• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Ett år med Latoya!

  Det är inte klokt vad tiden rusar! Idag (rättare sagt runt 18-19-tiden på kvällen) så anlände Latoya för ett år sedan. Usch, det var så jobbigt att vänta det dryga dygnet som hennes resa skulle ta. Eller det tog nog längre tid än så. Men ett dygn var tanken, och så skull hon vila i ett stall i Stockholm efter resan från Estland och över havet. Därefter åkte hon från Stockholm och ner till mig. Uppfödaren meddelade när hon stod på bilen, men när hon aldrig anlände (vi tyckte det tog lång tid. Visste ju inte hur länge hon skulle stå i Stockholm) så tog vi mer kontakt, men sedan dök hon äntligen upp! När hon hade anlänt så släppte jag ut henne direkt i hagen. Det finns hundra olika variater att välja och lika många fördelar och nackdelar; men med två väldigt stabila och långt ifrån aggresiva hästar så vågade jag ändå prova - och det gick jättebra. Lite pip och nyfikenhet såklart, men det gick väldigt lugnt och städat till. Inte ens så mycket spring som man annars kan tänka sig att det skulle vara.
   
  Nu har det som sagt gått ett helt år och vi är i full gång med att rida, träna och tävla kan man väl säga. Debut i 110 var senaste tävlingen, och nu har hon "bara" tränat och inte tävlat på ett litet tag, och nästa tävling är faktiskt planerad att ge sig på 110 igen, men bara om det känns bra såklart. Hon går en 100 först och det är först efter den som jag bestämmer mig helt och hållet. Men visst känns det bra annars. Vi jobbar på med kondition, lydnad och intresse.
   
  Idag gick hon ett pass på en äng igen. Det var ett tag sedan på grund av väder och underlag, och nu även gödselspridning. Men jag red ut och kände på det och det gick bra. Så vi tränade dressyr(-ish) i gödseldoften och kände oss duktiga. Skrittade fram, värmde upp på volt och ville mjukt forma henne, rullade i gång i galopp med. Gjorde sedan skänkelvikningar på "långsidorna" av en stor rektangel och övergick snart till galopp på kortsidorna. Denna "övning" har jag gjort några gånger nu och den gillar jag! Vi får in flyttning av hästen, galoppfattningar, avbrott och nya flyttningar och det blir hela tiden på ett uppskattande vis känner jag. Jag får alltid en positiv häst när jag rullar på denna rektangel och den ger oss både nytta och nöje. Gjorde det en stund, i båda varv, med varvbyte på olika vis och jättefina galoppombyte vänster-höger. Alltså verkligen superfina! Kraftfulla, runda, luftiga, raka och såklart rena. Men bara för det så var hon nästan lite svår att byta höger-vänster, hehe. Skrittpaus och låg sedan på stora serpentiner där jag ville ha ut henne mot yttertygeln på bågarna och ha henne rak där det var rakt. Bågarna var mest i galopp men även i trav och på det raka gjorde vi allt från halt eller skritt til trav eller galoppombyte. Här märktes det väl hur mycket starkare hon är i vänster bak jämfört med höger, för vi rör oss åt höger mest hela tiden nästan oavsett vad vi gör; i t ex galoppfattningarna (ffa högerfattningar) och halterna (står snett med huvudet åt höger) så märktes det tydligast. Skrittpaus. Sedan avslutde vi med att rulla på volt i galopp med tryck bakifrån och fram i hästen på först en mindre volt och sedan en stor i en större galopp. Och nu när jag mer och mer känt skillnaden på bak så märker jag ju det såklart tydligare än innan. Så tanken är att "utmana" högerbenet lite mer, successivt, så hoppas vi på betydligt mer liksidig häst med tiden. Men även om hon råkar vara lite ojämn bak så är det ju inget som påverkar känslan mellan häst och ryttare, utan hon var kanontrevlig att rida! Jag är faktiskt väldigt nöjd med henne. Men vi har absolut rätt mycket att jobba på. Däremot så är det som sagt med stor positivtitet som vi sysslar med våra "övningar" - hon är ambitiös och kämpar på bra.
   
  En bra ettårsdag skulle jag vilja sumera det. :) Nu (snart); jobb!
   
   
  Över är från idag, och under är för ett år sedan. Hon har fyllt ut en hel del under året, men nu tror jag inte det kommer bli särskilt stora förändringar framöver. Kroppen ser vuxen och i mina ögon ganska klar ut. Blir väldigt intressant att se vad hon kommer att stanna på för höjd dock, för hon har garanterat blivit högre sedan hon kom (vilket ju inte är särskilt konstigt, hehe).
   
  Bildresultat för vinna.blogg.se latoya min nya häst
   
  Lite andra bilder från året. Översta är första gången jag var riktigt nära på att ramla av men tack vare ett hemskt dragande i munnen (... stackars häst osvosvosv) så höll jag mig kvar. Sedan tog det nästan ett helt år innan jag slutligen tog mark för första gången i ett ridsammanhang.
   
  Bildresultat för vinna.blogg.se latoya min nya häst
   
  Debut på en meter på P&J. 4 fel var resultatet.
   
  Bildresultat för vinna.blogg.se latoya min nya häst
   
  En av de första duscharna (avspolningarna). Lite obehagligt sa hon, men skötte sig såklart.
   
  Bildresultat för vinna.blogg.se latoya min nya häst
   
  Och som vi har kämpat på med grundjobbet på ängarna! Oftast känns det som att vi inte har kommit någonstans alls, men som idag så känner jag ändå att jodå - minst ett steg har vi iaf tagit i rätt riktning ;)
   
  Bildresultat för vinna.blogg.se latoya min nya häst
   
  Vi har haft både bra och, eh, mindre bra, hoppträningar. Fast egentligen har vi bara haft en enda träning där hon tjurade/testade och var lite småtråkig. Annars har hon genomgående varit bussig och försökte göra rätt och ställer upp mest hela tiden. Bilden nedan är dock från vår betydligt sämre träning, haha.
   
  Bildresultat för vinna.blogg.se latoya min nya häst
   
  Jag avslutar med en bild på ett lite mer spektakulärt hinder för att trycka på den egenskap som absolut underlättar hoppningen med henne. Latoya är helt otittig på hinder - det tackar jag för :)
   
  Bildresultat för vinna.blogg.se latoya min nya häst


  Kommentarer
  norrsken Emma

  vilka fina foton du fotat! =)

  ha en bra fortsatt dag
  kram

  Svar: Tack :D Detsamma!
  vinna.blogg.se

  2017-04-04 @ 18:47:02 | URL: http://nouw.com/lillemmish


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.