• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Resultat Värnamo cup, deltävling tre, finalen (2/4)

  Jag kan inte skriva om dagen utan att påpeka hur riktigt, riktigt skitdåligt jag mådde. Jag vaknade dock innan klockan men det tog en liten stund att komma ut från lägenheten med några vändor till toaletten. Hostade tills jag kräktes. Underbart. Tog en slurk slemlösande hostmedicin, bunkrade upp med alvedon, starka halstabletter, nässpray och snytpapper. En halvliter nyponsoppa fick jag också med mig, men fick inte ner något förrän i bilen. Bra start på dagen... Eller inte. Hämtade upp Ebba och sedan åkte vi till stallet. Kopplade släpet och fick sitta och vila lite sen. Packade och fick vila igen medan Ebba tog hand om borstningen. Lastade och åkte sedan mot Värnamo för tävling.
   
  Banan kändes okej. Vi tog ut Aleccis och planen var följande: Eftersom jag inte kommer orka rida fram enligt konstens alla regler så skrittade jag fram henne väldigt länge och galopperade ett par varv i båda varven innan vi hoppade fram. Ingen lydnadsridning, men så att hon ändå få chans att komma igång i kroppen. Skritt är ju enastående på många sätt. Hoppade fram ett hinder i taget med vilopaus mellan. Hon kändes fin! Var med mig, låg kvar och kändes super. Tills vi tog näst sista språnget - då tog hon bettet och stack! Tog ett språng till och fick hålla i rätt duktigt för att hon inte skulle krypa nära och hoppa helikopterhopp som det lätt blir när hästen drar mot hindret. Det där fina övergick till stark och laddad när hon kommit igång och blivit varm i kläderna.
   
  105 cm A:0/A:0
  Hon låg på och var stark. Trodde inte att min plan skulle hålla då hon var så himla stark (plus att jag är sjuk), men jag hann få med henne runt till kombinationen, hann få henne rak, men trodde jag satte för dåligt med tryck i henne till sista hindret, men vi fick med oss alla benen över och i mål efter en felfri runda som även ledde till vinst!
   
   
  Var sjukt slut efter detta och försökte vila på läktaren medan de byggde om banan. Men jag lyckades faktiskt få i mig en korv med bröd och blev skitglad, haha. Näring behövs. Efter halva korv nummer två så vände det sig dock i magen igen, men jag fick behålla dem, phu.
   
  Gjorde sedan ett nytt försök med att ta ut hästen och red fram på samma sätt som tidigare. Började dock verkligen tvivla nu. Skulle jag orka? Var det en bra idé? På framhoppningen satt jag sedan och funderade: "hur dåligt ska jag må innan jag ger upp? Var går gränsen?" Men sen sköt jag bort tankarna. Det var ju så nära innan vi var klara för idag. Fullt fokus i 2 minuter, och sedan klara. Hoppade fram. Hon var lite... konstig. Gick rakt på hindret, men hoppade rejält åt höger, nästan så knät drog i stödet. Gång på gång. Provade att hålla om med mer högerskänkel för att få henne att hoppa rakt. Men då slängde hon sig istället och tog allt som gas. Lyckades dock få henne att hoppa lite rakare till slut.
   
  Banan var väl okej. Inte så svår byggd med fristående etta, tvåa, linje tre-fyr, kombination fem a-b, båge sex till sju, diagonal åtta och därefter typ exakt samma omhoppning som i Växjös 115. Den där sjuan var det som skulle bli vår största svårighet i grundomgången. Den stod diagonalt, ganska nära väggen vilket gör att Aleccis vill vända i luften innan hon fullföljt språnget och då river vi. Så planen var att vara noga med att verkligen få henne att hoppa rakt över framför allt det hindret. I omhoppningen sedan tänkte jag inte gå helt innanför till kombinationen, utan jag gick ett snäpp in bland hindren som stod längre ifrån. När vi kollade på en handfull ekipage innan det var dags att hämta och rida Aleccis så red ett ekipage helt innanför till kombinationen. "Fan, då måste jag också rida där", sa jag. Och menade det. För jag hade inte tänkt att rida innanför, men vinst är det enda som räknas... Alltså vi rev ju bort oss i andra omgången, så jag sa till mig själv att vi måste vinna. Vi låg på andra plats i cupen ändå, men bakom oss var det rätt tight i tabellen. Så ja, vinst var det som gällde. Och skulle vi vinna så var det till att ta samma väg.
   
  115 cm A:0/A:0 (Värnamo cup, deltävling 3 - finalen)
  Aleccis var så himla stark! Hon nöffade och låg på järnet. La in extrasprång lite här och där. Det är generellt inte önskvärt men det var inte slumpen att jag gjorde så. När hon blir så himla stark och ligger i handen blir hon också framtung och det är svårt att få höjd i sprången. Så genom att hålla i henne försökte jag "vinna tid" så hon skulle hinna uppfatta och läsa av hindren och få henne tillräckligt på baken för att kunna hoppa. Från åttan, som var sista i grunden till nian som var första i omhoppningen så var det fem galoppsprång. Valet var att gå på fyra och inte hinna svänga effektivt direkt efter, eller gå på fem och hinna svänga. Det blev inget av alternativen då hon flög iväg och jag hade inte hunnit svänga om jag inte hann få tillbaka henne så vi råkade gå på sex. Men då han vi mycket riktigt svänga också. Gick lite väl diagonalt och flackt på tian med klonk - den låg tack och lov kvar. Försökte sedan sätta den tighta vägen till kombinationen. Klonk igen men återigen låg bommarna kvar, phu! Lite tur ska man också ha! Oxer som var hinder tolv, mot räcke, hinder tretton och där fick jag ta rätt mycket i henne för att få henne att vänta. Det var ingen bra eller snygg runda, men vi lyckades sätta nollan och vi lyckades rida ihop till vinst!
   
   
  Hon har fantastiskt självförtroende nu och framför allt i Värnamo där vi i stort sett bara har bra rundor och bra resultat med oss i år. Så man kan säga att jag bara ridit på hennes självförtroende denna dag. Och på envisheten. Fy fan vad dålig jag var när vi var klara. Usch. Lyckades köra hem och började packa ur, men när jag packat ur halvvägs fick jag sitta och vila länge innan jag orkade ta tag i det sista. När jag äntligen kunde ta mig hem efter avslutad tävlingsdag var jag fan inte katig. Herregud. Egentligen var jag för dålig för att tävla, men det gick ju att ta sig igenom den tävlingsdagen också.
   
  Vad gäller cupen så knep vi samma poäng som ledaren, men (vi gissar) att hon vann då de tagit poäng i alla deltävlingar. Så en andraplats och 2000 kr lyckades vi rida ihop.
   
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.