• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Glapp i klicket

  Jag kände igår hur svårt det var att hålla om Aleccis. Det kändes "konstigt" i skänklarna. Stelt och som att jag inte kom om henne, och nej, jag ville typ inte ens hålla om henne. För det kändes i mig som att det skulle bli en sådan där brutal hjälp som kommer lite när det inte passar istället för det där när hjälperna bara finns där och samverkar. Väldigt svårt att sätta ord på, men jag fick inte till det. Och jag har inte fått till det på ett tag.
   
  Aleccis har varit springig, och vi har haft... inte dragkamp, men det har inte varit helt samspelt utan hon har varit stark och jag har inte kunnat möta upp det med den så mjuka handen som jag ändå kunde rida henne med för några veckor sedan.
   
  Jag tror det kan ha kommit i samband med att jag bytte dressyrsadel. Jag kom ju inte åt henne?! Gick inte att lägga om benen för den var så bred att det kändes som att mina ben pekade rakt ut och det var fysiskt omöjligt att böja låren bananformade om hästen. Fick ju rätt mycket problem med typ allt där ett tag. Detta i kombination att det ett tag gick så bra och just ett specifikt pass ville jag för mycket och red upp henne i tävlingsform men utan att veta bättre så förväntade jag mig också ett fläckfritt program - vilket A inte kunde leva upp till (pga mig, såklart. Är ju inte hennes fel på något sätt). Och jag visste inte riktigt när jag skulle be om mer eller när jag skulle backa tillbaka, så det blev ju inte bra och jag kände hur jag backade oss rejält i vår egen lilla dressyrutveckling. Kanske var det också här det blev mer handridning och att jag mer och mer glömde mina ben..? Det är min teori i alla fall.
   
  Nej, det är inte bara att trycka in hälarna i sidorna och kalla det "hålla om". Och eftersom jag är väldigt rädd om och mån om Aleccis så är det ingenting jag ens provar. Något är fel i känslan, och det går inte att rädda med en brutal skänkel. I vissa tillfällen kan en kraftig skänkel vara befogad, typ mitt i en uppgift; exempelvis på banan där hästen måste fram NU. Men inte under ett vardagspass där man känner att problemet är någon annanstans, men symptomet upplevs vara att jag inte lyckas hålla om hästen.
   
  Det är som att det varit glapp i vårt klick. Men idag. Idag, idag, idag..! Jag satt upp, kände helt plötsligt preciiiis var grundproblemet var och så ba; KLICK. Jätteklick. Jag har alltså blivit "slapp" i mina överskänklar och då har A runnit ifrån mig och blivit obalanserad och stark, och då har jag mött upp med hand - och det har inte kännts sådär pangbra som det gjorde för några veckor sedan.
   
  Idag satt jag upp, höll stadigt om henne med hela skänkeln (utan att klämma!) och WOW. She's back. Rund i kroppen och galoppen, mjuk i munnen och lättare att följa i rörelserna och så jävla fint att åter kunna känna att det är sits och mage snarare än händer som är den primära hjälpen när vi t ex byter gångart. In love! Nu ska jag bara (hur svårt kan det vara?) fokusera på att hålla om henne med stadiga (hela!) skänklar och så får vi se hur det känns att hoppträna henne på tisdag. Jag är säker på att vi kommer ha ett bättre utgångsläge.
   
  Det är fan inte lätt att ensamt rida runt i skogen varje dag. Då kommer ovanor och så ramlar vissa viktiga delar bort när något annat råkar ta ens fokus. Nu är jag i vilket fall glad igen. Hon ger fantastisk känsla när hon är så välbalanserad. Annars går det bara fort, som sagt, hehe.
   
  Bästis.


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.