• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Hoppträningen

  Alltså, ett ord: MVG!
   
  Aleccis var helt underbar och fantastiskt på alla sätt och vis. Bäst, bara bäst. Jävlar vad hon och jag är best buddies alltså <3 Perfect match.
   
  Vid uppvärmningen så provade jag något nytt. Eller ja, nytt och nytt. Men jag vill mest bara låta henne rulla på och få igång kroppen. Därefter gör jag tempoväxlingar och någon volt eller svänger för ytterhjälper för att checka lite. Möjligtivs att jag flyttar lite för innerskänkeln i skritt för att försöka få henne lite mer uppmärksam på den. Men jag vill absolut inte sitta och nöta dressyrkrumelurer eller dylikt, utan hon ska bara komma igång i kroppen. När jag skulle ge mig på tempoväxlingarna stod jag kvar i lättsits och gissa vad?! Vi kunde göra bra tempoväxlingar när jag stod upp! Åh, stort steg! Jag är ju mer för en lätt sits även i banhoppningen och tänker jag mig inte för så står jag gärna. Men problemet har ju tidigare varit att hon då tagit för sig (även pga obalans, så inte bara pga lydnad) och ju mer hon legat på ju större problem har jag fått ju längre in i banan vi kommit. Men kan jag nu börja påverka henne även i det läget så ger det inte bara självförtroende och en säkerhetskänsla utan även en stadigare känsla om jag nu vill stå upp, har inte bara kontroll i det läget utan kan även påverka henne. Det tar sig! :D
   
  Själva träningen började med trav över tre bommar om låg på marken. Dessa lades snart upp i hållare så de blev tre studs. Vi travade över dem och galopperade därefter. Sedan kom vi på bommarna i höger varv (de låg längst ner på ena långsidan) fortsatte långsidan upp på fem galoppsprång fram till en oxer. Jag tänkte inte att jag skulle behöva be henne att öka då hon ju suger tag i hinder själv. Men det visade sig att även jag behövde tänka lite framåt på den distansen. Första gången gick det okej men jag fick låta henne ta för sig hela vägen och man bör ju först driva för att därefter kunna sitta upp och mjukt hålla, för ett runt språng i balans och även balans i landningen. Släpper man iväg så flyger man över hindret (får specialité...) och har ingen balans i landningen utan man måste "springa" in i balansen.
   
  Sedan la vi på ett räcke på diagonalen, sju tillbaka mot studsen åt andra hållet. När jag kom denna gång så vet jag inte riktigt vad jag sysslade med för jag drev inte och kände mig tvungen att jaga iväg lite för att lyckas ta distansen på fem. Ajabaja, sa Lasse. Inte okej, haha. Gjorde om och då blev det mycket bättre. Redan på första försöket satt dock räcke-studsen distansen. Jag satt ner, hade låga händer och höll egentligen mest bara i. Så kul när det fungerar!
   
  Därefter la vi på andra långsidan med räcke-oxer, första gången skulle vi rida på åtta lite kortare när det var lägre men gången därpå sju normala när det blev högre. Efter dessa så blev det en hel bana med fjorton hinder (om man räknar studsen som "ett hinder"). Efter långsidan vände man tillbaka på diagonalen igen och tillbaka, sex galoppsprång, på räcket man nyss hoppat. Låg väg till första räcket på diagonalen men åt andra hållet, vänd tillbaka långsidan ner, fem (men gärna sex för att verkligen få tillbaka hästarna) till studsen. Lång väg till andra räcket på diagonlen men från andra hållet och därefter andra långsida ner igen, denna gång oxer-räcke, sju galoppsprång.
   
  Aleccis gjorde det SÅ HIMLA BRA! Fram (fast kunde gjort det ännu lite bättre) på de fem första, råkade få in åtta någon gång ner till studsen dock, vet inte om det var när vi hoppade banan eller tidigare. Aja, hellre det när man just tränar på fram och tillbaka än att hon går på för få. Sju upp, sex ner, det där med långa vägar är lite knivigt tycker jag. Risken finns att man ångrar sig och börjar plocka, men jag plockade i alla fall inte i henne. Fem ner som däremot borde ha varit sex men jag hann få tillbaka henne bra på de fem så det var inget vi gjorde om utan det var good enough. Det kändes lagom och bra med. Lång väg och därefter ner på sju. Hon var så fin!
   
  Så häftigt att hon gör precis det jag ber henne och jag behöver inte dra eller slita någonting utan kan bara sitta och hålla med låga händer. Precis som en vanlig häst! (Sen om det är bra eller dåligt är ju en annan femma haha, men hon ger verkligen en asbra känsla just nu.) Jag kände mig stadig i mina händer som höll sig låga under hela träningen (lycka!) och jag kunde rida henne både framåt och tillbaka. Fick beröm att jag "vågade" sitta kvar och bara hålla hela vägen till hindren med när det var distanser med kortare språng.
   
  Som sagt. MVG på hästen idag, och jo, jag är faktiskt nöjd med mig själv också. :) Det som kan bli bättre är min sits, och eftergift (som jag börjat snåla med - WTF?!). Sedan är hon ju inte jätteridbar just på kortsidorna när hon vill till nästa hinder, men nu gnäller jag fasen på detaljnivå. Jag är JÄTTENÖJD! Hon är så himla jämna. Klart hon ligger på, vill hoppa och är glad och en häst av det piggare slaget, men ändå känns hon så jämn och fin. Mmm, kan inte säga annat än att hon är det bästa jag kunnat hitta där ute på hästmarknaden - och jag vill inte ha någon annan häst än just Aleccis.
   
  Vad gäller bettet så är jag riktigt glad att jag bytte tillbaka, för nu är vi tillbaka där vi alltid har varit. Och det är, inte helt otippat, där jag vill ha henne.
   
  Aleccis är inte bara bäst på typ allt (ehehe, mvh partisk), hon är, som jag nämnt förr, dessutom en stjärna på att använda sin energi till rätt saker. Medan våra rundor är det inte mycket som rubbar hennes balans. Hon vilar, och vilar och vilar. Sen är det fullt ös. Här är precis när vi är klara och jag har suttit av. Lugn häst.
   
   
  Råkade kasta över jacka och fleecetröja över sargen till läktaren så fick ju springa och hämta dem efteråt. Nedanför stod världens bästa häst. Love her.


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.