopp där inne och började hoppa fram och skrittade lite emellan. Hon kändes ändå NOLL påverkad av dels detta men inte heller av den tiden i transporten. Skönt! Hon var fortsatt intresserad, framåt och nästan pigg liksom. Och så sprang och hon ruskade på huvudet regelbundet. Gulle. Det betyder att hon är glad, och jag älskar när hon gör så. Älskar när de uttrycker sig <3 När vi sedan skulle dra oss ner till banan, för att stå utanför ett ekipage tänkte jag, så var det precis vår tur att gå in på banan för den före oss var struken (och det hade jag såklart inte heller uppfattat). Ojoj, lite flyt i missuppfattningarna hade vi ändå.
   
  Inne på banan rörde jag mig lite nära domartornet (fortfarande lite spänd precis där) och gick mellan a- och b-hindret i kombinationen. Sen kom jag på att åttan ju kommer ganska snabbt så ville visa henne den också. Annars är hon ju inte ett dugg tittig på hinderkonstruktionerna och det är riktigt jäkla skönt. Men ändå kändes det snällast att visa lite hinder.
   
  110 cm avd. B
  Vi var borta vid åttan när vi fick startsignal men jag tog mig tid att visa den, sedan känns det lite småstressat att komma igång. Jag hade egentligen velat ta lite mer galopp och framför allt fått igång lite mer galopp i henne än vad jag skulle hinna nu, men jag satte galopp så bra jag kunde och styrde mot ettan. Såg att vi skulle komma jävligt stort på den så där idiotdriver jag faktiskt med sporrarna i varje steg de sista stegen och tack vare det så kommer vi intill lite mer och får ett trevligt första språng. Redan efter ettan så ruskar hon litegrann på huvudet och känner sig glad och duktig, hehe. Så söt liten häst! Därefter väntar en ganska tråkig del av rundan. Vi kommer nära tvåan, trean, fyran och femman. Jag trycker på bort mot sexan för blir lite rädd att komma på halvsteg med oxer där, men hon svarar och vi tar oss fram på fem och hon har alla möjligheter att hoppa över den på helt okej avsprångspunkt. Sedan vill jag ha henne lite mer mellan hjälperna men Latoya tycker att hon kan själv så hon går emot handen och min lätt förhållande hjälp men vi har ändå en bra distans framför oss så jag behöver bara mjukna och hålla om. Så får vi återigen bra förutsättningar för att hoppa kombinationen och hon skuttar igenom den precis som hon ska! Därefter väntar åttan som kommer dyka upp lite snabbt och jag är faktiskt väldigt nöjd med min ridning där. Först landar vi och är framtunga efter b-hindret, sedan är hon "rak" och genom svängen får jag henne verkligen på ytterhjälperna och bakbenen. Jag kunde presentera det hindret precis som jag ville (men det syns inte något speciellt på filmen pga vinkeln) och så avslutar vi med ett trevligt språng över nian. SÅ DUKTIG! Trots halvkaos i början så är hon väldigt ambitiös och rädd om sig. Felfri, och fjärde nollan i 110 på raken, av fem totalt i hennes liv. Wow, vad hon kämpar <3
   
   
  Nu ska jag dock berätta vad jag tänker mot hinder 2-3-4-5. Som ni känner till så har jag, förhoppningsvis, HAFT stora problem med att Latoya blir spänd och därför väldigt kort och knappt tar för sig framåt när jag driver henne. Jag är därför rädd för att ta bort energin när jag tar i henne (t ex vid en förhållning). Tar jag då bort energin (för att hon inte är framför skänkeln) så kan hon inte hoppa. I bästa fall så får hon häva sig över hindren, vilket hon med största sannolikhet också kommer göra då hon inte är en "stopper". När hon häver sig över så blir det väldigt jobbigt och kan skrämma henne när hon får ta i så gräsligt - så det är inget alternativ. Vad jag vill med kontakt/förhållning är ju att bibehålla energin men korta henne, spänna bågen, eller sätta mer tryck i henne. Förstår ni då vad jag har för alternativ när jag ser att vi kommer att komma nära hindret? Antingen det förstnämnda (ej ett alternativ) eller att bibehålla energin = få henne att fortsätta tänka framåt, och låta henne gå nära men med samma fart och framåttänk så hon får skutta över "inkorrekt" (alltså sprången blir ju skitdåliga) men utan att det blir lika jobbigt för skallen. Det är därför det inte ser ut som att jag gör något när jag gång på gång lägger henne för nära. Det är alltså inte för att jag vill, utan för att jag vill lösa det som kommer hända på bästa sätt - det sätt som gör minst påverkan psykiskt. Sedan kan absolut andra ryttare ha andra filosofier och hade löst det på andra sätt. Men jag vågar inte ta i henne där. Inte än. Men troligtvis så hade jag faktiskt kunnat göra det denna dag, för nu kändes hon så pass mycket bättre och mer framåt, däremot så tar det ju lite tid för mig att "vänja mig om" och lita på att hennes energi inte "dör" om jag försöker ge henne lite mer plats framför hindren. Nu är det hög tid att lämna den "ovanan" (det är ju en ovana när det är dags att ändra ridning men de gamla mönstren sitter i), och börja rida henne mer och mer som en vuxen häst. Det är dags att börja lita på henne. Och optimalt är såklart att komma på bästa möjliga avsprångspunkt 100 av 100 gånger, men det kommer inte hända så länge det är jag som sitter på. Det är bara ren självinsikt.
   
   
   
  En sak till! Hon var sååå duktig på tävlingsplatsen! Det är så kul att se hur hon blir mer och mer världsvan och nu var nästan som Aleccis. Alltså hon var SUPER. Inte bara "okomplicerad" utan hon skötte sig riktigt, riktigt bra. Så stolt över henne!

  Aleccis på klinikbesök 1&2

  Jag tyckte att Aleccis kändes lite konstig för en månad sedan ungefär. Kunde inte sätta fingret på det men misstänkte någon form av låsning typ. Ringde till kliniken för att kolla henne kiropraktiskt, tänkte jag. Åker hem med en häst som är liksidigt halt, bara på böjda spår. Helt ren på raka spår, ingen som helst reaktion vid böjprov (ändå rätt bra för att vara en sjutton år gammal häst) och fick beröm för väldigt välmusklad och jämnt musklad. Även helt rak i rygg och bäcken. Så faktiskt mycket bra och mycket beröm, men också en liksidig hälta. Hon behandlades och vi åkte hem. Medicin, vila och promenader stod på schemat, och återbesök om tre veckor.
   
  Precis när vi (Ebba följde med) åkte hemåt så hade jag faktiskt inte så dålig magkänsla ändå. Klart att det är skittråkigt och jag kände mig som världens sämsta djurägare men å andra sidan så är det dels liksidigt och dels rider jag på nästan bara raka spår. Så jag känner att jag vill försvara mig med de orden. Men ändå. Fortfarande dåligt samvete deluxe liksom.
   
  Men ju mer dagarna gick och framför allt dessa veckor, så har en sämre och sämre magkänsla krupit sig på och jag har den senaste tiden varit rejält orolig och rädd. Tänk om det är så att hon sprungit runt med någon skit i kroppen och egentligen är så dålig att hon inte ens ska behöva lida i sin egen kropp?! 
   
  Artros, cystor, något-mer-som-jag-inte-minns-namnet-på eller yttre trauma... Det är de "vanligare" alternativen som finns när man pratar problematik i knäna, fick jag veta. För idag var vi nämligen på återbesök. Aleccis var mycket bättre än sist och jag fick välja om jag ville rötga eller inte. Jag valde att röntga. Det är typ den viktigaste i mitt liv. Jag kan inte bara tro, hoppas och vara nöjd utan att veta. Jag måste få veta. Så vi röntgade. Utan sedering. Hon är ju världens bästa häst, liksom. Men hon sa att det var lite läskigt när röntgenmaskinen "jagade" henne från taket, haha.
   
  Hur lättad blir man inte när röntgen inte visade något konstigt alls?! Hon var helt ren och fin i båda knäna!! ÅÅÅH, så jäääävla skönt! (På svenska: hon är alltid inte döende.) Hon fick en dos till, och jag har fått ett försiktigt igångsättningsschema med först fortsatt vila/skritt vid hand, därefter uppsutten skritt för att "känna efter", och om allt är som det ska så byggs det på allt eftersom. Vi ska ha telefonkontakt, dels om några veckor (om allt känns bra) eller tidigare om det inte går som det ska.
   
  Just nu så lever hoppet och jag hoppas innerligt att vad det nu var (inflammation? obs, min gissning. Det är ju vad mina knän sysslar med...) ger sig och att allt bara kan bli som vanligt igen. Jag saknar henne <3
   
   
  Sedan är frågan om inlägg likt dessa är att dela med sig av för mycket informaiton... För många djurägare är det känsligt med skadehistorik. Men å andra sidan så lämnar inte den här hästen min sida levandes ändå, så det spelar ju inte så stor roll.

  Upp, och ner (Lång text som fan, igen.)

  Ahmenhejellerrrr...
   
  Har precis jobbat sju arbetspass på sju dagar och försökt hinna med livet däremellan. Har ju bara en häst att rida, som dessutom bara går fem pass i veckan, men håller även igång med promenader efter schema. Plus sömn och försök till att äta någon gång där emellan också. Och självklaaart så bröt förkylningen ut med. Kul osv. Men vill man något tillräckligt mycket så går det mesta att lösa. Denna gång; 70 timmars jobb.
   
  Latoytoyskrutten rids som vanligt. Vi kämpar på och varierar hoppning, dressyr och uteritter så mycket det går. Och gissa vad?! Jag tror fasen jag hittat en ny (EFTERLÄNGTAD) knapp på den hästen!
   
  Jag känner att jag återigen måste börja med att dra upp att jag ju är till absolut största del självklärd. Det är STORA delar som jag aldrig fått lära mig, inte förstått vikten av, eller till och med missat helt. Att utvecklas på egen hand tar jävligt långt tid, och man tar nästan aldrig rätt väg. Faktiskt. I alla fall inte på de första tio försöken. Jag kan rabbla två stooooora, och direkt avgörande, grejer i ridningen som jag aldrig fått lära mig och därför fått förstå på senare tid.
   
  Det första är balansen. Ja, jag fattar att hästen måste stå på sina ben och att jag sitter där uppe och allt som oftast inte behöver hålla i mig. Det går bra ändå. Men när man hoppar 70 cm felfritt på P&J med sin ponny man red in själv och tror att man därför är redo för att hoppa 80 cm - tills man gör det felfritt, och därefter höja 10 cm till... Alltså det går bara ett tag. Sedan tar det stopp. Detta då balansen inte finns där. Hjärnkirurgi? Nej, inte för alla de/oss som på ett eller annat sätt (i ett tidigt stadie med hjälp, eller själva efter tio-ish år i sadeln) fått lära oss det. Men ja, för någon som glatt skuttat runt på sin obalanserade ponny och överlyckligt varit nöjd för minsta framsteg så är det fan i mej hjärnkirurgi. Det är ju först när det inte längre fungerar som man förstår att det finns ett djupare svar på frågan. Grunden var inte så jävla säker när hindren blir högre, så att säga.
   
  Det andra är yttertygeln. Att det är den man typ rider hela hästen på. Gör allt med. Utgår ifrån. Det är där hästen ska vara. Alltsåååå. Vet ni hur jobbigt det är att lära om efter så himla många år? Nu är den med, yttertygeln, men visst finns det andra kroppsdelars om fuskar. T ex ytterskänkeln på börjda spår får jag erkänna. Och så allt detta som jag inte har fått lära mig än. Hur ska jag veta vad jag inte kan och hur ska jag träna på det? Det är frågan. Kanske kan jag hoppa 130 när jag är 45 år. Om jag inte slutat med hästar då... Vem fan vet. (Just nu så är det inte supermotivernade att traggla på, men det kommer jag till senare.)
   
  Så, det var den biten. Nu kommer vi till nästa.
  Latoya, som ju enbart var inriden och inte mer än så - hon kunde gasa, bromsa, svänga men inte "rätt" galopp osv. Jag har fastnat lite i att jag saknar suget, drivet, bjudningen intresset i henne. När jag regelbundet gnäller på att hon är slö eller "springer för sakta" så menar jag givetvis inte HASTIGHETEN utan just det där intresset av att vilja ta sig framåt till varje pris. Hon har inte bråttom.
   
  Det är liksom det enda jag kan. När hästen redan vill framåt så vet jag hur jag därifrån kan rida på hinder, eller bara göra en jäkla volt. Men när hon (precis som Lillis), går mer in i sig själv och, förvisso ökar om du driver på, men det känns bara som luft. En tom galopp där hon inte vinner någon som helst mark och det går inte att rida ihop henne, få tryck i galoppen och då blir det fan pissvårt att rida på hinder. Vi kommer nära, vi kommer långt ifrån, hon får häva sig över eller så jagar jag henne genom hela rundan.
   
  Spänd, ja. Spänd och tittig. Jag vet vad en spänd häst är (lol), även om jag inte kan rida höga klasser för att jag inte vet hur jag ska göra rent ridtekniskt så har jag ändå bra koll på många andra saker, t ex hästens energi. Inte energi som i fart, utan energi på vad den gör, känner, hur jag ska "sluta en sköld" runt oss första gången den träffar tåget/traktorer/dyl eller titta framåt och fokusera på det. Det är min absoluta styrka som ryttare. Jag anser mig själv vara bra på att få hästen dit jag vill genom att använda eller inte använda hästens och omgivningens energi.
   
  Meeen, spänd ja. Spänd som i spänd och tittig har jag stenkoll på. Latoya är ofta sådan. Men så har jag fått lära mig en ny form av spändhet. Nämligen den spändhet som kommer mellan "väldigt spänd och tittig" och "avslappnad". Däremellan finns en spändhet som jag inte reflekterat så mycket över. För när den värsta spändheten har släppt så har jag varit nöjd med det steget och därifrån försökt fokusera mer på uppgiften; t ex hoppa hinder i en viss ordning, gå förbi en livsfarlig robotgräsklippare osv. Men nu har jag förstått ett steg till. 
   
  Majoriteten av de hästar jag ridit har liksom gått fram när den första spändheten har övervunnits och då har det inte varit fel att fokusera på uppgiften. Men en spänd häst blir en kort häst. Kort i musklerna. Kort i kroppen. Kort över ryggen. Och här har vi den där satans korta jäkla galoppen som jag inte "kan använda"!
   
  På hoppträningen senast så red jag fortfarande som jag gjort i ett år drygt; framåt eller tillbaka, kort sagt. Jag bad henne öka REJÄLT och kortade upp henne rätt mycket. Och så gjorde vi ett par varv i båda varven, för att få snurr i hästkroppen och galoppen. Ja, det fungerade skitbra. Hon kändes kanon på träningen och jag är inte ett dugg missnöjd med energi, bjudning, intresse och allt det där. Men å andra sidan så var det ju också på den bana som hon varit på absolut mest (om man inte räknar ridhuset) på träningarna. Så där är hon ju inte sådär spänd från första början. Så huruvida det satt i den lite mer extrema framridningen eller om det helt enkelt var för att hon från början inte är så spänd där - det vet i fan. Men vi hade en bra mycket bättre känsla där än på tävlingen sist i alla fall.
   
   
  Men, åter till den nya knappen!
  När jag red henne sist, dvs igår, för idag hade hon vilodag, så kom jag att tänka på det här med "kort i kroppen". Kort i musklerna. Så jag provade att bara lägga fokus på just steglängden och "muskellängden" som jag kallar det nu rätt slarvigt. Säg att vi travar och hon är tittig och jättespänd. Då lät jag henne först trava sådär kort, kort och spänd, "tom" och vi kommer ingenstans. Kanske i 200 meter eller något. Sedan lägger jag om benen och "skjuter på" och känner i hela kroppen och förväntar mig att hon svarar med att länga stegen. Det gör jag i kanske 15 steg eller så. Sen plockar jag tillbaka henne igen. Och så skjuter jag på och fokuserar 100% på att länga ut stegen på henne, och så tillbaka igen. Ibland föll hon in i galopp men det gör inget, bröt av och fortsatte bara. Såhär gjorde jag även i galoppen sedan. Efter några gånger förstod hon var jag var ute efter och det kändes som vi kunde fokusera på det tillsammans, och lite, lite släppa det "läskiga" omkring oss. Hon svarade bättre på mig och det blir ett annat tryck i gångarterna. Observera att jag absolut inte ett dugg bryr mig om hennes huvudposition, eller hur balanserade längningarna är. Jag vill absolut inte plocka i henne utan vi tänker bara framåt och längre steg. En sak i taget! Det kändes som att detta absolut kan hjälpa oss och jag ska rida henne såhär till nästa tävling, och rida fram henne såhär innan klasserna. Bara för att se om det kan hålla.
   
  Ooooch, det som suger är att jag inte tänkt på detta förrän nu. Men så är det att tuffa runt ute i skogen på egen hand ":)" Huvudsaken är ändå att jag nu ska fokusera helhjärtat på detta och se om min lilla "länga hästkroppen" kan fungera. Tyvärr så är det svårt att sitta och göra tusen övningar i skogen och få henne avslappnad så, för hon lägger mer fokus på omgivningen oavsett vad jag ber henne om. Men detta "gick fram", och hon kan dels försöka lösa uppgiften och ändå ha lite koll på omgivningen samtidigt. Det är annars svårt för den här hästen att göra just det, utan det är mer en tävling mellan mig och omgivningen vem som vinner uppmärksamheten liksom. Jag tröstar mig med att hon bara är 5 år gammal och löser jag denna grej så behöver jag inte klaga på tomheten i gångarterna längre. Hoppas jag!
   
  Men jao, den delen inbringar ändå lite hopp. Sedan har vi den andra delen... Nämligen Aleccis. Hon ska i morgon åka in till kliniken och jag är så jävla rädd. Alltså VAD FAN GÖR JAG OM DET ÄR KÖRT?! Jag vill bara gråta för jag är så rädd.
   
  Är det kört så är jag fan osäker på om jag orkar med det här slitet längre... Det låter klyschigt och jag har sagt det förr, men den hästen är verkligen definittionen av min drömhäst. Hade hon varit en mööörk skimmel och lite modigare så hade jag fan trott att jag sov konstant. Det finns ingen som henne och jag älskar verkligen så djupt. Hon är så klok, har såå mycket energi, men samtidigt är hon så försiktig som individ och väldigt känslig, och den absolut vänligaste häst jag vet. Att sitta på hennes rygg när man får startsignal... Åh, jag kan aldrig känna det med en annan häst. Och om jag får känna just DEN delen, så får jag aldrig kombinationen av Aleccis igen. Alla hennes fantastiska sidor som jag älskar så jävla, jävla mycket. Man kan rida på många fina hästar med kvalitéer, självförtroende, mod, välridna, lydiga och som kan stava till framgång baklänges. Men på Aleccis... Jag skrattar med henne varje dag. Älskar att sitta på den ryggen. Hennes sjuka intresse till att hela tiden vilja ta sig framåt, snabbt och kraftfullt, varje sekund - jag älskar det. Hon är rolig att rida varje dag, och jag har aldrig suttit på något liknande. För mig, som knarkar fart, är detta verkligen hästen som bär mitt namn. Hon må vara "ful" i sporthäst-idealet och rids defintivt "fel" i dagens rid-ideal, men hon är något alldeles extra och jag är såå rädd att mista henne. Kanske överreagerar jag. Kanske är jag rädd i onödan. Kanska får vi, tvärtom, ett väldigt glädjande besked i morgon (det är nämligen ett återbesök). Men jag är ändå så äckligt jävla rädd. Vill bara ha vår vardag tillbaka.
   

  Resultat från Bratteborg med Latoya

  Bratteborg stod på schemat idag. En miss i hur lång tid de första klasserna skulle ta innan vi behövde anlända gjorde att vi verkligen var ute i sista minuten, men det löste sig ändå. Banan var väldigt enkel och jag hann smita in och stega distanserna under prisutdelningen. Latoya fick en lite komprimerad framridning men det kändes ändå okej. Förutom att jag inte riktigt fick fram henne så som jag önskar. Men att få fram den hästen som JAG önskar är aldrig något jag kan ta för givet. Så en längre framridning behöver definitivt inte betyda att vi "hittar dit" utan kan snarare även betyda motsatsen.
   
  100 cm avd B
  Galopperar mot första hindret och det känns väl ändå okej, men så kommer vi ha samma problem genom hela rundan: vi räcker inte fram! Galoppen känns "tom" och hon tar ingen mark. Det känns som vi står på stället och trampar och det går inte att rida bra mot hindren. Det blir ett litet extrasprång framför varje hinder på distanserna. Dessutom blir det rent skit mot en oxer där vi kommer jättestort. Jag trycker av henne och hon försöker hoppa. Klämmer i för kung och fosterland men räcker såklart inte över bakbommen. Dessutom så går hon på TVÅ steg inne i den KORTA kombinationen som, i det här fallet, "bara" är sju meter i mina mått mätt. Dvs inte "7 och 20/30/40/50". När jag rider mot den och hon ser den så är det inte som att hon "backar av och fegar ur" utan det är snarare som att hon ser den, tänker "aha, den här uppgiften vet jag hur jag ska lösa!" och så komprimerar hon sin kropp och går på två ministeg där inne. Alltså hääääst. Du är den största häst jag haft - du når!!! Vi tog oss runt med en inte skitbra känsla, men ändå "bara" ett nedslag, så 4 fel i resultatlistan. Och ni ser ju själva vilken skitrunda.
   
   
  Vi ställde faktiskt in hästen i lådan i de 20 minuter det skulle ta innan det var dags att ta ut henne igen. På så vis hann vi äta ett par korvar och gå banan, och hon fick 20 minuter i lugn och ro. Jag startade sista i klassen (och sist på hela dagen), så det räckte att ta ut henne när jag var nöjd med bangången. Eftersom hon redan gått en klass. Denna klass gick ju då inte som tänkt. Varenda jäkla distans var ett problem och vi räckte inte fram på en enda linje (inkl kombin). Därför var min första plan såhär: får jag inte fram henne så är det bättre att planera att rida på ett extra steg på varje distans för då blir det en trevligare upplevelse för Latoya, jämfört med att jag försöker nå fram hon sedan få ta ett extrasteg och komma nära gång på gång. Men helst så ska hon såklart gå på rätt antal steg och hon har fysiskt sett möjligthet att räcka fram. Så det ska liksom gå.
   
  Sen red jag fram igen. Denna gång så tog jag verkligen för mig av hennes galopp inne i ridhuset. Med min sits och med min energi, och med drivning givetvis, så försökte jag hitta en STOR galopp och så rullade vi runt, runt några varv i båda varven tills det kändes bra. För ja, det kändes bra efter en stund. Hon tog sig framåt i en stor galopp, tog mark och fick ett bättre sug framåt och tryck i steget.
   
  Därefter hoppade vi fram. Först på det lilla. Och jag försökte hela tiden tänka på att rida henne som i ridhuset och tänka STOR galopp hela, hela tiden. Det kändes ändå bättre och blev bättre och framför allt lättare att rida på hindren. Ögat är ju ändå anpassat efter att vi ska ta oss framåt liksom, och samma sak med att få ihop henne mer framför hindret om jag behöver ta en förhållning.
   
  Sen kom problemen. Jag var själv kvar på framhoppningen och skulle bara skutta över oxern med innan jag började bli klar. Styr på den när den ligger på 110 och, jag vet inte vad som händer, men hon smiter bredvid. Tänkte att en gång är ingen gång och styr på en gång till. Då hoppade hon. Men jag ville ta det en gång till. Då smiter hon bredvid igen! Jag kan själv knappt förstå varför. Det kom så plötsligt, men absolut inte som med Aleccis där hon först bjuder och sen kastar sig bredvid utan det är mer som att hon fastnar i ena sidan och blir svårstyrd plus oengagerad eller något. Jag vet inte. Vad jag däremot vet är att jag behövde ha hjälp att sänka hindret så jag ropade på Ebba över hela anläggningen tills hon kom löpande. Vi slängde ner oxern tre hål och skuttade över. Höjde ett och skuttade över. Höjde igen och skuttade över men rev bak. La upp bommen och skuttade över och var nöjda så. Hm... kul liksom.
   
  Då kände jag ju såklart i magen att det absolut kan vara fel på henne. Hon kan ju såklart ha ont eller liknande. Så jag täkte att står hon emot (eller vad jag ska kalla det) och smiter bredvid eller vägrar så utgår jag direkt. För detta är inte likt Latoya! Klart man blir lite orolig ju. Men jag ville ändå ge det ett försök. Hon hoppade ju när vi sänkte, om det nu var höjden som provocerade fram beteendet? Alltså jag känner verkligen inte igen det. Vi hade bra galopp och det kändes bra i anridningen men så bara försvann hon ett par galoppsprång innan hindret och jag kunde inte styra upp henne på mitten liksom. Svårt att förklara.
   
  110 cm avd B
  Men! Så går vi in och när det är vår tur försöker jag snurra igång galoppen så bra jag kan. Mot ettan så är jag ändå sådär lite, lite, lite avvaktande (OM det nu är så att hon har ont eller något, samvete har man ju ändå mot djuren!) men hon hoppade så trevligt så. Observera hennes bakben! Så fina. Sedan visste jag att tvåan, en av banans största oxrar, skulle komma rätt fort så jag ville verkligen ha framåttänk i henne där ur svängen. Detta i kombination med att hon var tittig mot (utanför) kortsidan vilket gör att vi tappar tryck där när hon fokuserar fel en stund. Så jag är på henne rätt mycket mot tvåan men sedan får vi faktiskt upp farten och lyckas hålla en enligt mig en hyfsat bra galopp genom hela banan. Alla distanser flyter på bra, hon får framåtlägen de allra flesta gånger och det känns bra så långt. Sedan kommer kombinationen och hon går in i samma läge som innan. "Aha, det här känner jag igen!", men denna gång är det mer mitt fel. Jag ser att vi kommer komma nära men jag har bara ett alternativ: driv för att bibehålla framåttänket och energin. Hade jag plockat i henne där så hade det ändå slutat på samma vis (i bästa fall). Så vi kommer nära där, men ändå "med fart" så hon lyckas skutta över men går på ett galoppsprång och tusen småsteg av någon underlig gångart. Direkt i landningen så har vi sex språng fram till sista räcket så jag känner att jag MÅSTE ha fram henne. Jag driver på, hon svarar och vi kan segla över sista hindret. Ändå en hyfsad runda, MEN ändå inte den allra bästa känslan, tyvärr. Jag vill inte behöva rida henne såhär "hårt". Okej att jag driver mycket och även viftar med nävarna ibland, men det är inte ryck, slit eller ponnysparkar så det är inte den fysiskt hårda ridningen jag syftar på (mest), utan det psykiska. Jag får rida henne hårt psykiskt. Det är det där stadiet strax innan man blir lite arg, nivet. Jag vill inte rida henne så. Jaja, resultatet blev i alla fall 0 fel och hem åkte vi ganska nollade känslomässigt. Det var inte det bästa vi gjort, men inte heller det sämsta.
   
   
  Å andra sidan så brunstar hon nu, så visst kan det också spela in i att hon var lite mer "tillbaka", eller så. Jag kan verkligen inte sätta ord på känslan! Det känns inte som det ser ut. Och att kalla en häst slö, seg och långsam ger mig inte den bilden som Latoya ger. Jag ser en verksamhetshäst framför mig. Förlåtande, som vet vad som förväntar sig av den osv. Det behöver inte vara negativt, absolut inte, men det är vad jag ser framför mig när jag pratar om en slö, seg och långsam häst. Hon är ju inte sådan. Men det känns som galoppen är "tom". Hon springer i luften men vi kommer ingenstans. Samtidigt är hon defintivt INTE slö i huvudet. Hon är vaken och glad. Tycker ändå det är roligt att vara iväg, anser jag. Hon är ju alltid såhär. Men jag behöver hitta knappar till hur jag ska rida henne VARJE DAG för att hitta och befästa en STOR galopp "med innehåll", så att säga.
   
  Avslutningsvis vill jag säga att det är orättvist om kah skulle påstå mig vara missnöjd med hennes instas och det är jag verkligen inte. Det är väldigt fint av henne att ändå leverera när jag hela tiden vill ha mer, mer och mer. Mer successivt. Jag vill ha det jag vet finns i henne - jag sitter inte och försöker tvinga till mig mer än hon kan ge mig. Men jag vet inte hur jag ska plocka fram det när jag behöver det, så att säga. Mer träning! Annorlunda träning!
   
  Nu är det skithög tid att krypa ner och sova. Jag hoppas innerligt på en dundersömn som fixar till det jobbiga halsont jag fått idag. För den kommande veckan är BRUTAL. Sju arbetspass på sju dagar, 10-12 timmar styck. Slå det ni, om ni kan. (Yey, vad lägligt att bli sjuk!)

  Skruttdressyr med Toytoyskrutten

   
  Före och efter hoppningen i onsdags så värmde vi upp och varvade ner på dressyrbanan för att kika lite på staketet. Alltså, HAHAHA, vad vi sög på att göra saker och ting vid en viss specifik punkt! Och inte bara det! Hålla en och samma gångart en viss sträcka var tydligen också över vad vi klarade av, hahaha. Kolla nedan, till exempel. Så fort jag styrde ut på en diagonal så tog det inte två galoppsprång förrän häst hade bytt galopp, trots att jag både underhöll "rätt" galopp och motade "fel" galopp. Hon kunde tydligen själv, sa hon. Och se hur det gick då, hahaha. Fan vad vi sög!
   
  Sedan, lite längre ner, så har vi bilder på en helt vanlig galoppfattning. Frågan är om det blir tio poäng på den? Alltså jag döör, HAHAHA. Man kan säga att det känns som att vi behöver träna lite på det här att "rida fint". (Obs, hemma kan hon gå supertrevligt (FAKTISKT xD), men där finns det ju inga specifika mått och bokstäver att gå efter utan blir väl både medvetet och omedvetet att vad jag ber om blir var det passar vilket innebär att det inte alltid blir med största precision, obviously. Det kommer fram när man rider på en ridbana, lol.) Det ser inte ut att bli några MVG-resultat på dressyrbanan med den här hästen heller, haha. (<- obs, jag är inte dummare än jag begripar att vi behöver träna. pöööss)
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  Fin häst!

  Onsdagshoppning med Latoya

  Yeaas, i veckan så hoppade jag igenom Latoya igen. Tanken var att ta med det vi behövde träna på från förra veckans träning, men jag kan inte påstå att det blev så. Senaste tävlingen i Eksjö och denna hoppning gick i lite samma tecken. Latoya blir piggelin och det i sig tycker jag verkligen om - men jag kan inte reglera henne ett jäkla skit! Hon dundrar på och det är ett lotteri hur vi siktar på avsprångspunkterna. Jag kunde inte ens räkna takten i galoppen för när vi närmar oss hindren och jag ser att jag behöver hålla ihop henne lite och backa av henne lite så händer ingenting och jag "vågar" typ inte räkna klart för jag är så rädd för att det ska gå åt helvete. Men hon hjälper till en del själv de sista sprången (vilket är tur i det här sammanhanget då det kan gå illa annars). Dock hade det ju underlättat både för henne och mig om jag fick chansen att kommunicera lite med henne under resans gång. Jag tror detta är övergående, men jag tänker inte räkna med det utan snart får jag ta på mig hårdhandskarna och se till att jag måste få igenom mina förhållningar annars kan vi ju, som synyes, knappt styra på 110. För lotteri kan vi inte hålla på med hur som helst.
   
  Trots missar både här och där, omtramp och två gånger kände jag mig tvungen att smacka fram henne till hindren för att få henne att sträcka ut och "nå" dem, så var väl känslan ändå helt okej. Hon är positiv och lite pigg - och det om något har jag verkligen efterfrågat! Så jag klagar inte, meeeen weeeell, ni ser ju. Hon kastar med huvudet och tycker bara att jag ska ge fan i henne. Hon kan själv, tydligen.
   
  Latoya har väldigt lätt för att korta sig och "sätta sig" (syns två gånger, en gång mot gula oxern och i svängen mot sista sprången vi tar på kombinationen). Detta gör tyvärr att hon lätt som en plätt hinner backa av mellan A och B i kombinationen och då blir det skitlångt om vi inte kommer i bra galopp och på ett bra läge. Men återigen är det itne så lätt för mig att reglera avsprångspunkten så det kan lika gärna bli nära och då blir det såklart ännu längre. Jag har inte lika lätt för länga henne. När jag väl får en större galopp i hästen så går det som sagt inte att reglera (obs, även styrkegrej såklart, men ni ser ju även att hon inte accepterar bettet).
   
  Vi ska egentligen gå på sex galoppsprång på linjerna, men jag vågade fan inte skicka iväg henne på sex utan ville ha in sju. Vi red på sex på träningen men då var det idiotgas för att räcka fram och det känns så framtungt... som ett sämre alternativ. Så när vi nu tränade utan tränare ville jag inte göra något dumt och siktade därför på att gå på sju. Även det syns ju hur det gick det med. Sisådär.
   
  Det som händer nu är att vi börjar med att byta träns till ett annat träns som ska lägga bettet stadigare. Alltså stadigare, men utan att "dra åt/spänna" tränset. Med det vanliga tränset hon har nu kan jag enkelt lyfta bettet några hål, dra åt nosgrimman ett hål och slänga på aachenremmen. Men det gör jag inte. Hon ska bära bettet själv, utan att tränset placerar det genom hårdare remmar. Dessutom tänker jag rida med clipsen som även ska fördela förhållningen delvis över nosryggen - och jajamän, visst är det ett micklem-träns jag kostat på och köpt till hästen. Fyfan vad hon är bortskämd nu. Både ny transport och nytt träns (det är ju ändå 1500 kr bara för ett träns liksom) inom en månad, haha.
   
  MEN, givetvis gör inte tränset jobbet. Jag är bara trött på att hon härjar runt med bettet och inte låter oss "prata" med det (bland annat). 9 av 10 pass fungerar det förvisso, men nu har jag börjat störa mig på det mer än innan. Jag har velat prova ett micklem länge, men varit för snål för att köpa. Det är jag egentligen nu med, men jaja. Det råkade bli ett köp idag ändå. Men nu spårade det ut! Givetvis gör inte tränset jobbet, absolut inte. Antagligen kommer det inte ens bli någon skillnad, men vi börjar där. Och sedan fortsätter vi med att jag, nu när hon piggat på sig en hel del, får bli konsekvent med att varje förhållning ska gå igenom, punkt. Och generellt bli noggrannare med min ridning.
   
   
   
  Ville egentligen ha den fina med ljusa sömmar, men plånboken skrek så jävligt så det gick fan inte. (Plus att det inte fanns i rätt färg och storlek.)

  Latoyas tävlingsplanering

  Nu när jag typ bara har en häst att tävla, eller ja, en egen i alla fall, så tänkte jag slänga ut en tävlingsplanering som bara gäller Latoya. Jag passar på att låta henne gå lite tuffare (tävling varannan vecka) nu och sedan får hon en paus i sommar.
   
  v 19 14/5, Bratteborg, 100+110 cm
  v 21 26/5, Vaggeryd-Skillingaryg, 100+110 cm
  v 23 6/6, Oskarshamn, 105+115 cm
  v 25 23-25/6, VRF, 110-115 cm.
   
  Tanken är som synes att fortsätta rulla 100+110-klasser ett par tävlingar till, och så småningom söka oss uppåt mot 115 cm. Hon är inte stark nog att gå 120 cm, så att smaka på de klasserna gör vi inte förrän tidigast i höst. Förutsatt att det känns rimligt även långsiktigt. Men 115 tror jag allt att hon ska kunna gå. Nu skiljer det ju endast 5 cm, men de räknas också. Dessutom är det ju fortfarande en bekväm höjd för mig, så då känns det också rimligare än att gå in i en 120, där jag fortfarande kan tycka att det känns högt. Det hänger så mycket på min dagsform, men överlag så känns det högt. (Tack Aleccis </3 hehehe)
   
  Skulle det inte kännas som en bra idé att gå 115 i juni så fortsätter vi att hålla oss på 110. Men jag tycker redan nu att 110 börjar kännas lätt och inte så krävande. Med det inte sagt att hon kommer gå nolla bara för det dock. Även om det känns lätt så kan ryttaren göra bort sig - tyvärr. Men jao, så har vi det just nu i alla fall!
   

  Latoya på hoppträning

  I tisdags var Latoya på hoppträning; rida framåt och få tillbaka stod på schemat och det passade oss riktigt bra! Tre studs på "kortsidan" mot tre räcken på "långsidan" med tre språng mellan varje, oxer på "kortsidan", oxer mitt på ridbanan typ på medellinjen (med en jävla massa fantasti, haha) fast lite diagonalt, oxer-räcke på sex galoppsprång väldigt mycket framåt på diagonalen, som även hoppades åt andra hållet. Så stod hindren och sen hoppades dem i lite olika ordning.
   
  I början kändes det bra. Det mesta fungerade och även om vi kom lite stort in någon gång på de tre räckena så var det inga större problem att få tillbaka henne, och samma sak om vi behövde räcka framåt; ben om så lyssnar hon. Jag önskar alltid mer explosivitet i den hästen, men det är nog att önska för mycket. Däremot så är hon faktiskt trevlig att rida. Hon var rätt pigg för att vara Latoya och ja, jag är faktiskt glad för det och är hon sådan så är jag nöjd ändå. Det är ju liksom ingen ny Aleccis hur mycket jag än vill det, haha.
   
  I mitten på träningen sedan så tabbade jag mig med anridningen mot andra oxern så hon gjorde ett omtramp där och sen fick vi omtramp på båda hindren på linjen med. Det sög rätt så hårt, för okej första gången, men vi kom inte alls så tokigt på linjen, utan det fanns alla möjligheter att hoppa av. Men då sa Lasse att jag inte fick med ytterbak önskvärt ur svängen och att hon trampade om för att få ihop benen innan hon tog av. Jahaja, därav att man har någon på marken som talar om vad som händer och sker när man tror man har någorlunda koll på läget. Hon har ju gått mycket på böjda spår på ängen och raka spår ute - dvs raka spår "automatiskt" ute, inte att jag rider henne RAK. Så ärligt talat så rider jag ju henne sällan rakriktad mellan hjälperna, och det kommer fram nu när vi höjer hindren lite och de kommer fortare ur sväng. Jag upptäckte dock detta sist vi red på ängen och gjorde som så att jag föjde traktorspåren och gjorde våra övergångar där och fokuserade hela tiden på att hålla henne helt rak. Så visst har jag börjat märka av det själv, men jag hade inte förstått det sambandet på träningen på egen hand.
   
  Rundan därefter blev bättre och utan omtramp och det kändes faktiskt riktigt bra. Hon backade möjligtvis av litegrann och hon tog i av bara helvetet över hindren. Jävlar vad hon hoppade! Nu låg de ändå lite högre än vad vi brukar hoppa, iaf andra oxern. Och hon klippte i som faaan, verkligen. Vi var i luften skitlänge. Och även att jag inte har så mycket erfarenhet av BRA språng så kände till och med jag att det nu börjar hända grejer. Lasse sa flera gånger att hon hoppade riktigt fint idag. Efter detta så var hon klar, och jag känd mig också klar. Hon tar i mer än vad hon behöver så att göra det en gång till (vilket de andra gjorde) hade inte gjort gott. Men jag kände mig också jättenöjd och "färdig". Åh, hon var såå fin! Himla synd att jag inte hade någon med mig som filmade. Men det kommer fler gånger. :)
   
   
  Toytoyskrutten för snart ett år sedan. Det har hänt lite kan man säga, hehe.
   

  Ny transport!

  Planen har hela tiden varit att köpa en ny (begagnad ofc) transport denna sommar. Jag har därför sedan ett tag tillbaka kollat en hel del på annonser för att börja sortera i begagnatmarknaden och solla bort vad jag inte vill ha men framför allt snävat in mig mot vad jag faktiskt vill ha. Så det blir lättare att så småningom hålla koll inom ett mindre spann och således lättare hitta vad som är perfekt till mig och mina behov och hästar.
   
  Vad jag har kommit fram till att jag vill ha är följande:
  o givetvis reggad för två hästar så jag kan ta med båda
  o runt årsmodell -10, så jag går upp ett tiotal år från den jag har idag
  o mjuk mellanvägg, så A kan stå så brett hon föredrar
  o gärna extra bred, också så A kan åka så bra som möjligt
  o ljus och rymlig
  o jag vill ha helst en Boj, kort och gott. Mest på grund av att de är de snyggaste transporterna att kolla på ;) Men så är det även kvalitetssläp och ett extra plus är ju att de är svensktillverkade.
   
  Vad jag inte vill ha är följande:
  o ett lågbudgetsläp (hellre ett kvalitetssläp begagnat än ett nyare lågbudgetsläp - man snappar ju upp vad andra tycker, tänker och varit med om och då känns det bättre att satsa på kvalité, även om det innebär ett lite äldre släp jämfört med att man kunde få ett nyare om man valde ett annat märke)
  o inte frontutlasntning, pga att det stjäl lastvikt och jag behöver dessutom inte den funktionen
  o inte presenning istället för lucka där bak
  o helst inte dörrar (pga måste ju köra hästarna smalt då, dvs finns ingen valmöjlighet till brett)
   
  Ju mer jag kollade desto mer ville jag egentligen ha en sadelkammare, men slutligen så skulle det faktiskt skilja 20-30 000 på utan vs med sadelkammare, så det sket jag i sedan. Hittills har det ju fungerat ypperligt att köra sadeln i bilen, så det ska nog gå bra i några år till, hehe.
   
  Men så är det ju som så att just Boj är skitdyra och har ett sjukt andrahandsvärde, faktiskt. Men så handlar det om tillgång och efterfrågan - och så länge efterfrågan finns och folk betalar så ligger priset stadigt. Så även om jag ville ha en Boj, så är jag inte dummare än att jag fattar att jag kan få "mer transport för pengarna" om jag hade valt något annat märke. Men så sprang jag på en transport som uppfyllde alla mina krav - och lite till!
   
  En Boj, från 2009, extra hög och extra bred, lastvikt 1230(!) kg (vilket är nästan 200 kg mer än vad de flesta liknande har), extrautrustad med två skötardörrar istället för en, två lampor istället för en, två ventilationsluckor istället för en, krubba på vänstersidan, mjuk mellanvägg och lyssna på detta då: bommar bak! Dessutom två olika uppsättningar med alternativet att kunna köra en häst brett! Kind om EXAKT vad jag söker, fast lite till. Dessutom inte mycket använd och endast en ägare.
   
  Men när jag ringde på den så var det ju såklart flera som hört av sig, men jag var en av dem som var mest intresserade så hon skulle återkomma om den var kar efter att  "förstatjing:aren" hade kikat på den. Happ, såld tänkte jag och kikade vidare. Skulle åkt till en firma i skåne och kikat på en men den hade både hård mellanvägg (tänkte få tag i en mjuk och byta själv) och dörrar bak... Men så hörde säljaren av sig och sa att det inte gick att få tag i "förstatjing:aren" och sa att jag kunde komma om jag fortfarande var intresserad. Alltså jag HATAR verklign innerligt människor som inte har vett att höra av sig. Det är så äckligt vanligt att de inte dyker upp när de lovat, slutar höra av sig osv, osv. Ett "nej tack" eller "jag har ångrat mig" eller vad fan som helst räcker ju. Bara att öppna käften och meddela skadar ju liksom inte, utan tvärtom! Men just denna gång var det ju tur för mig. Så i fredags åkte vi tre timmar norröver och hämtade hem mina hästaras nya vrålåk. Jag fick dessutom med en kamera, extra lampar, ny dekal osv.
   
  Har nu låtit båda mina djur (well, Pärla åker ju inte så mycket längre så hon räknas inte) provåkt den. Latoya till hoppträningen i tisdags (dvs bara några kilometer, but still!) och Aleccis till Vaggeryd igår. Latoya var skeptisk, hahaha. Hon är ju nästan knäpp på så vis att hon har ingen som helst känsla för trånga utrymmen utan hon verkar snarare tycka om när det är lite trångt och mysigt. Så den här stora, ljusa, rymliga saken var bara konstig ;) Efter tio minuter så la jag på linan bakom henne och då traskade hon in snällt. Snart kommer hon inte vilja åka något annat, men först behöver hon bara vänja sig lite. Aleccis däremot är ju världens bästa så hon gick in själv, men med lite mer stöttning än vanligt då hon stannade till två gånger på vägen in och blev lite fundersam. Sedan såg hon alldeles supernjöd ut faktiskt. Det gjorde faktiskt inte Latoya, hahah. Hon vill åka trångt och mörkt, hehe.
   
  Den ligger superfint bakom bilen och trots att den väger lite mer än min förra (har ju bara kört en häst en så länge), så upplevs den inte tyngre. Jag drar ju med min rejält slöa 940 GL (minsta motorn) från 1994. Har haft andra både 740 och 940 GL men ingen har varit så slö som den här, haha. Men det gick så bra så. Ska jag däremot köra två hästar så måste jag dra med en v70. Så tanken är att köpa en v70n (andra generationen) senare i sommar. Eftersom jag har BE (fast har ju CE till och med) så får jag dra kärran med typ vilken bil som helst, men anpassa lasten efter vad bilen får dra. Därav att jag kan dra den även med 940in fast att den är reggad på 1990 kg, men då "bara" lasta 840 kg (och mina djur väger typ 500 kg/styck).
   
  Så var det med det. En hel novell om min nya transport *.* Istället för i sommar så hittade jag typ den optimala kärran för mig och mina önskemål redan nu och jag är såå glad att jag kunde slå till!
   
   
   

  RSS 2.0