• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Strypsnara, sa du?

  Jag hade en askul kväll igår! Hämtade Nisse och så kollade vi på sista delen av bilspeedwayen. Sen tog vi raggen och avslutade med ett dansmaraton på en parkering. Så jävla roligt! Körde hem lite folk, tjötade med kompisar och sen, sen var klockan 03-03.30 och inte förrän då var jag hemma och i säng. Puuh, märks att man börjar bli gammal, haha.
   
  Idag väntar tömkörning av Aleccis med tillhörande massage efteråt. Japp, strypsnaran ska på. Ärligt talat. Det får mig att vilja klappa till folk (inte med mål att göra illa, utan med mål att stoppa in lite nya jävla vinklar och information!) när den trångsynta, lite lagom gammeldagsa vidriga dressyrsynen kommer fram. Som nu; att sätta en täckesgjord (...eller två) runt hästen för att påminna var den har sin kropp och hjälpa den på traven, att uppmuntra att göra rätt och hjälpa till med koordinationen - det ser tydligen ut som att hästen "blir strypt". Jomenvisst... Tjeena. Kom och känn på gjorden och upplev hur löst den sitter istället. Jag är inte den som är den, utan det är bara att komma. Jag visar gärna!
   
  Så slås jag istället av denna tanken. Det vi VET att hästar FAR ILLA AV - ifrågasätts inte?! Det vi vet att hästar INTE KAN ANDAS/SVÄLJA - det ser tydligen inte konstigt ut? Låt mig jämföra dessa bilder;
   
   
  Översta bilden är på Aleccis, med redskap (kalla det gärna inspänningar) i rätt ände; man vill hjälpa henne att använda sin kropp bakifrån och fram och påminner hästen om att den har bakben. (Det finns jättemycket att läsa om denna "metod" - både på internet i allmänhet men även facebook.) Jag har ett alternativ till inspänningar och det är de mer klassiska inspänningstyglarna. Ni känner alla till dem; det är de som tvingar hästen att med muskler som inte är avsedda för ändamålet fixera hals och huvud så att den hjälplöst ska böja på nacken. Som ett brev på posten kommer svank, låst ryck, raka haser och genom att gasa på den så kan du även kombinera detta med ett skadligt brutalt undertramp; för ett undertramp är ju sååååå önskvärt (NEJ, fel. Bärande bakben - dvs böjda haser, är önskvärt. Långt undertramp tyder på att hästen bara "skjuter på" och inte bär och är rent fusk och kommer leda till trasigheter).
   
  Jag vill inte hänga ut någon (mer än dressyrsporten som sådan att den uppmuntrar till vidrig ridning på hästens bekostnad) så valde därför att censurerara så mycket som möjligt. Men här är en bild, på en häst som stryps, och inte kan svälja. Mellanrummet mellan ganasch och hals, plus nosgrimman gör detta till en väldigt utsatt situation för hästen. Vad ser en klassiskt utbildad engelsk amatörryttare? Troligtvis en häst i "fin form". Det enda jag vill ha sagt med detta inlägg är att det är dags att vakna. Snälla, lägg lite mer empati i hästen. Men återigen; den som förtjänar skiten är hur tävlingsdressyren har utvecklats och även dagens domare. DÄR är problemet, inte i enstaka individer som utöver vad de tror är rätt (för att fel grejer premieras inne på banan).
   
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.