• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Att rida fort och snyggt samtidigt

  Jag har lite tankar och, mål är att ta i, men jag ska försöka tänka ännu mer på min ridning och försöka hålla mig till en plan jag satt upp (tar det i ett annat inlägg) nästa helg när vi tävlar nästa gång. Men nu tänkte jag skriva om konsten - som jag inte behärskar, hahaha - att rida både snyggt och fort, samtidigt!
   
  Omkring Värnamo bor en tjej som tävlade SM på ponny, en som sedan var borta pga operationer och smärta men nu tävlar stor häst på MSV-nivå. Denna tjej är inte bara helt otroligt stark som tagit sig igenom det hon gjort och tagit sig tillbaka, utan hon har något som imponerar på mig.
   
  I Tingsryd i sensomras så tävlade vi samma klass, 110, men då den var delad eftersom det var så mycket starter så startade hon i den första, medan jag startade den andra. Tjejen i fråga har en förkärlek just till hästar som "flyttar på sig", så att säga. Lite piggare hästar, alltså. Vad hon gjorde som fångade mitt intresse var att med sin pigga häst vågade verkligen rida framåt. Att liksom gasa med en häst som redan springer. Men inte bara det, utan med en precision och kontroll som jag knappt trodde man kunde kombinera med en häst som den, och andra piggeliner.
   
  Jag gillar hennes ridning och tycker hon är superduktig! Jag följer henne på instagram och nyligen la hon upp en omhoppning som jag blev så inspirerad av! Hästen är framåt, hon rider fort och hon rider samtidigt snyggt! "Se och lär", känner jag.
   
  Så nu förstår jag. Eller det är klart jag förstår att det går att rida mycket, mycket snyggare, men att inspireras av likasinnade ryttare som lyckas hålla stilen trots att det går fort. Nu ska jag förbättra mig, min ridning och min stil. Det finns inga som helst mål här dock, utan det viktigaste är ju förstås (som vanligt) att vinna, hähä, men att försöka tänka mer på hur jag rider borde ge mig en successiv förbättring. Och det tackar jag inte nej till. Lite mindre slit i hästen och flaxande så är halva inne.
   
  Men det finns delar som jag är nöjd med i 110-rundan; mot andra hindret drar hon lite och jag ser också bara det framåtläge som hon siktat in sig på så jag släpper iväg henne (med en touch på bommen som följd). Men efteråt fick jag faktiskt tillbaka henne jättefort. Det tog bara till väggen ungefär så är hon hos mig igen, det gillar jag. När jag idiotrider i omhoppningen så är jag oftast bra på att hålla stöd i yttertygeln (för annars hoppar inte hästen), men jag borde tänka på samma sak även i innern för att på så vis sluta att flaxa. Bättre planering, mindre stress, mer andning, och bättre sits kommer också ge snyggare omhoppningar i framtiden. Snabbt och snyggt (mindre fult) - goal :)
   
  Jag har förresten lite avbackningstendenser, men det känns inte som jag kommit in i backa-av-träsket, utan det är snarare i lydnads- och kontrollsyfte. Det kommer jag ha med i planer-inför-nästa-tävlings-inlägget.
   
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.