• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Nej till travare som ridhäst

  Asprovocerande rubrik, va?
   
  Jag tycker det är tillräckligt illa att rida på en ridavlad häst. Ingen häst är gjort för oss att skumpa runt på - och definitivt inte en köravlad häst. Jag tycker det är ohumant att rida på dem. Kör med dem, lek med dem, gör vad som helst med dem, men lägg helst inte på en sadel och TRO för guds skull inte att det är som att rida en vinglig ridhäst. För det är det inte.
   
  "Den tycker om det", "den är som en ridhäst", "den är jättetrevlig att rida" etc, etc. Ja, ja och ja, absolut. Visst kan det vara/är det så. Den vet ju inget bättre och dessutom är det en av de bästa hästraserna som finns sett till att vilja vara till lags, vara snälla och medgörliga. De vrider sig ut och in om du skulle be dem. Därför är det fel.
   
  Men vad är egentligen värst? Att åka runt på en travare (ej nybörjare, men inte eller en sk rutinerad ryttare som kan detta med såg-och-spark-teknik som tyvärr verkar vara otroligt vanligt i dessa kretsar - öh, drog jag precis alla över samma kam där?) i skogen och småvägar, busa, ha kul och älska sin häst - eller låta den förfalla i en hage? Där tycker inte jag att valet är svårt. För jag kräks på folk som bara ska ha sina hästar som hagprydnader. Det är inte (heller) ett värdigt hästliv. Men vill man rida, träna och tävla så tycker jag att man borde, för hästens skull(!!!), välja en ridavlad häst.
   
  Äsch, inget är svart eller vitt, antingen eller. Det är en jävla grådassig sörja från början till slut. Men hade inte travsporten varit så pengakåt hade det med stor sannolikhet sett betydligt trevligare ut efter avslutat karriär för de djur som "inte duger" i sporten. I många fall är avlivning (ett dött djur lider inte) bättre än ett dassigt liv.
   
  Rid inte travare om du vill utveckla din ridning, rid inte travare om du har ambitioner - men rid den om du älskar den och inte för ditt liv försöker stoppa in den i ett ridliv stöpt i en ridhäst-form. Det är dit jag vill komma. Jag gillar travare, men hade aldrig haft samvete nog att använda den som träningskompis.
   
  Amy och Rocky. Så himla urhärlig häst det där. <3


  Kommentarer
  Elenor J

  Trots att jag själv har två travare så måste jag hålla med dej. Dom är avlade för att springa framför vagn men tycker ändå det är bra att dom "odugliga" kan få en andra chans som ridhäst. Detta inkluderar inte dom som är i slutet av sin karriär eftersom dom troligtvis också är slut i kroppen. Men en travare som inte funkar på travet (om det inte beror på skador förstås) är värd en andra chans som typ skogsmulle. Ingen av mina två är startade (och tror inte jag hade köpt dom om dom vore det) och är därmed ej heller utslitna. Jag har inga ambitioner för att tävla så då duger dom utmärkt till att bara lulla i skogen med. Dock har jag ju startat en del PoJ men det är mest för att jag och Jossan tycker det är skoj:-)

  Svar: Det är lite därför jag har så svårt att stå entydig i frågan. Hur man än vrider och vänder på saken så behöver det inte alls vara antingen bra eller dåligt, antingen rätt eller fel. :)
  vinna.blogg.se

  2016-01-28 @ 21:45:01
  Anonym

  Hade vela skriva ett sju mil lång svar! Nöjer mig med att säga att jag håller såååååå med dig!!!

  Jag :

  2016-01-29 @ 07:34:14


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.