• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Definitionen av "korrekt"

  Jag fick en kommentar på förra inlägget om hur jag tycker en dressyrhäst ska se ut på dressyrbanan. Det närmsta jag kan komma är denna fenomenala ryttaren Pedro Torres med sin fantastiska hingst Oxidado. Han tävlar WE så inte är det riktigt samma grej - men detta är en häst som är korrekt utbildad. Han bär sin ryttare.
   
  Nej, det är inte en dressyravlad sporthäst av varmblodsmodell utan Oxidado är en lusitano och har därför lättare för sig att komma till denna typ av arbete, vilket är värt att påpeka.
   
  Jag har hört folk uttala sig om att hästar skolade enligt denna skola skulle vara FETA. Man baserar det på den "djupa" magen och den maffiga kroppen. Kolla istället på hur musklerna används och att buken är ordentligt aktiverad. Kolla även på svansföringen som tydligt visar hur ryggraden med sina muskler är sträkta = lyfter upp (och bär) ryttaren genom ett vinkat bäcken. Låt också blicken fasta vid hästens bakben och då framför allt haserna. Hästen vinklar bakbenen, och haserna, och har därmed förskjutit vikten från fram till bak och bär med bakbenen. Lägg även märke till hästens resning. Det finns inget lansmärke. (Lansmärke = grop framför manken innan halsen "stiger" = tyder på "fusk").
   
  Det finns ingen identisk motsvarighet i dressyrsporten (än..?), men de som kommer närmast är Carl Hester och även Charlotte Dujardin (elev till CH om jag inte missminner mig) är i samma trakter. En annan input är att t ex piaff ska inte vara triangulerande (med djupt instuckna bakben in under hästkroppen) utan bärande med benen rakt ner där hästen blir en "rektangel" med sina ben och kropp.
   
  Tillbaka till Pedro. Nu tävlar han som sagt i WE, men detta (ffa början av första filmen) är väl så nära ren tävlingsdressyr vi kommer av de filmer jag hittat på honom. Kolla även vilken precision och power han är tillsammans med sin häst. Ridkonst.
   
   
   
   
  Nu är jag ju främst hoppryttare. Så att trolla med konster och allt vad det innebär är inte min grej ens från soffan. Däremot vet jag vad som är rätt och inte; vad man ska sträva efter och vad som är rent felaktigt, enligt hästens biomekanik - men om det ger en rörelse en 10:a eller en 1:a rör mig ärligt talat inte ett dugg. Vi vill alla hästarnas bästa, och det första steget i det läget är att försöka förstå hästkroppen och utgå från den när vi vill vidare i sporten (eller bara i hobbyaktiviterna).


  Kommentarer
  Johanna

  Värt att nämna är att Pedro Torres i huvudsak rider med en hand på sin "feta skogsmullehäst". Jag skulle vilja veta en dressyrryttare som klarade av det ;) Fortfarande så måste vi titta över gränserna WE och dressyr är väldigt, väldigt lika varandra men med ett sundare tänk inom sporten. Att hästen ställer upp för dig och gör sitt bästa är något som verkar genomsyra det hela. Därav så drar man nog inte ihop och sparkar på lika mycket heller...

  Sen kan man ju passa på att ge aveln en känga också. Det går inte att snabbt få en långbent häst med lång rygg och inga förutsättningar för samling att gå höga klasser i korrekt form. Sen får det så hur flashigt ut som helst.

  2016-08-15 @ 09:19:10 | URL: http://teambockaberg.blogg.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.