• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Backa bandet

  Haha, jag raderade förra inlägget för att jag tände till av missuppfattning, men part two behövde tydligen en uppföljning. Så för den som inte läst mitt bittra inlägg följer härmed ett frågetecken, men det bjuder jag på. Bloggen är trots allt min, och den är definitivt inte obligatorisk att ta del av. Varsågod.
   
  Jag tänkte hålla detta utanför bloggen, men here we go: det går kvarka utanför Vetlanda (vilket inte är någon hemlighet at all eftersom det är anmälningsplikt på kvarka), och i mitt flöde på facebook uppenbarar sig det värsta man fan kan tänka sig som aktiv tävlingsryttare: folk frågar såklart var det finns kvarka, och sedan kommer svaret. Det som (i denna icke källkritiska värld) ser ut som sanningen. Gårdsnamnet där mina hästar står är skrivet, med punkt och MED FUCKING KARTNÅL. Det är bland annat kamrater från hemmaklubben (det vill säga där jag och vi andra hopptränar) som diskuterade. (Men nej, det var aldrig någon tråkig stämning, bara frågetecken - och ingen beskyllde någon för något.)
   
  Nej, jag hade troligtvis inte brytt mig om jag hade haft tre Pärlor och tuffade runt i skogen. Men nu är det inte så. För jag far som ett jihu med mina hästar; tävling igår, löshoppning på lördag och ytterligare en tävling innan A är "klar" för i år, lägg där till träningstillfällen på t ex hemmaklubben. Att därför riskera att folk tror att jag åker runt med smittade hästar gjorde att jag gick in i försvarsställning direkt. Sen var det väl inte mer med det. Kvarkastallet finns i närheten, men det är INTE hos mig eller mina hästar, och kvarka är inte luftburet. Så när årets sista hoppträning blev inställd med kort varsel tog jag illa vid mig och trodde att det fortfarande ändå berodde på vad jag läst (och vad som även sagts öga till öga på anläggningen) - inte så kul rykte. Lackade ur pga det. (Men det var inte därför.) Det ena ledde till det andra i mitt utbrott, och sen hamnade jag i den här jäkla vintervilans spår igen, haha. Fick denna kommentar, och eftersom jag dränkte det förra inlägget så slänger jag in den här och drar vidare på spåret vila, och det scenario när ryttarna viftar av sitt dåliga samvete och skyller på att hästen behöver vila och att det är bra för den. Så, här är vi nu.
   
   
  När jag ser, hör, läser eller träffar andra så ser jag ungefär samma upplägg - säga vad man vill men det är min enda erfarenhet. Jag ser hästar som går typ lokalt (möjligtvis regionalt) och drar parallellen till ett upplägg där hästen rids i regel rakt fram på raka spår och får bära sig som de är födda till. I min värld är det det absolut mest skonsamma mot en häst att låta den motionera på raka spår. För att sedan ha en lydig häst är det inte ett optimalt upplägg, och om man vill satsa i sporten så är det direkt felaktig väg att gå (om man önskar någon form av utveckling), men JAG ser inte hur man ska vila hästar som går 110-ish och rullar på raka spår större delen av tiden. Detta då hästar är anpassade efter rörelse och vi många gånger har hästarna mycket stillastående i vår hästhantering. Detta är dessutom vilan som innebär att man knappt snuddar hästen jag syftar på - inte aktiv vila. JAG ser inte hur det skulle vara sunt att ställa av hästen när den egentligen inte blir ansträngd av arbetet den gör till vardags.
   
  Hästar med ett annat, tuffare arbete och upplägg - och betydligt andra mål i sporten, tränas inte bara annorlunda utan också hårdare. Det är i mina ögon likadant fast tvärtom att inte "avlasta" en sådan häst och låta den vila på ett eller annat (någorlunda aktivit) sätt. Eller för den delen en unghäst. Där är det allra, allra viktigast att vila hästen (vilket inte är någon nyhet).
   
  Konsekvenserna av att jag ställer av Aleccis är att hon blir tjock i benen för det första. För det andra blir hon ännu piggare och svår för mig att rida dvs det blir för mycket fart och för lite balans och allt annat viktigt, och det är defintivt inte sunt någonstans. Lägg sedan till att jag lider med hästarna när de blir uttråkade. Men ja, jag drar också ner på nivån av vår träning, men just motionen vill jag inte ta ifrån henne/dem.


  Kommentarer
  Evelina

  Damn vad vi ser olika saker när vi tittar oss omkring. Jag upplever att jag ser ganska dåligt ridna hästar som många gånger rids på ett slitsamt och inte särskilt hållbart vis (undantag finns givetvis, och jag själv är inte säker på att jag tillhör undantagen alltid, haha). Hästar som rids rakt fram i naturlig form ser jag... aldrig. (Hästar som rids i en bärig "bra" form ser jag däremot med jämna mellanrum). Lustigt hur olika man kan se det, då vi trots allt ganska ofta befinner oss på samma tävlingsplatser. ;)

  Svar: Ja, jag ser det du ser (det vill säga många gånger raka motsatsen mot hållbar ridning), men jag hoppas innerligt att folk älskar sina hästar och låter dem få "vara" och inte bli ihopdragna, sågade i munnen, förböjda, maler på ridhusunderlag osv, osv. Just detta med att fixera huvudet så de låser ryggen och måste svanka för att det är fysiskt omöjligt att samla korrekt; med aktiverad buk och vinklat bäcken OCH driva på framåt samtidigt - det är skadligt. Väldigt skadligt. Att hästen böjer på nacken handlar ju inte om att bära sig :P Så nej, tycker ändå inte att amatörhästar behöver vila från motionen. Sedan är det såklart aldrig bra att sitta på dem öht, så visst sliter det. Men jag står nog mest på "huvudets" sida om huvudet och kroppen är två olika lag. Stimulerade djur är glada djur. :D
  vinna.blogg.se

  2016-11-29 @ 08:35:39 | URL: http://evelinablomqvist.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.