• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Älska djuret som ett djur

  Vi har fantastiskt välmående och älskade djur idag i framför allt Sverige. Djurhållning är i världsklass och vi älskar verkligen våra djur. De mår bra, de får mat, motion, kärlek, veterinärvård, blir stimulerade och blir väldigt väl omhändertagna. Generellt alltså. Djuren är vår familj. Men jag erkänner; jag har dock väldigt svårt för hur vissa definierar kärlek.
   
  Innan hundar blev självklara som våra sällskapsdjur så skällde de inte, utan detta utvecklade de i takt med att de ville/behövde kommunicera med oss människor. (Källa; sveriges radio, minns inte namnet på forskaren de intervjuade). Det vill säga; en hund som blir "hörd" av människan kommunicerar med kroppsspråk, miner, känslor, energier, blickar och allt - det vet alla som någon gång sett en hund. En skällande hund, är en stressad hund. En hund som inte blir hörd/lyssnad på, en hund som leker (= positiv stress) eller en ouppfostrad hund - där är tre varianter på olika typer av stress. Och olika typer på att söka uppmärksamhet. Uppmärksamhet som hunden måste gasta för att få, eller en hund som inte vet vad som förväntas av den.
   
  Hundar behöver en ledare. En trygg, vänlig, rak och rättvis ledare. En hund utan ledare är inte en trygg hund. Att låta hundar kuta runt utan att veta vad som gäller - är en mild form av dålig djurhållning. De ska veta vad som förväntas av dem, veta vad som gäller och veta vad/när de har vilken uppgift. Men även leka. Leka och busa och älska livet.
   
  Det vill säga älska hunden som en hund. Ge den uppgifter som den får klara av och som gör den glad och ger den självförtroende. Var en bra ledare och ta ditt ansvar. Älska hunden som den hund den är.
   
  Om vi istället blickar ut över hästhagen ser vi något annat. Vi uppfostrar hästarna så att de inte ska veta hur starka de är. När tanken slår en, så förstår man hur ledsamt det är. Makt. Men å andra sidan kan det bli farligt annars. Det är grunden i hästhantering; hästen ska gå där/dit du vill, följa med, flytta för tryck (vilket är helt onaturligt då de är mottrycksdjur), backa, gå in i rullande lådor, lyfta hovarna så vi kan spika i dem och stå still när vi vill och springa när vi vill. Så långt är det ändå inte jättemycket som skiljer oss.
   
  Men när vi känner efter och inser att vi fryser fast det är tio plusgrader, vindstilla och strålande solsken så fryser inte hästen. Inte en jävla chans. Inte ens den mest nyklippta hästen i hela jävla OS-arenan. Att slänga på täcken på hästen i jämförelse med vad VI har på oss när vi är ute är absurt. Det är inte den bästa tänkbara djurhållningen. Forskare har kommit fram till att hästen känner temperaturer runt 10 grader varmare än vad vi gör (artikel i någon av de populära tidningarna, minns tyvärr inte vilken av dem). Detta beror givetvis på väder och ökar/minskar i procent. Men tänk själv; 10 plus i vindstilla och strålande solsken; hade du som NAKEN inomhusmänniska gått med fodrad jacka då? Tänk då på det tjockhudade, tåliga utomhusdjuret - är det rimligt att utsätta denna oskyldiga varelse för ett varmt, instängt täcke? Täckesfrågan är bara en av alla frågor.
   
  Det är kärlek att anpassa hästhållningen efter hästen. Och det spelar tamejfan ingen roll hur spinkig tävlingshäst eller "känslig rygg" eller hur bepälsad arbetshäst man har. Det ska individanpassas hit och individanpassas dit. Missförstå mig rätt nu, för JA, individanpassning är precis det optimala. Men det är en HÄST. HobbyHÄST, arbetsHÄST, sällskapsHÄST, avelsHÄST, galoppHÄST, dressyrHÄST - rubbet. En häst. Ett djur som är anpassat för frisk luft och konstant rörelse.
   
  Men, men och men. Vi vill nyttja dem, vi vill rida dem och vi vill träna/tävla. Då klipper vi dem. Och sen täckar vi dem, ja, efter behov. Det är där skon klämmer. 300g fodrat vintertäcke en vårdag är HELT orimligt. Är det varmt mellan päls och täcke så är hästen för varmt täckad. Pälsen är inte varm längst ut på en oklippt häst. Sedan vad som definieras som varmt är en annan fråga. Men det ska vara "ljummet" och absolut inte varmt.
   
  MAT är nästa fråga. Att ge något mat är lite av en kärlekshandling från oss. "Jag gillar dig, här; ät lite godis/mat". Hästen behöver (inte vill, inte ska, inte borde, inte bör, inte något annat) mat konstant. Lite mat kontant. Så magsäcken är konstant halvfull. Att portionera ut mat är inte naturligt men det är inte heller naturligt att ge en lättfödd häst mat konstant; för i det vilda/instinktivt äter de upp sig när det finns mat, men i fångenskap finns det alltid mat så de äter praktiskt taget ihjäl sig. Sen råkar vi människor ha något som kallas för "vardag" och då får man kompromissa med naturens lagar och önskemål/krav. Därav portion, eller fri tillgång. Rätt eller fel, rätt och fel. Individanpassning. Individanpassning OCH kompromiss - där har vi det. Älska hästen som en häst. Va ledare, var rättvis, var tydlig, var kärleksfull/vänlig men mata inte ihjäl dem, täck inte ihjäl dem, utsett dem inte för skit de inte är klara för (typ tävlingsklasser - men vem har inte varit där?!). Älska hästen som den häst det är. Klä inte på den för att du fryser, mata den inte utefter moderskänslor och tänk som hästen.
   
  Det jag vill säga är att vi älskar våra djur, men det är helt orimligt och oschysst att älska djuret som en människa. För oss djurfolk är de familj och lika mycket värda, eller mer, som vilken människa som helst men åter, och återigen; älska djuret som ett djur.
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.