• START
 • OM MIG
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Resultat från Svarttorp med Latoya (18/6)

  Om inte detta var tävlingsdagarnas tävlingsdag så vet jag inte hur optimalt det egentligen kan bli. Underbart väder, för oss perfekta banor, glada och pratglada (hehe) medtävlande, kanonfin häst, "lagom" mycket starter med lagom mycket väntan och perfekt flyt med, well, typ allt. Men vi tar det från början!
   
  Hemma fick jag lasthjälp (det vill säga; jag går på med hästen på tre sekunder och medhjälparen lägger på bommen bakom på två sekunder) hemma, och sedan plockade jag upp mor och E på vägen. Så tuffade vi iväg till Svarttorps RS för deras med största sannolikhet allra, allra sista tävling någonsin. Så genomtråkigt på alla sätt och vis, men samtidigt kunde inte jag avsluta bättre än med dagens två rundor. Jag checkar banan lite kvickt när vi kommit dit och anser att det är byggt vad ska man säga, inte kort-kort, men inte långt. Typ medel mot kort. Det borde passa mig och min emellanåt rätt kortgalopperade häst. Jag stegar upp distanserna hinder 2-3; fem språng, 4-5; sju språng, och 7-8; 8 språng. Kombinationen 10,5 i mina ögon och normala två steg.
   
  Men en sak till är viktig att nämna! Vi var anmälda till 110 och 115 cm. Dvs vår riktiga debut över 115 cm's hinder. Det känns högt om hon inte är framme ordentligt. Därför hade jag redan innan (och även förvarnat mina hästskötare för dagen) bestämt att det kanske bara blir en klass och att vi BARA hoppar 115 om det känns väldigt bra i 110. Jag vill absolut inte förstöra något ("något" i det här fallet stavas L A T O Y A). Så det var planen!
   
  Kollar på en tio-femton starter innan min Toytoyskrutt får komma ut. Rider igång lite i ridhuset och kliver över lilla krysset två gånger. Hon känns bra men ser till att hålla behörigt avstånd till hörnen i ridhuset och vara uppmärksam på omgivningen, i vanlig ordning. Jag gör ingen direkt grej av det, utan tänker bara på att rulla igång och sedan traskar vi bort till framhoppningen. Här känns hon ändå rätt pigg och absolut till belåtenhet för min del. Hon svarade på framåt och var positiv inför uppgifterna och då är jag faktiskt nöjd med henne. En får ju försöka vara någorlunda rimlig, menar jag ;) Hindren kom till oss och både hon och jag hade en bra känsla. Sista språnget vi skulle ta på räcket råkade jag dock lägga henne alldeles för nära så då rev vi. Då tog jag ett till varv i galopp och hoppade räcket igen. Denna gång peeerfekt. Sedan entrade vi banan.
   
  Eftersom det var rätt varmt ute så red jag med uppknäppt kavaj och detta hade jag inte en tanke på... Tills vi får startsignal och jag sätter av i galopp och styr mot första hindret. Typ tio-femton meter innan startlinjen kommer jag på det och gör halt och gestikulerar till domartornet angående min öppna kavaj. Så klantigt att glömma det! Hon meddelar att det går bra att knäppa den och de stannar tiden. Hoppsan. Knäpper den på två röda och sätter hästen i galopp för andra gången.
   
  110 cm avd. B
  Vi hoppar ettan, kommer nära tvåan och jag trycker på henne bort mot trean och vi räcker fram och får ett framåtläge där. Blir lite lätt tjafs till fyran men vi hinner bli sams, bli klara, se hindret och skutta över. Sen får jag till en perfekt båge/väg och serverar hindret på sju snudd på perfekta språng till femman. Kombinationen var godkänd, även om vi flöt ut lite i svängen och kom något nära a-hindret. Snuddade bommen på b-hindret men inget hårt så den låg kvar. Vände runt och kände där och då (bra koncentration osv - not) att det faktiskt aldrig känts så "lätt" och bra i 110 som det gjorde nu! Styr vidare och sätter hinder 7-8 på återigen en skitbra väg/båge och åtta jämna, fina språng. Felfritt och det kändes verkligen SKITBRA. Enkelt, roligt, och ja, jag kan inte vara tydligare. Det kändes som en av de bästa rundorna vi gjort. Sedan är det inte perfektion från start till mål, men närmare än så här har vi nog aldrig varit. Hon har tamejfasen bara levererat nollrundor i 110 förutom debuten (och P&Jn då, men det var ju pga mitt klanteri. Vet inte om P&J räknas dock, hehe).
   
   
  Efter detta var det inte svårt att ta beslutet; det blir start i 115 också. Bättre "uppladdning" än så här kan vi definitivt inte ha. Så kör, ba kör! Men innan dess skrittade vi bort och vände på en väg. Då såg jag ett av framridningsekipagen och var bara tvungen att säga hur fin häst hon hade! Den var en sådan där pigg en men de red verkligen som ett team. Hon sa att de kämpat länge att det äääntligen släppt. Det var en svår häst. Jo, jag kan tänka mig det. Svår, men jättefin! Och så in i lådan med hästen för en kort stunds återhämtning. Ärligt talat mest för att vidhålla rutinerna, så hon inte bara ska lära sig dem utan även vara helt trygg i hur en tävlingsdag går till. Det har iofs alltid varit solklart, och hon har alltid känts uppvilad till andra klassen så den nöten knäckte hon snabbt.
   
  Ny bangång och denna gång en betydligt längre och även svårare bana, plus ett hål högre då förstås. Redan mot ettan kunde det spöka i skallen för det var lång anridning. Men jag bestämde mig faktiskt för att "följa staketet" och lita på ögat på långt avstånd. Med Aleccis så hade jag garanterat gått innanför räcket för att kapa anridningen lite, men med Latoya tänker jag lite annorlunda. Jag vill ha henne helt rak och att hon ska veta vart hon ska i god tid. Tvåan till trean var samma linje så det var inget nytt där. Sedan var det en liten transportsträcka till kombinationen, två steg igen, men räcke in och oxer ut. Längre transportsträcka bort till femman, räcke, och vända runt och rida på fem steg på linjen på bortre långsidan på fem galoppsprång, räcke till oxer. Sen en sväng jag inte riktigt tyckte om och båge, rätt snäv (snävare än den ser ut från kameravinkeln), på antingen sju språng på innerbåge eller åtta språng på ytterbåge. Plan; att gå på åtta på ytterbåge, såklart. Nio hinder, tio språng.
   
  Det som ska skilja agnarna från vetet är ju såklart bansträckningen med diverse svårigheter. Men då är det ju svårigheter för ryttaren och som inte ska påverka hästens självförtroende. Svängen till åttan tyckte jag riskerade att kosta "för hästen" om det gick snett, snarare än för ryttaren. Därför tyckte jag det var lite väl i en "bara" 115-klass, vilket ändå är rätt låg nivå i hästhoppning fortfarande. De flesta red på tre (i svängen) - två - ett - hopp, språng till hindret men vissa red på två (i svängen) - ett - hopp. Och minst två i avd A ramlade av i det hindret. I en sådan anridning är det skitviktigt att förbereda hästen så bra som möjligt genom att ha den komprimerad och på bakbenen i svängen och en jävla massa stöd i ytterhjälperna. Nu låter det som att hindret är omöjligt och skitsvårt, och det är det förstås inte. Det jag nog gjort tydligt nu är alltså att jag är rädd att göra hästen illa och den risken är såklart större när det är en svårare uppgift framför näsan. Men om jag ska vara ärlig så såg jag snarare hur femmans och sexans och nians räcken skulle ligga risigt till och kanske falla mot backen, än att åttan skulle ge oss något mega-problem.
   
  Ut med hästen och rida fram för andra gången. Jag kände lite extra på uppridningen mot krysset (som stod på medellinjen i ridhuset), och kände då så att jag hade med utsidan och att ytterhjälperna "fungerade". Det kändes kanoners. Hoppade sedan fram och då var hon helt plötsligt sitt "pigga" jag; dvs stannar upp, laddar och hoppar sedan iväg i galopp, haha. Så hon var på alldeles strålande humör. Hindren käkade hon som ingenting och vi kände oss definitivt redo för uppgiften när vi sedan gick in på banan.
   
  115 cm debut, avd B
  Jag är SÅÅÅÅ otroligt jävla skitnöjd med denna runda! Vi gick in, gjorde vårt jobb, och gick ut fulltankade av självförtroende och glädje. I det stora hela så är jag nöjd med... typ allt.
   
  Så känner en del av mig. Den andra delen av mig känner såhär;
   
  Vi får perfekt läge på första hindret. Håller rytmen och ba galopp-galopp-galopp-hopp. Med tanke på hur mitt öga spökat länge, så är bara det språnget värmade i min skäl, hehe. Sedan hoppar vi tvåan, något nära men inte som i första klassen men ändå så springer vi på (vi tänkte nog framåt båda, men det hade vi inte behövt. Jag driver henne alltså inte aktivt just där) mot trean och kommer nära där. Det blir inget bra språng men hon vill inte riva och hoppar typ så fort hon kan (alltså skruttis <3) över det. Jag kollar på kombinationen och ser att jag har två alternativ. Antingen hålla lite och lägga in "ett till" språng, eller gasa och "flyga in". Men det kändes inte som rätt beslut och då tror jag att hon skulle trampa om pga inte räcka och landa galoppera väldigt framtungt där inne och få det tufft ut - om hon ens hade vågat ta av. Och om hon hade tagit av - om hon ens hade tagit sig över helskinnad. Så jag kände i hela mig att det var rätt beslut att hålla lite i henne. Det var också rätt beslut, men eftersom det går sisådär med förhållningarna så skulle jag ha varit ett-två galoppsprång tidigare för nu hann jag inte ge henne tillräckligt med plats inför a-hindret och vi river den. Jag känner att jag inte "har råd" med att hon tänker bakåt där inne utan hon MÅSTE anstränga sig och ta för sig framåt så precis i landningen där så duttar jag till med spöt på högerbogen och driver på. Hon svarar precis som jag önskar (<3<3<3) och hoppar över b-hindret på ett föredömligt vis. Det är därför jag klappar om henne i landningen där. Sedan vet i fan om hon trodde att hon var färdig eller om hon bara kände sig allmänt nöjd med sig själv för på den längre transportsträckan börjar hon krumbukta litegrann och "försvinner" lite från mig. Jag känner mest; "hörru koncentrera dig!" och lyckas få intresse igen lagom till femman. Galopp, balans och allt det där bara fungerar så det skuttar vi också över. Men sen börjar hon faktiskt bli lite stark och vi tjafsar lite. Det syns inte men det var ovanligt mycket i handen där ett tag och resten av banan. Vänder runt och får till ridningen även över sexan och fem språng bort till sjuan. Sedan tappar jag henne tyvärr i svängen mot åttan och känner hur vi flyter ut där och ju mer vi nästan är på väg mot hinderstödet, ju mer desperat blir jag. Så för att få "ur" henne ur svängen så driver jag på henne kraftigt där men tack vare det så räcker vi ändå fram. Det blir snarare fyra - tre - två - ett - hopp. Och vi får faktiskt hoppa det hindret lite snett in mot mitten av bommarna, men sjävla språnget var det inget fel på. Det syns inte heller särskilt tydligt på filmen pga vinkeln. Och sen glömmer jag räkna men landar, fångar upp, styr mot nästa och hinner få balans i henne mot sista räcket. En perfekt väg på mina planerade åtta språng. Och in i mål med bara ett enda ynka litet nedslag! Och en helt enastående känsla! Wow, vad hon har levererat! 4 fel och jag är världens gladaste.
   
   
  Men även om det längre stycket är mer detaljerat så är majoriteten av mig ändå JÄTTEJÄTTENÖJD, för det är ju aldrig perfekt och absolut, visst är det skitbra att ha koll på vad man gör (både rätt och fel) och hur det känns, men samtidigt: fasen vilken bra runda vi gjorde ändå! Jag har kollat tusen miljoner gånger på filmen och känner bara glädje och stolthet. Nu när det "släppt" och hon inte är sådär spänd, kort och slö, så är det en helt annan häst och det är hur mycket lättare som helst att rida på hindren.
   
  Angående detta med lite "tjafs" och lite småstark - det kan ju anses som negativt. Men det tycker inte jag. Inte i det här sammanhanget. Det är faktiskt enkelt: förut har jag bara idiotdrivit henne för att jag desperat måste ha fram henne för att kunna rida på hindren (vilket obviously har fungerat på hemmaplan och träning, bjudningen alltså. Har inte behövt "idiotdriva" henne hemma), då har jag inte haft snudd på någonting i handen och så har vi inte alls haft någon direkt kommunikation. Men för att en häst ska kunna upplevas stark så måste ju någon ha en åsikt i andra änden. Och här fick vi därför ett bevis på att BÅDA VILL NÅGOT och det i sig tyder på att vi vill lösa uppgiften genom att RIDA. Inte bara gasa och hoppas på det bästa. Så japp, i mina ögon är det positivt. Jag är också glad att jag tog rätt beslut mot kombinationen, även om det i detta fall gjorde att vi rev a-hindret. Fine, det hade vi rivit ändå, men nu blev det inte följdfel och jag ska ta med mig att börja ta förhållningen ännu tidigare nästa gång.
   
  När vi skrittade av pratade vi med en annan medtävlande och det slutade med att jag nu har ytterligare ett ekipage jag ska heja på i Amatörtouren i Falsterbo. Kul! Det var verkligen kanontrevlig stämning och supermysigt i Svarttorp den här tävlingen. Jag har bara varit där en enda gång tidigare, med Aleccis för två år sedan, och då släppte underlaget så att hon sträckte sig och blev halt. Men den här gången var allt skitbra, även underlaget ;) 
   
  Sen åkte vi hem och alla levde lyckliga i alla sina dagar.

  Resultat från Sävsjö, P&J med Latoya

  Jag, Ebba och Latoya åkte till Sävsjö för att hoppa 110+110, alternativt 110+115 beroende på hur första rundan skulle kännas. Trots att vi åkte medvetet ganska "sent" så kom vi ändå i god tid. Det är bara så konstigt hur man sedan dras till dem som har lite lastningssvårigheter, hehe. Det gjorde jag/vi såklart, så när den hästen väl stod på lådan så hade vi istället lite bråttom.
   
  Men det gick bra ändå och efter Ebbas framskrittning vid hand, när jag sprang banan, så satt jag upp och började rullade fram i lite trav och galopp efter bästa förmåga där i framridninigshagen. Men snart fick vi gå in i det solvarma ridhuset (hehe, alltid väldigt varmt och skönt där inne vid såhär bra väder ;))
   
  Framhoppningen gick bra. Först var hon lite spänd och slö, men snart gick det ändå att rida henne såpass att vi kunde rulla på hindren. Hon reagerade dock ganska kraftigt över några gropar vid anridningskortsidan och flög i luften typ fyra gånger där, haha. Rätt upp bara, haha, och så vidare igen mot hindret. Som att hon blev lite markskygg typ. Men hon har reagerat precis så tidigare när vi varit där så jag var ändå lite beredd. Själva hindren gjorde sitt jobb och vi rullade igång över dem och värmde upp. Hon kändes bra.
   
  110 cm
  Nu när jag haft problem att hon varit lite "slö" och spänd = kort och räcker inte fram, så har jag lagt upp banhoppningen så att jag trycker igång så bra galopp som möjligt innan vi styr mot första hindret. Så jag gjorde precis som vanligt. Men jag snurrade nog igång en lite väl bra galopp för jag fick problem att "sätta ihop henne" och hon tänkte köra sitt eget race. Ettan gick bra men redan mot tvåan (där jag tänkt rida på sju steg) blir skit och jag tar i henne men det händer inget och samtidigt ser hon ju inte hindret när hon slår med huvudet så. Jag blir alltså aldrig klar (och hon kan inte ha sett hindret där), så vi fortsätter framåt och hon får ta av på typ 7,5 steg, väldigt nära och jao, där skulle jag ha mjuknat och låtit henne se hindret och sen låtit henne liksom lösa det. Jag gör det ju inte bättre för oss när jag håller kvar, även om det givetvis hade varit optimalt om hon hade accepterat min förhållning där. Hon kravlar sig över i alla fall. Sedan händer lite samma sak mot trean, men när hon inte "ger sig"/lyssnar så släpper jag efter och låter henne i alla fall se hindret. Det blir omtramp, men inte slagsmål. Av pest eller kolera så kändes det i alla fall "bättre" (mindre dåligt), för jag är så rädd att krascha henne i oxrar. Därefter tabbar jag mig som faaaan. Det syns inte på vinkel men jag skär vägen och rider riktigt uruselt mot det hindret. SLARVAR riktigt jävla skitmycket. Åh, så dåligt! Hon kan ju givetvis inte gissa vart hon ska, så där blir det ett stopp typ mot hinderstödet (mygod vad dåligt alltså!). Gör om och gör fucking rätt genom att rida ut vägen och visa henne hindren - och då är det inte heller några problem. Går på fem bort till femman. Hon ser hindret, vi har galoppen med oss, vi räcker fram, men ändå är det som att hon missuppfattar hindret på något vis. Helt sjukt att hon tog oss över där... Hinder sex, sju och åtta kändes bra. Så Latoyahästen var felfri men inte jag, jag fick 4 fel (som iofs hade kunnat adderas med några bommar också).
   
   
  Känslan efter den rundan var lite... pinsam/dåligt samvete MOT HÄSTEN. Hon kändes egentligen bra. Okej att förhållningarna inte går igenom, men hon rör sig framåt och är intresserad - och det är ju precis det jag har saknat. Så jag övervägde lite, men valde sedan att ändå göra nästa start i 115 cm. Detta med förhoppning att rida bättre (noggrannare! Åh, vad trött jag är på mitt slarv!) när det blir lite högre.
   
  115 cm (debut)
  Galoppen finns där och ettan går bra. Men sedan blir det skit och pannkaka till tvåan. Det är någon variant av att jag inte får igenom förhållningen tillsammans med att jag minns, men kroppen minns inte(?) hur många galoppsprång jag ska rida på och det dyker aldrig upp något läge. Precis så var det. Som att jag sätter upp för mycket galopp (som jag inte riktigt reder ut här och nu, där och då) plus att jag liksom väntar på ett läge som aldrig dyker upp. En blandning av allt och ingenting. Det gick liksom inte att lösa när vi väl kom fram. Inte direkt en förbättring sedan förra rundan, kan man säga. Kommer en gång till och den är inte alls så dålig, men ändå stannar hon. Då vill jag bryta mönstret och kommer från andra hållet istället. Lägger henne lite nära, men "chillar lite" (mer balans och mindre jagande) och då går det bättre. Efter detta så flyter resten av banan faktiskt på godkänt. Jag vill mer och önskar det såg bättre ut, men jao, resten behöver jag i alla fall inte skämmas över. Och så hittade jag bättre ridning, och avstånden satt också. Det enda är väl att hon återigen hoppade lite konstigt över just femman, som i första rundan, men den här gången var det mer som ett slowmotion-hopp. Mer korrekt än innan men man vet ju inte om de ska ta av eller inte förrän de är i luften (hade såklart skänkeln om hela tiden). Och en av mina absolut största styrkor som hoppryttare visade sig båda gånger över just femman; MANTAG. Man blir aldrig för gammal för mantag och jag drar ytterst, ytterst sällan hästen i munnen när vi kommer fel tack vare att jag är riktigt snabb på att grabba tag i manen. Och så även här. Så det var ingen skada skedd, bara ett lite långsammare språng. Vi räcker precis över bakbommen, och klonkar i den men den ligger kvar. Mot sexan sedan är vi på väg nära och då håller jag i henne och hon väntar faktiskt (framsteg!!!). Möjligtivs lite, lite nära där ändå, men inte så att det stör mig. Perfekt framåtläge på sjuan och så lite vingel mot åttan men ändå i mål med den mesta hedern i behåll. (Bättre strul i början än i slutet, om man får välja, hehe.) 12 fel.
   
   
  Jag är VÄLDIGT glad och nöjd med min fina häst som kämpar så tappert. Men min egen insats har inte varit till det bättre idag. Det hemska slarvandet har ju nått en helt ny nivå alltså, blä. Det får bli skärpning på det. Sedan behöver jag också lära mig att känna vad som är en LAGOM galopp. Nu har jag nästan lagt upp galoppen lite väl mycket, har det känts som. Jaja, bara att träna vidare! En sak i taget.

  Kombination komplikation

  Ingen kan ju ha missat att vi haft stora problem med kombinationer, jag och min skruttirutt Latoyahäst. Så en vacker dag för snart två veckor sedan tog jag i tag i det en gång för alla (obs, räknar med att få göra en sådan här uppfräschning regelbundet för vi lär få bakslag).
   
  Två hinder och en kombination slängde vi ut för att lägga mest fokus på kombinationen men även få lite flow och därför ha två andra hinder med också. Vi värmde upp och hon kändes kanon, faktiskt. Trevlig! Hon var framåt och intresserad, och ja, det kändes riktigt bra att sitta på hennes rygg och styra på hindren.
   
  Så värmde vi upp på ett räcke och sedan gav vi oss på kombinationen. Bom in, lågt räcke - något större räcke. Hion skuttade glatt över som att hon aldrig gjort något annat. Nu har ju iofs aldrig räcke-räcke varit några problem vad jag kan minnas utan det är mest oxer ut som blivit komplicerat. Detta då hon är så rädd om sig och väldigt noggrann så hon har helt enkelt missuppfattat uppgiften. Så känns det nämligen uppifrån. Hon backar inte av eller kryper ihop för att hon blir osäker, absolut inte, utan hon liksom "aha, jag vet vad jag ska göra!" och så kompromerar hon sin lilla kropp och för sig mini-kort för att få plats med två steg där inne. Fel, alltså! Men svårt att lära om då hon varit så säker på sin sak.
   
  Så planen var att börja ha en bom som hjälp på insprånget och det fungerade ju jättebra. Tills vi får ett "återfall"-ish och hon går på två steg. Då flyttar vi bommen mellan a- och b-hindret så att hon ska förstå och att det därmed blir omöjligt för henne att gå på två steg. Men så tänkte jag mig inte riktigt för och vi har a-hindret på 90-95-ish och sedan en bom mellan hindren. Det kommer plötsligt och hon förstår inte. Jag skulle självklart ha lagt ner a-hindret, men det missade jag. Så när hon rev det så fick det ligga kvar. Hon bröt ut åt höger. Andra gången bröt hon ut åt vänster. Tredje gången löste hon det! Sedan fixade hon det hur bra som helst! Kolla i slutet hur hon är full av iver och bara viiiill hoppa igenom den. Och hon suger på framåt mellan hindren! Det är verkligen som att hon förstår! *hjärtanögon*
   
  Så skuttar vi igenom en liten mini-bana två varv och där river vi räcket för jag känner jätteväl hur jag inte alls har henne på bakbenen i svängen. Men det är inte hela världen. Sista språnget vi tog på den är hon "där hon ska" igen.
   
  Jag är JÄTTENÖJD med att det blev som det blev där i mitten. För hela tanken var ju att ta tag i detta problem som har uppkommit och då när hon gick på ett steg i början så "råkar" det mest bli så. Men samtidigt vill man ju inte provocera genom att lägga dem i skiten medvetet (sånt gör man ju tyvärr regelbundet ändå, men definitvit inte medvetet). Så ja, det var tur att problemet uppkom nu när möjligheten fanns att rätta till det.
   
  (På tävlingen efter, som var Vaggeryd-Skillingaryd, gick hon ju skitbra i kombinationerna! Precis som att hon förstått och till och med redan tagit det till sig och med in på banan. Hoppas nu det håller i sig! Det gjorde det ju även på hoppträningen sist. Duktig skruttis!)
   

  Pärla 27 år!

  Idag är det Pärlas födelsedag och den här gången är det 27 år hon blir. Helt sjukt är det. Hon var ju typ gammal när jag fick hem henne, för snart elva år sedan. Och så har åren bara gått. Snabbt dessutom. Och well, här är vi nu. Med en pensionerad Pärla som faktiskt, sin ålder till trots, ser helt okej ut i kroppen och är vaken och med i huvudet. Och så länge hon är relativt opåverkad så fortsätter vi njuta av varandra <3 (Dvs lite gammal och långsam får man bli, men tappar hon sina sinnen och tvingas således vänja sig vis sämre livsvillkor så ska hon inte behöva vara med längre. Men än mår hon bra.)
   
  Vi tog en kort liten sväng på 2 km bara för att fira, och umgås lite extra - som på den gamla goda tiden. Bästa Pärlis <3
   

  RSS 2.0