• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Resultat från Bankeryd med Latoya (lokal debut)

  Jag kan egentligen sammanfatta dagen kort såhär: supernöjd med hästen och mindre nöjd med min insats. Men jag tänkte dra igenom hela dagen ur min version precis som vanligt.
   
  Fyra timmars sömn pga tiden råkade skena iväg med mig i gårkväll/natt var ingen optimal uppladdning och för ovanlighetens skull så har jag faktiskt varit trött. Men upp ändå och iväg med hästen klockan 07 och sedan plockade vi upp mor på vägen. Vi anlände i perfekt planerad tid, och sådant får mig alltid på gott humör. Mvh tidsoptimisten.
   
  Latoyahästen stod snällt i släpet den halvtimmen men var sedan sitt vanliga jobbiga jag att hänga på sadeln på, dvs gick på promenad med min mor helt på eget bevåg, haha. Efter lite bök (dvs jag håller i sadeln och försöker hänga med så inte den ska dra i backen) så var allt på plats och det var bara att sitta upp. Sedan skrittade vi runt stallen och ner till framridingen. Det fanns mycket intressant att titta på, sa hästen, och jag lät henne kika runt medan vi försökte jogga igång i trav. Hann väl ta något varv i galopp med men fortsatte med att rulla runt i galopp på framhoppningen och hoppade därefter fram. Hon må vara grön då hon är lite efter sin årgång, och detta är dessutom hennes lokala debut, men hon gör ett toppenjobb med hindren. Fullt fokus och hoppar väldigt väl, varje språng. Det är kul! Sedan traskade vi upp till banan och väntade på vår tur.
   
  90 cm bed. A
  Innan vi fick startsignal försökte jag visa henne omgivningen ordentligt och ville även få igång henne litegrann. Sedan var vi iväg och det kändes jättebra. Jag vill inte "lägga mig i för mycket" utan försöker bara underhålla henne och styra i stort sett. Hinder efter hinder skuttade hon över utan problem, dock med lite travinslag och vingel. Tills... Något hände över hinder nummer sex och vi höll på att göra en kullerbytta i landningen. Jag hann tänka "då var det dags igen" typ, och syftar på Eksjö-rundan jag fick tugga grus på liknande vis. Men icke, hon hann upp på alla fyra och jag tänkte inte mer på det utan såg hinder nummer sju framför oss och höll om bara. Hon skuttade glatt, och vidare till åttan. Jag höll min taktik och gjorde "inte så mycket" men tyvärr så skulle jag ha lagt mig i mer där, för bogen flöt ut och vi fick ett stopp. Tog om det och seglade i mål med 4 fel + tidsfel, så tror vi landade på 7 fel totalt, men med en riktigt bra känsla ändå (minus sexan).
   
   
  Som jag upplevde det ovanifrån så kändes det typ som att hon tittade till eller på något vis sträckte ut frambenen (vilket hon gör över tittiga hinder), och att hon liksom "missade" marken när hon sökte den och snubblade därför. På filmen ser det snarare ut som att hon "glömmer" sina bakben och sedan skickar dem högt upp eftersom de råkar bli "framvikta" istället för utvecklade bakåt (hon är annars nästan "ovanligt" stadig och fin i sina bakben, och jag tycker det känns som att hon hittat hopptekniken rätt tidigt för att bara vara fyra år och rätt så orutinerad fortfarande), i alla fall, det verkar sedan bli en rejäl framvikt över hindret och sen överdrivet sett så "slår vi runt", fast vi inte gör det, och hon blir då väldigt framtung i landningen och snubblar. Man kan tveköst säga att det är en fantastiskt bussig häst som verkligen försöker, och försöker. Och i detta fall bara siktar på nästa hinder och hoppar som om ingenting har hänt. Så duktig.
   
  Jag å andra sidan borde i sann långsiktigthets-anda lagt en volt och sedan fortsatt. Men det hade jag inte en tanke på i stundens hetta. Sådant som man lär sig!
   
  Lilla hästen fick sedan pausa ensam i uppstallnings-stallet och gjorde det över förväntan. Hon åt, hällde inte ut vattnet, var lugn och tyst. Rullade sig inte ens - först. Men när vi kom tillbaka så hade hon varit nere och vänt för då var det spån och damm över hela hästen, haha. Såklart.
   
  Till nästa klass stod hon mer still när borsten dansade över hennes kropp och sadeln åter tog plats. Vi skrittade ner för andra gången och gjorde en repris på framridningen. Sedan hoppade vi det lilla krysset två gånger, en gång på räcket och en gång på oxern. En liten, liten snudd gjorde att bakbommen föll. Hindren var tyävrr maxade och jag har ju ingen anledning att stressa upp, så jag bad en medhjälpare sänka ett hål så det blev en parallell oxer på metern istället för ett lite väl saftigt stigsprång. (Vill inte be om för mycket utan brukar nöja med med det som står.) Inte för att modellen i sig spelar någon roll för vår del, men jag ville ta den igen så att bommarna skulle få ligga kvar. Kom igen och hon tog i mer denna gång och lät bommarna ligga kvar. Kändes som en bra uppladdning till nästa runda.
   
  Sedan lyssnade jag på vilket nummer som hoppade och skrittade runt och försökte tajma med att komma till banan i lagom tid. Det visade sig att trots att jag lyssnat så hade jag missat/hört fel och skulle direkt in på banan och då hade förra ekipaget bara tre hinder kvar. Och jag som ville hinna visa henne runt igen (mer publik t ex som jag ville rida förbi), sedan ville jag även hinna få igång henne lite för att känna så att hon är framför mig.
   
  100 cm A:0/A:0 avd. B
  Jag hann bara visa henne ett halvt varv runt banan och fick sedan startsignal. Vände runt och fattade galopp men fick inte hundraprocentigt svar så la även på spöt litegrann för att få reaktion. Då fick jag fart, men inte den där riktiga framför hjälperna-känslan så det är ju svårt att liksom "rida ur" den varianten. Galopp men inget tryck eller mellan hjälperna, som sagt. Styrde på ettan och kom sedan i botten på varje jävla hinder?! Såg ju att vi skulle komma fel så höll då mjukt in henne och höll samtidigt om med skänklarna givetvis. Så hon fick ju häva sig över varje jäkla hinder..! Verligen ta i, stretcha och sträcka sig. Inte direkt vad jag tänkte mig. Till kombinationen var min plan att försöka hålla tryck men spänna bågen lite för den var något trång, men på kortsidan hade jag liksom ingen direkt galopp att sätta tryck i, så jag drev på och fick svar, men då kom vi lite vingligt in och var på väg att springa över b-hindret, så ett stopp där. Kom en gång till och snuddade a-hindret som föll men hade annars en mycket bättre känsla genom kombinationen. Återigen kom vi i botten på sexan (och vad det störde mig!!!). Det ser nästan ut som att hon tvekar, men det fanns verkligen ingen som helst tvekan i hästen, utan det var verkligen bara SIS (skit i sadeln) som var problemet. Fick bättre språng över sjuan, men snarare motsatsaten mot tidigare så inte optimalt det heller. Höll om mer i svängen till åttan och kunde i alla fall avsluta med bästa språnget på banan. Det bästa då vi kom helt rätt så hon inte behövde ta i och häva sig över varje hinder utan kunde obekymrat skutta över på ett betydligt mer ekonomiskt sätt. Här red vi i mål med 8 fel + tidsfel och slutade på hela 13 fel.
   
   
  Jag kan inte överdriva när jag påpekar hur duktig hon har varit och vilken fighter hon är. Hon har verkligen försökt och jag själv är rätt missnöjd med hur jag serverade hindren i andra rundan. Men det är bara att försöka gottgöra genom att nu framför bara hoppa småhinder så att hon absolut inte ska behöva ta i någonting om hon nu mot all förmodan skulle förknippa hindren med "jobbigt/ansträngande".
   
  Innan vi åkte hem så svampade jag av henne och även det gick bra. Förresten så stod hon mycket mer stilla efter sina båda rundor, vilket hästskötaren uppskattade, haha. Hon åker även bra, och gör ärligt talat det mesta väldigt bra. Det är hanteringen precis när man lastat ut som är lite knepig, men i övrigt är hon faktiskt väldigt trevlig. Så i sin helhet är jag nöjd med dagen och då framför allt sett till hästens fantastiska prestation. Nu är debuten avklarad och vi siktar på att åka på nästa tävling om tre veckor som det ser ut nu.


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.