• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • När andra kommer åt en

  Jag har aldrig någonsin tidigare fått så mycket skit som jag fått det senaste 1,5 dygnet. Och jag har aldrig någonsin haft ett behov att förklara mig, som jag känner att jag har nu. Jag tänker försvara mig för allt vad jag är värd - oavsett vad andra ser om det. Jag känner att jag behöver hävda mig och det jag gör, och varför, just nu, och det tänker jag därför ta mig friheten att göra. Jag vet att det inte behövs, det ska inte behövas och här har jag i vanliga fall inte det motstånd ändå. Men jag tänker göra det ändå.
   
  Just denna gång började det med min och Aleccis 120-runda från i söndags i Värnamo. Jag lägger upp filmerna i sin helhet med voiceover tänkte jag, i ett eget inlägg en annan gång. Men för att bygga någon form av förståelse så delar jag instaklippet från rundan här (i dålig kvalité).
   
   
   

  Hahaha det här är alltså jag som verkligen bjuder på detta! 🏇💨 Ta det med en nypa salt. Hon är som hon är och ibland går det inte som tänkt 😂😂😂 Vi rev tre, men man kan också se det som att vi klarade sex språng 😉 #optimist Aleccis har fan växlat upp något brutalt just nu. Ovanligt laddad inne på banan. Jaja, hon har iaf inte tröttnat på tävlingslivet 😘 #fail #vbr #showjumping #shesmyfavorite #bråttom

  Ett inlägg delat av Jessica Wilhelmsson (@jagheterjessica) Mar 26, 2017 kl. 5:57 PDT


  Det gick inte riktigt som tänkt, jag är den första som kan skratta åt mig, oss och vår insats. Skit händer. Dessutom var jag väldigt glad över att hon just FÖRSÖKER. Fanns ingen tvekan i henne och allt kändes skitbra. Lite för bra bara, då kontrollen tryter när hon är så jäkla laddad. För er är det här 1. inte bra, 2. inte rätt, men inte heller 3. ingen nyhet! Ni som följt mig/oss vet att det är såhär det kan se ut, ni vet att det här inte är något som jag har som mål eller ser som någon form av ideal. Men ni vet. Jag vet. Alla i min närhet vet. Jag gör vad jag kan och det går väldigt långsamt i utvecklingen, det är ren dagsform (döpigg = inga höjdarresultat) och ni känner också till vår bakgrund från t ex förra årets katastrof-självförtroende där jag ALLTID la hästen i skiten. Det knäckte mig till och med till slut men ändå så fortsatte jag, och fortsatte och fortsatte. Lasse var/är medveten om problemet och vi jobbade med det varje träning. T ex sist så låg det med i bakhuvudet: "rid inte för långa vägar så du blir osäker på ögat". Det är ingenting nytt över huvud taget.
   
  Men i alla fall. Jag har mitt "största fan" som hänger både här och följer mig och mina hästar på instagram. Vi kan kalla henne Geggamoja för det är typ ett anagram. Tyyyyp. Jävligt långsökt men ni fattar sarkasmen. Jag har ingenting över för denna människa, och brukar läsa hennes kommentarer med lite avstånd. Geggamoja gör sig nämligen bara besvär när det ska klagas över att något är fulare, värre, mer brutalt, och dåligt än vanligheten. Det är ju precis så det brukar fungera. Och som sagt, jag stör mig på henne men hon är och har aldrig varit ett problem. Jag kämpar ju på med mitt på min kant, liksom.
   
  Hon skrev en kommentar som innehöll bland annat "hur jag kunde vara stolt över detta", att det var hemskt och inte skulle delas. Typ. Kommentarerna tog hon bort efter en stund och jag minns dem inte ordagrant bc fanns inget att lägga på minnet. En vän såg detta och såg väl komiken i det så hon hänvisade till detta i en fb-grupp. Mitt konto är (medvetet val) öppet på instagram och kontot delades och kommentarer började skrivas. Sedan tog det hus i helvete. Detta är inte Geggamoja utan en vi kan kalla Pruttiluskan.
   
  P: "Men dra ner det där jädra huvudet och ta på en nosgrimma för fan!
  Den gör ju likadant på träning med? Inte lika illa som på tävlingen men den sätter ju upp huvudet och drar.
  Och jag skulle inte ha pelham när den gapar och slänger sådär när du tar i den.
  Byt till nåt annat som kombinationsbett eller nåt.
  Usch!
  "
   
  Jag: "Nosgrimma, gärna martingal och lite sporrar och spö kanske? "
   
  P: "Eller så rider du bättre, slutar slita i käften och lägga hästen i botten på vartannat hinder?"
   
  Jag: "😂😂😂😂 Har du sett något från tidigare? Historia och bakgrund? "
   
  P: "Typ hela din insta.
  Samma med knabstruppern, den lägger du i botten. 5-åringen ger du inte så schysst support hela tiden, men visst unghästar är vingliga.
  Men du sliter i ditt gamla sto nåt inåthelvete innan hinder och hon kör upp huvudet.

  Skulle definitivt stabilisera med en martingal så du kanske slipper slita bort hennes kindtänder."
   
  Jag: "Wow, du har verkligen gått till botten med din källkririk (precis som vanligt) 😍 Jag har alltid en öppen inbjudan till alla att prova Aleccis. Så om du pallrar din feta röv ner till smålands skogar är du välkommen att prova. 😃
  Alla hästar är inte likadana. Aleccis är ett väldigt speciellt projekt som or one of a kind. En överbyggd stopper som kräver en blandning av stöd, fart(!) och hon går bara när självförtroendet sitter. Vi har tränat (ja vi tränar faktiskt! För både A- och C-tränare) stenhårt i vinter och väljer nu att prova en 120 igen. Om du vore läskunnig hade du förstått att det INTE gick som det skulle. Dessutom finns det en bakgrund i den här hästen som du inte känner till. Nej, det är inte enligt skolboken och NEJ man kan inte heller tro sig lösa problemen genom skolboken. Tro mig, vi har provat. Hon är mjuk som sammet och hårdare än sten på samma gång. Känslig men precis lika "okänslig".
  Är du inte intresserad av att komma ner och prova så är jag inte heller intresserad av din fantastiskt konstruktiva kritik.
  "
   
  P: "Har en häst som var precis likadan som din. Sprang som satan innan hinder och sysslade med allt annat emellan.
  Att du sen lägger hästen i botten kan du inte skylla på henne och hennes bakgrund utan på din egen jäkla avståndsbedömning.
  Och den syns genomgående på alla 3 hästarna.
  Att du tycks tro att det är snällare att rida utan martingal (men slänger på ett pelham?) och sen sliter och drar som fan tyder ju på dels att hästen inte har lydnaden som krävs och att du inte hänger med.
  Och jag syftar inte på senaste filmen utan jag har kollat igenom alla för 2016 också.
  Hästen har ju bakbenen i Haparanda innan hindren förtusan!
  Struttig galopp och spänd överlinje för den kör upp huvudet.
  Säger inget om att hästen inte får ha attityd men du måste ju kunna rida igenom hästen ändå.
  "
   
  Jag: "Kom då! Du som kan och vet "
   
  P: "Ja får jag slänga på den utrustningen som troligen krävs på din häst så visst"
   
  (Jag slutade svara för det bokas ju ingen tid, plats och datum. KOM DÅ FÖR FAN!)
   
  P: "Skulle vilja se tandvårdsprotokollet på den där hästen. Kan lova att kindtänderna är slitna av bett och sår i slemhinnorna.
  Men det är ju bättre att rida utan utrustning och slita hästen i munnen
  "
   
  Andra i gruppen tog mitt parti och fortsatte bråka med Pruttiluskan. Det hade ju kunnat vara bra här. Men det bara fortsatte. Kritik mot mig och hur jag beter mig mot min häst. Jag har ALDRIG sagt att jag är bäst eller att jag rider henne bäst. Vad jag däremot ALLTID säger är att vem som helst är när som helst välkommen att prova. Inte för att jag inte tror de skulle re ut henne, för det kommer de flesta göra. Men för att jag gladeligen visar KÄNSLAN från ryggen också. Det är inte så himla lätt som det tycks se ut. Jag har alltid en öppen inbjudan till att prova Aleccis. Säg bara till så bokar vi en tid liksom. No hard feelings, och ingen behöver bevisa något. Bara prova - för intresset finns uppenbarligen. Men det försvinner när erbjudandes dyker upp. Aja, Pruttiluskans fortsatta kommentarer löd så här:
   
  Eller förresten, andra medlemmar grävde i "P"s arkiv och vad de än delade så hade P förklaringar serru. *Bild på häst med bakbenen i happarande* "Bilden är från ett ärovarv". *Bild på vidrig sits över hinder* "jag har gått ner i vikt sedan den bilden togs" osv, osv. "P" grävde i min kompis arkiv och letade skit att klaga på. Min kompis stod på sig. P's kommentar:
   
  "Samma som att jag kan försvara svanken på den bilden du lade upp på mig.
  Skillnaden är att genomgående i Jessicas videor är det samma "fel" gång på gång.
  Hästen motarbetar och hon försöker ta i den/stabilisera handen.
  Det är en dragkamp hela ritten igenom.
  Och har inte blivit bättre på över ett år?
  Ta hjälp då av en martingal så hästen fattar att det är lättare att hålla huvudet still och ta bort den sen?
  Hur svårt är det?
  "
   
  Och:
   
  "Jag ifrågasätter varför hon inte tar åt sig av (tränarens?) förslag om martingal för att vägleda sin häst?
  Varför envisas med att vara "snäll" med så lite utrustning som möjligt?
  Vägled hästen först, sen kan du plocka bort allt onödigt när hästen lärt sig och fått styrka.
  "
   
  (Varken Lasse eller Ann har ifrågasatt valet av att inte använda martingal på A. För kunnigt folk (dvs mina tränare) begriper att allt inte är svartvitt och att man inte kan stoppa in alla hästar i samma fack eller för den delen utgå efter samma "skolbok". Jag blir så jävla provocerad av att HON hittar på vad mina tränare sagt och att jag inte lyssnar på dem?! Men jag kommenterade inte ett enda ord mer. Kunde aldrig tänka mig att det skulle spåra ur som det gjorde...)
   
   "Summan av kardemumman är att man inte är öppen att prova nya saker och tror att man vet bäst hela tiden.
  Lyssna på Peder fredricson om att plocka russinen ur kakan i alla discipliner.
  Blir så jäkla irriterad när man är instängd och trångsynt när det kommer till att hjälpa sin häst framåt.
  Genom att stabilisera huvudet så kan du som ryttare fokusera på avståndet mer.
  Sen när ni jobbar ihop och inte mot varandra så kan du plocka bort hjälpmedlen?
  "
   
  Jag har ALDRIG påstått att jag kan och vet bäst. Aldrig. Vad jag däremot fortsätter ta ställning mot är att jag inte vill ha martingal på min häst. Jag vet att 99% av alla som någon gång sett/träffat oss också anser att det hade hjälpt men anledningen att jag inte har den där är INTE av ren princip, utan för att jag ju faktiskt har provat! Och gissa vad; det gav INTE önskad effekt. Missnöjd häst som känner sig instängd, ifrågasätter/missförstår och "backar" in i sig själv istället för att glatt försöker lösa problemen framför näsan är vad som hände. Jag har alltså provat. Och att vadå vara instängd osv; JA, jag håller stenhårt i många saker och vill ogärna rucka på vad jag anser vara humant/ohumant mot hästen. Men jag är inte omöjlig; nu håller jag t ex på att vänja in mig och Latoya på sporrar då jag insett att de kan hjälpa oss. För jag måste hitta något som får effekt för att kunna utvecklas. Så även om jag absolut inte gillar sporrar, så är jag inte sämre än att jag får backa från mina principer och helt enkelt "se vad som händer". Jag köpte nya sporrar för 500 kr att prova till dagens hoppträning. Hey, jag försöker jag också!
   
  Min kompis skrev detta: "Vad Jessica nu väljer att göra eller inte göra är faktiskt upp till henne. Uppenbart så fungerar det ju för både henne och häst, då den nu är 17, still going strong, hoppar och får med sig rosetter från nästan varje start."
   
  Då väcktes tdb-snokandet till en ny nivå. Och det är nu man ändå kan börja skratta åt P om man inte redan gjort det, haha. Hon skrev:
   
  "Min är 18 och topp tre jämt..."
   
  (På tdb hade P varit tre två gånger scense typ ever. - om vi nu ska vara sådan. Och det är klart jag är "sådan"!)
   
  P's försvar: "1. Hästen tävlade senast 2014 då hon var ofräsch och halt.
  2. Hon fick föl 2015 och har ridits igång till nu med tanke på
  Åldern

  3. Jag tävlar inte lokalt längre och fräser runt.
  4. Jag har inte 3 hästar som mamma betalar utan jag rider på den enda jag har och hoppas på 2 åringen sen hemma.
  "
   
  Min kompis: "Tillåt mig citera: "Min är 18 och topp tre jämt...""
   
  Och P GÅR PÅ MIG IGEN: "Och har Jessica placering jämt?"
   
  De fortsätter tjafsa och fler hänger på och skrattar åt P's lögn. Sen börjar P påstå att hon skojade när hon skrev att hon är topp tre jämt. Efterhandskonstruktion much? Haha, patetiskt.
   
  P fortsätter: "Jag har inte gjort bort mig ett dugg 😂 men att du sitter och säger vad för resultat Jessica har och sen pekar på att jag har blandad kompott.
  Jag har tävlat 3 tävlingar iår.
  Vilket är ~ 17% i placeringar med antalet starter. Med en häst som inte har gått på 2 år.
  Jessica har 8 starter med den hästen och 4 placeringar varav alla utom 1 är lokaltävling. Och Max 115.
  Nu skiter jag blanka fan i resultat med tanke på att målet är 1.30 så nu är vi mest ute för att hennes hjärna ska coola ner och laddar för utesäsongen.
  Vad Jessica har för mål (eller du heller för den delen) vet inte jag.
  Vill hon ränna runt på 1m lokal så visst.
  Men har du/ni ambitionen att komma längre än så så behöver man analysera om man verkligen ska låta hästen slå med huvudet.
  Eller att man behöver öva mycket mycket mer med sin egen avståndsbedömning?
  Varför ska man vara så jävla enkelspårig och inte ta till sig av kritik och tro att man är bäst?
  Jag är inte bäst men mitt mål är att bli lite bättre hela tiden.
  Unghästen ska kvalas till breeders sen och gå alla unghästchampionat.
  Jag har ett längre tänk än att låta hästen fara runt som en idiot och vinna 1m.
  Ser varken snyggt eller hållbart ut.
  "
   
  Jag orkar fan inte. Hon vet INGENTING om mig, mina hästar, min träning, MINA FÖRUTSÄTTNINGAR, mina mål, min bakgrund... eller för den delen A och detsamma om henne. Så det finns ju ingen anledning för mig att ta åt mig, men ändå har det dragit ner mig rejält under ytan.
   
  Sedan började äntligen konversationen handla om P och ifrågasätta henne. Fler backade upp mig och det var de som drog lasset (<3). Själv höll jag mig borta. Men läser och sjunker gör jag ändå. Dum som man är.
   
  Men inte håller det länge, nej nej. P tar printar på mina resultat, flera sidor, och lägger ut i kommentarerna och menar på att mina resultat inte var "placering i nästan varje start" - vilket ju så är fallet. Ibland har vi placeringar varje tävling en till två, och ibland åker vi hem tomhänta, precis som alla andra. Det är inget konstigt?
   
  Min kompis backade upp mig och sa att det ju inte är jag heller som påstått mig ha placeringar jämt. <- true. Och så var det igång igen. De tjafsar vidare. Min kompis tar mitt parti och ifrågasätter varför P fortsätter gå på mig.
   
  Fler hoppar snart in i tråden och ifrågasätter P och håller faktiskt mig bakom ryggen. Inte lika mycket som min kompis, men de är defintivt inte på P's sida i alla fall. Sedan kommer trådskaparen in (som alltså inte skrivt något mer än att hon gjorde inlägget) och skriver att det inte var meningen att det skulle bli såhär.
   
  Detta var EN tråd. Med över 150 kommentarer. Det finns en lika lång till och ytterligare en till. Och P hamnar gång på gång hos mig.
   
  P: "Och vart någonstans har jag skrivit att jag är proffs och aldrig gör fel?
  Kärnämnet som jag försöker påvisa är att man är trångsynt och inte har ett öppet sinne när man ska komma någonstans med sin häst.
  När det ser likadant ut efter ett år kanske man måste utvärdera vart grundproblemet sitter?"
   
  Alltså bläää. Hade detta varit vilken annan jävla dag som helst så hade det varit fine till viss del. Men efer 2,5 timmars sömn och allmänt instabil så sög jag åt mig som en torr jävla tvättsvamp som någon sänkt ner i en hink med flytgödsel. Fb är flytgödsel.
   
  Det är inte att någon sitter och tycker illa om mig och min ridning som är problemet, absolut inte. Det är vetskapen om att hon tror att jag medvetet idiotrider och sliter hästen i käften, som gör ont. Som tror att jag "vet bäst" och inte tar hjälp, försöker lösa problemt osv, osv. Jag älskar min häst och JAG VET att vi har problem! Jag jobbar med det dagligen!
   
  Nu måste jag dra, men jag tänker antagligen fortsätta älta detta några gånger till. Herrå.
   
  Ps. fick kärlek från pm också och jag är såå glad för det. Det höll mig över ytan en bra bit innan jag till slut bört ihop igår. Kärlek till alla som vet hur det ligger till och som stöttar. <3


  Kommentarer
  E

  Asså jag är så ledsen för att jag ens skrev det där jävla inlägget, usch usch hade verkligen inte kunnat ana detta. Förlåt!!

  2017-03-28 @ 20:35:11
  Anonym

  Men fy!
  Tråkigt att så många tycker det är okej att skriva vadsomhelst så fort det inte är ansikte mot ansikte... Det är väl näst intill omöjligt, men försök vifta bort dem. Låt dem sitta på sin höga häst om de prompt vill, lika bra att de håller sig så långt bort som möjligt så man slipper dem ;)

  2017-03-29 @ 00:01:09
  E

  Asså jag är så ledsen för att jag ens skrev det där jävla inlägget, usch usch hade verkligen inte kunnat ana detta. Förlåt!!

  2017-03-29 @ 12:34:28


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.