• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • "Usch, det gör ont i hjärtat"

  Ingen i ridsport-Sverige kan ha missat händelsen på framhoppningen sista dagen under Göteborg Horse Show. Även jag syftar på hur den franska ryttarinnan valde att reagera efter att hennes häst snubblat.
   
  Hon travade fram hingsten på långa tyglar när han råkade snubbla och gick ner på knä. När han kommit upp igen så ser hon över honom uppifrån och ger honom sedan en rejäl avhyvling i form av rejäla sparkar i magen med sporrar och fruktansvärda ryck i munnen. Detta upprepas ett par gånger, även när de är längre bort i bild.
   
   
   
   
  SVT-kommentatorn Lotta Björe kommenterar detta med att hingsten inte var vaken och att det var tur(!) att han(!) inte skadade på sig själv och sin ryttare(!). Men även att han gick och "brötade på" och behöver veta vem som är chef. Det var alltså bortförklaringar och försköningar av ryttarens behandling.
   
  Hon har senare skyllt på att hon inte uppfattade vad hon såg men var tvungen att kommentera på de fem sekunderna hon hade. Jag känner personligen att många andra hade reagerat med; "oj, vad hände" eller redan direkt att det inte är ett okej beteende, oavsett om hästen faktiskt hade gjort detta med flit. Helt och hållet obefogat! Få av oss hade direkt, utan källa, reagerat med att bortförklara behandlingen hästen fått.
   
  En annan vinkel jag har av just detta beteende är att om vi ryttare av någon anledning behöver tillrättavisa (eller för all del berömma!) så har jag, dels av sunt förnuft, men som även lyssnat mycket på djurfolk av olika status; allt ifrån forskare till div djurcoacher, fått lära mig att gör djuret något bra så måste man berömma direkt. De glömmer snabbt och det är väldigt viktigt att man hela tiden är "med" för att kommunicera optimalt med djuret. Men hund har man ungefär 5 sekunder på sig att berömma/tillrättavisa, medan med en häst har man bara 3 sekunder på sig. Därefter är hästen "nollställd", eller hur man ska förklara. Beröm/tillrättavisning måste hänga ihop med beteendet direkt! I detta fall, OM vi nu leker med tanken att det mot all jävla förmodan hade varit hästens fel och den "behövdes" tillrättavisas, så är det för sent i detta fall. Så både obefogat, vidrigt skött och helt utan djurkänsla/-tanke.
   
  En kinesisk ryttare med en ny häst råkade ut för ett stort misstag inne på banan i fredagens första del av finalen. Det syntes att de inte var helt sammansvetsade redan tidigare i banan, men efter ett hinder fick han hästen att landa i fel galopp och tappade linjen helt. Det var en båge mot en oxer - tre galoppsprång - kombination oxer - räcke. Han försökte desperat lösa situationen men red in hästen i ett obefintligt läge. Hästen försöker ta av mer eller mindre i 150-oxern och det blir plockapinn och bensprattel av allt ihop. Han tappar all energi i ladningen och går ner i trav, ryttaren försöker desperat lösa situationen på nytt och samlar ihop hästen, fattar ny galopp och fortsätter rida på kombinationen - som hästen klarar och sedan rullar de på igen. Resten av rundan red de felfritt, både före och efter detta misstag. Hur Lotta kommenterade detta? "Ojojoj, stackars häst" och "usch, det gör ont i hjärtat". Nej, det är inte optimal ridning och man måste hålla en hög standard för att vara med på denna nivå - men det var en olycka/misstag som ryttaren gång på gång försökte lösa. Och han hade ingen tid, då det som sagt var tre galoppsprång från oxer till kombinationen. Inte försvarbart må vara hänt, men jag tycker Lottas syn på ridning och ridning är under all kritik. Gör det ena ont i hjärtat så gör definitivt det andra det, och lite till!
   
   
  ILLA Penelope och ILLA Lotta.


  Kommentarer
  Evelina

  Indeed!

  2016-03-29 @ 20:25:57 | URL: http://evelinablomqvist.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.