• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Hur katastrofbromsen på ett personbilssläp fungerar

  Det är så att jag har märkt att "Svenssons" inte begriper den enkla men ändå tillräckligt finurliga lösningen som heter "katastrofbroms" på personbilssläp; släpkärror, biltransporter, hästtransporter osv. Ni vet alla hur de ser ut - och HUR DE SKA SITTA (obviously not).
   
  Bilden till vänster är FEL och bilden till höger är RÄTT.
   
   
  Vajern går till en metallring, eller annan anordning som går sönder och ska gå sönder vid belastning, och drar i = låser släpvagnens bromsar. Det innebär att om något skulle gå sönder eller om inte släpkärran är kopplad korrekt och skulle lossna så sitter katastrofbromsen fast i bilen, vajern sträcks, bromsarna låses sig och vagnen bromsar. Det vill säga; vagnen kommer stanna. Det är här säkerhetstänket går in. Utan att släpet skulle bromsa så skulle det kunna rulla en bra bit och orsaka ännu större skador än vad det redan gör när det tappas.
   
  Jag har hört dem som ifrågasätter varför metallringen går sönder när släpet tappas, men om vi leker med tanken att det skulle hålla, vad skulle hända då? Då hade släpet dragits med bakom bilen och halkat runt hejvilt.
   
  Det är en rätt fiffig och väldigt enkel lösning och jag, som yrkeschaufför (obs är väl redan lite yrkesskadad, haha) stör mig till månen och tillbaka på när vajern inte sitter som den ska. (Och ja, jag är medveten om att alla bilar inte har den utformningen så att säkerhetsbromsen kan fästas korrekt - men de allra flesta har det.)


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.