• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Mål 2017 och utvärdering av 2016 års mål

  Ja, här kommer inlägget som är ett av mina favoritinlägg att läsa hos andra, och på sätt och vis är väldigt roliga och inspirerande (men lika skrämmade mvh här har du några kilo extra press) att skriva.
   
  Jag ska börja med en ny typ av mål detta år. Dels de vanliga målen - årets mål. Men eftersom jag inte är så "lättmotiverad" (inte korrekt, men hittar inget bättre ord, överlag - det beror snarare på noll tro på att jag kommer ta mig någonstans i hästsporten :)) - så kommer jag detta år även ha delmål i form av halvårsmål.
   
  Men vi börjar i rätt ände:
  Målet för 2016 var att rida två felfria 120 cm med Aleccis. Detta då det är kvalet för 130. Uööh, vänta lite här nu. Aleccis är sjutton år i år, rätt feg och jag är allt annat än konsekvent i min ridning (tyvärr), så nej, det är inte aktuellt att starta 130. Men jag satte det för att det är ett konkret mål; lätt att pricka av. Kvala till 130 = två felfria 120.
   
  Nåtte vi målet? "Nej och en halv". Typ så. Vi har bara genomfört ett kval; en regional 120 cm. Och tre med fyra fel. Och många med mer fel än så, och säkert allra flest med uteslutningar, antar jag. Har inte räknat, men det känns så. DOCK, har jag en tröstande input. Och det är att vi faktiskt har hoppat en till 120 felfritt. Men bara P&J. Så den räknas givetvis inte. Men lite tröstande, som sagt, haha.
   
  Målet var inte orimligt. Kanske tufft, men jag trodde inte det skulle vara svårt att nå. Helt ärligt. Jag trodde det skulle gå, och ja,vi hade en fantastiskt början på året, men sedan dalade det:
   
  Två vinster i januari, två vinster i februari, en vinst och vår 120-placering i mars, tre vinster i april, en vinst och en placering i maj, inget i juni och juli, en vinst i augusti, två placeringar i september, inget i oktober, en placering i november men inget i december.
   
  Hade inte den där svackan kommit, som vi sedan dess kämpat skithårt med, så hade vi kunnat rulla runt på 120 och ändå känt att det är där vi hör hemma. Men här och nu så känns det långt ifrån så. Men vi fortsätter helt enkelt där vi slutade:
   
  Mål för 2017 är därför, med A:
  - "att kvala till 130", dvs sätta den andra nollan i 120. Men samtidigt är jag inte helt nöjd med det. Jag tycker att vi borde kunna sätta inte bara en, utan flera, nollrundor i 120. Så jag önskar att vi blir stadiga på 120 år 2017.
  - "att kvala till enstjärnig nivå i fälttälan". Vad som krävs då är två H100-rundor med max 20 straff (dvs t ex ett stopp, eller rätt mycket tidsfel - typ en minut över optimaltiden) och två felfria H100. Om jag fattat det rätt så "räcker" det med enbart två felfria H100..? Jag menar, man kan ju inte satsa på att rida på "max 20 straff" om man har möjlighet att gå nolla? Hm, jag har inte tillräckligt med kött på benen. Och dessutom, för att nå detta mål, så måste vi ut på fler fälttävlingar. Frågan är bara var, när och hur det skulle gå till pga orkar inte åka fyra timmar till en tävling och kommer jobba varannan helg sen. Så jag vill inte kalla detta för ett mål heller. Snarare ett önskemål, en riktlinje och... ett hopp, haha. *snälla, lilla häst begrip någon gång hur smalhinder fungerar* (Enstjärnig nivå är givetvis svårare i alla moment, och utöver svårigheterna i dressyren så är hinderhöjden i banhoppningen 115 och i terrängen 110 cm.)
   
  Eftersom målen med Aleccis är lite flytande så har jag inte satt upp några delmål/"halvårsmål" med henne. Vi kämpar på och tar det som det kommer. Men till att börja med så går Aleccis 100+110-klasser - i år igen, och vi börjar fälttävlanssäsongen med en H90 i Udden. Därefter är tanken att fortsätta i H100-klasserna. Jag kände ju förra året att det absolut är rimligt. Mer dressyrträning och mer träning på smala hinder så kommer det gå som en dans! *hoppet lever*
   
  Men så har jag ju två till hästar att träna, tävla och "jaga mål" med! Eftersom Sacke inte är min så tänker jag inte sätta upp stenhårda mål hit och dit. Däremot har jag helt klart lite tankar och önskemål att pricka av vissa steg i utvecklingstrappan.
   
  Sacke
  - har alla möjligheter att sätta en dubbelnolla i 110 cm innan juni är slut - dvs halvårsönskemål,
  - och borde kunna gå 115 cm i år med bra rundor.
   
  Latoya, Latoya, Latoya. Jag känner för det mesta "screw all press på unghästarna!" och vill bara glatt rulla på och göra vad som känns bra. Nästan för bra, och typ alldeles för lätt. (Om det ens kan bli för lätt.) Men hur mycket jag än vill, så är jag inte sådan. Det går inte att starta 80 cm när man vet att man kan göra det lika bra i 100 cm. Sen är det en optimist som ofta tycker att "man kan lika gärna prova 110..." typ och så är det igång. Det där jagandet av att få klättra i klasserna och SE utveckling. Men att ha hästen "i fas" (som jag egentligen tycker är för mycket. För mycket, för fort, för en ung liten stackars häst), är lika lite av ett mål, som det kan vända och vara ett mål.
   
  Därför känner jag mest att är hon lydig och mellan hjälperna så kan hon säkert gå 110-115, och möjligtvis 120 i slutet av året, men det kan lika gärna vara så att vi harvar runt i 100 cm hela året för att det är det som känns allra bäst långsiktigt.
   
  Vad jag vill? Att hon ska gå 120 i typ februari och vara med på allt en 5-åring kan vara med på. Men så är jag en glad amatör som OCKSÅ vill ha en häst i många år, och då betyder det absolut ingenting att höja hindren när hästen är fem år gammal. Maah, hemska sport till att utnyttja djuren maximalt utan baktanke/samvete.
   
  Nej, vet ni vad. Jag vågar inte sätta några mål med Latoya. Jag skiter i det. Tar det som det kommer. Sliter mitt hår om jag väljer fel väg, och klappar mig på axeln om jag lyckas stå emot hetsen. Där har vi det.
   
  Tråkigaste "mål-inlägget" ever. Men så blir det ibland. Jag tror jag vet mer vad jag vill till nästa år. Just nu känns mycket så avlägset.
   
  Den är ju bara en bäbis! (Försöker jag intala mig att hon INTE är... Går sådär.)


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.