• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Utvärdering: Nathe-bett

  Jag köpte ett Nathe-bett, aka "Flippan-bett" tidigare i vår, men eftersom hon fungerar bra på gummipelham så har jag inte brytt mig om att testa detta nya. Varför ändra något som fungerar?
   
  Men nu blev jag nyfiken och tänkte att det var dags att prova. Idag skulle jag och Aleccis nämligen hoppa (rulla lite låga studs i skogen) för första gången efter hennes vintervila. Hoppsadel på ryggen, benskydd på benen och nathe-bett i munnen. Jag satte tygeln i det mildaste läget.
   
   
  När jag satt upp och skrittade iväg och så småningom började rulla i lite trav så upplevde jag det som väldigt mjukt och inbjudande. Så småningom höll Aleccis med mig om att det var väldigt inbjudande och blev stark som fan! Det var som att rida henne på vanligt tränsbett och det kändes seriöst som att vi gått bakåt rejält i utvecklingen. Jag fick jobba allt jag orkade med sitsen (som jag är rejält missnöjd över - mer om den senare!), men det gav svagt resultat. Till slut gjorde jag faktiskt en halt och sa åt henne att lyda ("LYD!") och givetvis beror det inte på det, haha, men därefter gick det betydligt bättre. Då red vi ihop oss mer och hon började slappna av, detta tillsammans med att min sits rimmade med henne och ja, något släppte och det kändes BRA. Galopp uppför en backe (fullt ös, såklart. Finns inga alternativ i det läget, tydligen, haha.) men sen kom hon tillbaka jättetrevligt. Hon låg kvar, var lugn, balanserad, bärig - trevlig! Gjorde lite tempoväxlingar i trav som hon gjorde super PLUS att hon låg kvar. Skrittpaus. Dags för att hoppa. Då ändrade jag faktiskt till mellanläget på bettet, för jag hade som sagt upplevt henne stark tidigare och tänkte att köttfärssås med plockepinn inte var vad jag önskade. Hon kändes bra. Jag ville ha ner energinivån men plockade nästan ner den för mycket någon gång, försökte sätta mer tryck i henne men sitta upp och ha kvar henne. Lite bråttom hade hon igenom ibland, men hon gjorde det bra. Bättre än jag trodde, nu när hon inte hoppat på ett tag. Även om det knappt gills. Hoppade serien säkert ett tiotal gånger (dvs 70-tal språng), travade därefter av. Hon sträckte ut halsen, jag bad om skänkelvikningar som hon flöt igenom, travade lite till, skrittade av.
   
  Med det stycket vill jag få in hur hon kändes relativt olika, men att bettet var mjukt. Jag förstår att det är optimalt till känsliga hästar, som inte alltid vill/vågar ta stöd, men som ändå kan bli starka när adrenalinet ökar. Aleccis är inte jättekänslig i munnen, så det var väl därför hon tog bettet för mig lite ett tag, men sedan började vi hitta varandra. Jag gillade det på så vis att jag känner att jag vill RIDA med det. Dvs gummipelhammet känns orimligt att rida igenom henne med, så jag är väldigt försiktigt med att göra just det och rider henne öppen för att det känns mycket snällare. Med detta red jag mer, det kändes som att rida med det tredelade tränsbettet men att vetskapen om att det är ett hävstångsbett (om det skulle bli kris i olydnaden - lätt hänt, menar jag, haha), gör att det än så länge känns som "the best of both worlds".
   
  Med reservation för att jag ångrar mig och tycker något annat senare, då jag som sagt bara ridit med det en gång än så länge. Men det tar vi då. Nu känner jag att jag vill rida med det varje dag till hoppträningen (fyra pass) för att dels rida in oss på det, men även för att hoppa mer på riktigt med det (och att det ska få en rimlig chans) för att på så vis kunna jämföra betten.


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.