• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Mina fina flock

  Dagens övningar var så långt ifrån kondition och uthållighet man bara kan komma. Båda de bruna gick ner till ängen, på ängen och hem igen, bara 40 minuter. Men jag är nöjd! Efter tre träningar så är jag faktiskt på god väg, känns det som. Om vi ser hela hästen och ridningen som en en skala 1-10, så kanske det går att följa med i svängarna.
   
  Jag känner nu när hästens bogar är på annat håll, det har jag iof gjort innan men nu känner jag det ur ett mer "det här ska rättas till"-perspektiv, och innan var det mer "så är det, och det blev bättre när jag gjorde såhär" - hjälper till att leda ut hästen med yttertygeln när den faller in på innerbogen, som exempel.
   
  Men jag tror att hästen redan har ramlat in med bogen som en femma, dvs varit på väg ett tag och så försöker jag få tillbaka bogen och är rätt nöjd när den är en 3:a. Istället för att känna att ups, nu är bogen en 1:a och så petas den tillbaka snabbt och smidigt så hela hästen är "0" = rak (inte vältande) i detta fall, eller vad som nu ska göras. Så jag förstår att det är mycket jag missar, som jag inte känner än. Men det är ändå kul att jag nu lydigt jobbar på läxan och faktiskt känner skillnad. Sen är jag å andra sidan kanske nöjd efter 20 minuter när hästen gått ett varv "rak" i alla gångarter, i alla varv.
   
  Detta var första passet som jag red såhär med Latoya, och det känns väldigt lovande. Jag "vet ju inte riktigt vad jag håller på med" än, men när jag vet och vi båda förstår vad jag vill så kommer hon bli supertrevlig att rida. Hon är så mjuk och fin och försöker verkligen (med spetsade öron) ändra om sin kropp så jag blir nöjd.
   
  När jag därefter red Aleccis så känner jag hur stel hon är i sidorna. Men det är inte så konstigt när hon bara gått på raka spår (och utan "ridning-ridning" på böjda spår) i fyra år. Sedan är jag helt övertygad om att raka-raka spår är okrossbart ur hållbarhetssynpunkt, men "ridning-ridning" är vad som gäller i sporten. Så nu vill jag kombinera raka spår med ridning-ridning på böjda spår. (Bra ord/förklaringar, hahaha) Nej men Aleccis är ju den som jag tränat med, så jag vet ju hur jag ska göra, men ibland får jag inte igenom det. Men generellt kändes det bra. Jag fuskade ingenting med att smygstyra ut med yttertygeln utan kämpade på med innerskänkeln i vänstervarvet och i högervarvet flöt hon inte alls ut som hon brukar/gjorde i början.
   
  Sakta men säkert tar vi oss framåt och igenom det jag skulle ha lärt mig för minst tio-femton år sedan. Jag är långt efter, men det känns ändå bra. Sedan tänker jag såklart "bestrida"/ifrågasätta vissa saker längre fram i träningen, men just nu så sväljer jag infon och lyder för att lära mig känna, åtgärna och förstå. I framtiden är min plan att plocka de delar som jag tror på för att bygga min egen ridning - precis som de flesta gör.
   
  Pärlis hovar är sådär just nu, och jag raspar och formar regelbundet för att göra det bästa av situationen. Det kommer ta en stund innan hon "vänjt sig" men jag tror att hon kan det. Detta då jag hade ett jobbigt läge för några år sedan när jag hade svårt att få tag i hovslagare vid bytet, och då blev hon skolös ett tag vilket gick förvånansvärt bra. Hon hade väldigt dåliga hovar när hon kom hem till oss för tio år sedan, men nu är de bättre även om de inte är de bästa i världshistorien. Nästa gång hovslagaren kommer så ska hon självklart ta hand om dem och då ska jag lapa in mig allt jag kan för att bli så bra som möjligt på det underhåll som kommer krävas framöver. Så kommer hovslagaren få känna på dem vid kanske varannat besök sedan. Det är planen i alla fall. Och det blir lättare att underhålla dem när de är som de ska sedan. Nu är de väldigt sköra ner till och jag håller stenkoll på dem för att se hur de beter sig i nuläget.
   
  Alla hästarna parkerades i vattenslangen efter avslutat arbete. Latoyahästen tog några steg men fungerar utan problem att spola hon med. Aleccis säger som vanligt ingenting och rör inte en fena, medan Pärla demonstrativt "nickar" ogillande med huvudet medan jag känner in temperaturen men sedan står helt still under duschen. Det är en självklarhet att det ska fungera plättlätt att spola av dem, men ändå är jag tacksam. De är stora och jag är liten, de vill inte bli blöta men jag vill att de ska bli blöta - så att bara ta för givet och inte visa tacksamhet känns orättvist. Det tycker jag gäller det mesta i hanteringen.
   
   
  Pärlis hann lägga sig ned under tiden jag gick för att göra klart för att hämta in dem. Det skär lite i hjärtat att hon inte får vila/sola klart utan måste upp på benen igen. Men jag gillar att se henne ligga ned för då får jag se när hon reser sig och än så länge verkar hon helt opåverkad av knälen på frambenet. Skönt.


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.