• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Resultat från Eksjö med Latoya

  Hemma från Eksjö (för ett tag sedan) och hem åkte vi rätt glada och nöjda för första gången typ någonsin, haha. Men till att börja med så åkte jag och Ebba dit och anlände i god tid. Himlen var molnig och det kom till och med några få små regnstänk på rutan, men ju närmare vi kom desto bättre blev det och till och från var det till och med ganska soligt. Och blåsigt!
   
  Latoya kändes väl som vanligt, haha. Lite slö innan hon vaknat till och gör snällt det hon ska när man ber henne. Hon kommer igång mer efter en stund med lite tempoväxlingar. Framhoppningen flöt på bra och vi fick helt okej språng. Banan i sig kändes också okej och innan vi fick startsignal ville jag röra mig längs ena långsidan främst då det är mycket hindermaterial och någon reklamskylt där som kan få hästens intresse. Mycket riktigt var det så här med, och hon drog sig inåt och blev lite spänd. Men efter några gånger så släppte det och hindren vet hon ju mycket väl vad de betyder och dem hade hon inga problem att koncentrera sig på.
   
  100 cm bed. A
  Jag sätter galopp i hästen och vi skuttar över ettan, råkar riva tvåan och det känns inte alls grovt. Vi kom inte knasigt och förutsättningarna var inte dåliga men så har hon ju lite hängande framben så det var nog bara en liten miss där. Möjligtvis att hon går lite för mycket fram och för lite på bakbenen, men vad tusan, det är bara en meter och det är lätt att klonka i en bom. Sådant som händer. Red på åtta språng bort till trean kom kanske lite nära men inte hela världen - var helt enligt plan att gå på åtta språng. Gick på sju språng mellan fyran och femman - också enligt plan. När andra red där så såg jag att man fick hålla lite om man kom för stort på första, så det hade jag med mig och tänker lite tillbaka och fick till en trevlig distans. Hon känns finfin på sexan, går på nio språng till sjuan och åtta möjligtvis att vi kom lite nära på åttan där. Rider runt och skuttar över nio a och b. I mål med 4 fel och jag är faktiskt väldigt nöjd med den här rundan. Den är jämn och trevlig, och Latoya kändes kanonfin. Lika okomplicerad och smidig som vanligt. Trots ett litet nedslag så känns det lätt och det är huvudsaken.
   
   
  In en kortis i lådan för att ladda om. Det var 50/50 om det var lönt att ställa in henne, men vi gjorde så. Det är ju lika bra att träna på den delen också, för i vanliga fall blir det lätt en hel del väntan mellan klasserna när de vuxna hästarna ska hoppa sin avdelning med. Men i Eksjö väljer dem unghästar för sig och "vuxna hästar" för sig. På så vis blir tävlingsdagen lite kortare för oss (och våra hästar) som har med oss antingen en unghäst eller en "vuxen häst".
   
  Det var samma bana till 110n, vilket ju inte var till någon nackdel. Slapp bangång och det flöt på vettigt tills det var dags att ta ut hästen på nytt. Hon var likadan som sist men jag hade önskat lite mer galopp bakifrån och fram och att hon skulle ha det suget konstant. Istället blev det att jag kände mig tvungen att jaga på henne då och då för att påminna om att det ska gå framåt med när man galopperar. Jag behövde inte påminna under tiden hon galopperade utan det var snarare att jag drev lite extra precis när hon hade fattat galopp för att få igång maskineriet från början. Men annars finns det inget att gnälla på. Hon var inte på något vis ovanligt slö/seg/trög eller så. Bara det att jag vill ha MER galopp när hindren läggs upp på 110 - inget konstigt med det.
   
  Framhoppningen var inte sådär superduperbra. Hon gör absolut vad hon ska varje gång men jag fick inte riktigt till det. Det var ju detta med lite trög galopp och därför kom vi på nära avsprångspunkter gång på gång så hon fick häva sig över hindren. Detta var dock inte på tävlingshöjd utan på max metern eller knappt det. Jag är lite nojig över att hon ska tycka det blir för jobbigt och ifrågasätta hela hoppningen pga det (eftersom Aleccis blir rädd när hon får ta i lite extra), men det verkar hon definitivt inte ha någon tanke på. Men när hindren lades upp lite så tryckte jag på henne rejält en gång så att hon skulle ta för sig framåt och då kändes det bättre. Dock blev det "samma sak fast tvärtom", och vi kom istället rätt stort på både räcket och oxern. Men skit samma, hellre det efter att bara ha lagt henne skitnära flera gånger på raken. Så efter det så kände jag mig nöjd ändå.
   
   
   
  110 cm bed. A
  Jag sätter galopp i henne och styr på första hindret. Redan där får hon gå av stort. På tvaån blir det rejält stort och sedan blir det lite fight mot trean där jag faktiskt låter henne flyta ut lite åt höger för att på så vis vinna lite plats. Hon hjälper till lite och vi får in åtta språng på den distansen men med ett kortare sistasprång och vi kommer nära trean. Ser ett lite halvstort läge mot fyran så där får hon flyta lite och sedan förstår jag att jag måste få tillbaka henne lite så vi kämpar på däremellan men får faktiskt in sju galoppsprång till femman, men det blir trångt och nära igen. Sexan var nog det enda hindret på hela banan som vi kommer bra på, haha. Jag reflekterar inte riktigt på hur/om jag behöver hålla i henne där - eftersom vi inte flög på sexan så tänkte jag att en trevlig båge skulle lösa distansen automatiskt - men så var inte fallet och när jag sedan ska börja förhålla henne så händer inte så mycket, och jag anser mig vara bussigare genom att räta upp mig, mjuka, ge hand och inte störa så hon får göra vad hon kan för att vika sig över det hindret - med antagligen ett nedslag som följd då vi kom väldigt, väldigt nära. Men hon lyckas trampa om lite och får över alla benen ändå hyfsat "korrekt" med tanke på hur skitdålig den anridningen blev. Sedan blir det ett "följdfel" bort till åttan där jag faktiskt inte gör så mycket alls, håller lite men det händer inte så mycket, och då blir det samma sak där nere fast inte lika brutalt. Kommer för nära, hon är i med bak men bommen rullar tillbaka i hållaren igen. Avslutar godkänt i kombinationen. Går i mål med 0 fel, MEN med en inte riktigt lika bra runda som den första, och hon räddade mig som synes mer än en gång. Det är en ambitiös liten modig häst <3 (Och kolla vad duktig hon känner sig när hon går i mål, hehe.)
   
   
  Här i 110:en märks det väldigt tydligt hur dålig koll jag har på henne/oss/galoppen/distanserna när hon galopperar på. Jag skulle genomgående "vågat"/varit mer bestämd på att ta tillbaka henne ännu mer - på alla distanser hela banan igenom. Nu hade jag hela tiden med mig att vi eventuellt inte skulle räcka om jag höll i för mycket (eftersom vi hade hyfsade distanser innan och jag vet inte hur mycket mer mark hon slukar i ett högre tempo), men så var det ju som synes inte alls. Gaspedalen fungerade helt plötsligt lite bättre än förväntat, och då blev det konsekvenser när jag inte kunde fånga upp den energin riktigt. Det lägger vi på rutinkontot!
   
  Jag är som jag nämnde tidigare väldigt glad och nöjd, och Latoya har levererat idag (också). Nu tävlar hon inte förrän om tre veckor igen och går faktiskt samma klasser en gång till. Allt för att försöka lägga en bra grund och även för att hon och jag ska rida ihop oss ("tävla ihop oss"). Men visst känns det bra och rätt lovande inför framtiden ändå. :')
   
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.