• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Understimulans, pussel i flocken och nyårsgalopp

  Aleccis börjar bli understimulerad nu. Eller ja, hon börjar visa det nu. T ex när de äter i stallet så är hon inte riktigt rofylld, utan går till och med iväg innan hon är klar och föser undan de andra från sina matskålar (vilket hon aldrig gör annars). Hon är mer "vaken" också, och ja, det märks att hon behöver göra av med mer energi.
   
  Trots allt så har jag ju skrittat henne mycket mer än jag planerade som minimum. Hon har skrittats sex dagar i veckan, varav typ två gånger uppsuttet och två gånger mer joggingpass (iofs var det ena av dessa mer "spring så fort det går!"). Jag är glad att jag faktiskt har varit mån om att ge henne sin "tid" och inte bara ställt henne i hagen och låtit henne stå där, utan uppmärksamhet och kvalitetstid.
   
  Därför tog jag ut henne på en lite längre skrittsväng än standardrundan senast. Inte för att det är vad jag skulle kalla en längre tur direkt, men lite längre än vanligt. 45 minuter blev det. Igår däremot så longerade jag henne i stället - och det kommer upp en film på ett och ett halvt varv. Grejen var att jag faktiskt löslongerade henne också. Så jävla bäst hon är! :D
   
  Inför nyår brukar jag vilja ha ridit alla hästarna så de är så stimulerade som möjligt för att försöka förebygga och få ner eneginivån så mycket det går inför smällarna vid tolvslaget. Men i år har det inte blivit så pga att de små inte har broddar (och hovis kommer relativt snart så det känns riktigt onödigt och ovärt att bråka med den skiten), och Aleccis har sin vila. Däremot tänkte jag att det kunde vara perfekt att longera henne och sedan leka/träna med henne lös så hon får tänka lite också.
   
  Efter mitt jobbpass (ca kl 03) åkte jag ut för att kolla läget. De var som vilken dag som helst - lugna. Pärla brukar ändå vara väldigt påverkad av nyårsfirande, men hon gav intrycket att vara sig själv. Så skönt (för henne)! Jag har verkligen en helt fantastisk flock. Då syftar jag inte på "de är kompisar och yadayada", utan balansen, hur de kompletterar varandra, ålder och personligheter är verkligen som ett perfekt avvägd pussel.
   
  Pärla är skott och blixträdd = nyår är ett helvete för henne :( Men nu är hon så gammal att hon inte springer runt "själv", eller så. Det gjorde hon förr - svarade inte den andra hästen (det var Mellonie jag hade då) på bus, så busade hon själv (även som 20+!). Men hon har väl mognat på äldre dar, haha.
  Lillis älskar alla och älskar allt spännande, så jag tänker mig att han inte jagar upp sig av energin (dvs han blir inte rädd/tolkar det inte som något farligt, men kanske kul när det händer något!). Han svarar gärna på bus om det skulle vara den panik-känslan i flocken.
  Aleccis är trygg i sig själv och som ledare är hon väldigt snäll men bestämd och tydlig. Det är ordning och reda, bus när det är bus och lugn och ro när det ska vara lugn och ro.
   
  Lillis övertygelse om att alla alltid vill honom det bästa tillsammans med Aleccis trygghet som flockledare tror jag är det som "tar ut" Pärlas panik. (Tillsammans med att hon blivit äldre då förstås).
  Jag kan inte garantera vad de gjorde exakt vid tolvslaget (antagligen sprang de lite grann = det är ju en laddning av energi som de har svårt att inte "ta upp" och denna vill ut på något vis), men de var ovanligt lugna tre timmar senare så allt tyder på ett lugnt "firande" för deras del ;)
   
   
   
   
   

  Superlugna, ju! ;)


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.