• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • De bruna

  Red Aleccis först idag och hon känns fortsatt fin. Lite mer på än igår så hon var inte riktigt sådär superduper, men ändå trevlig. Det är verkligen min favorithäst det här. Trots att hon skiter i mig emellanåt, haha.
   
  Sedan tog jag ut Latoya men vi red inte "hennes" runda - den vanliga, i skogen. Nej, vi red istället neråt mot byn, men svängde av grusvägen och red istället på en gödseltäckt äng för att prova att rida på öppen yta. Trots att jag har ridit henne en handfull gånger nu (rakt fram ute i skogen) så har jag ändå inte fått någon direkt uppfattning av vad hon kan. Därför tänkte att jag att det nu var dags att prova vingarna på en äng. Pigg och glad, kan man ju säga i alla fall, haha. Hon föll gärna in i vänster galopp och bromsen tog dåligt. Hon kör fram/ner näsan och vill inte alls bryta av. I övrigt slängde och kastade hon hejdlöst med huvudet så det är väldigt mycket unghäst över henne. Jag gjorde lite övergångar mellan skritt och trav, bad även om höger galopp men hon gav mig vänster. Förvänd galopp, vänster i höger varv, var nemas problemas - bara hon inte behövde galoppera i höger galopp, typ ;) La det på hyllan lite och red runt lite i trav och skritt som sagt. Hade sedan ett guldläge där hon var i så mycket balans hon kan, hon slängde inte med huvudet och balansen låg rätt för en högerfattning, så jag bad om höger galopp och då tog hon rätt. Galopperade lite, men känner mig inte jättesäker på henne. Hon är nämligen väldigt stolt över sig själv och nöjd så det känns som det bara är en tidsfråga innan jag får en tur till månen, haha. Bröt av när det började bli väldigt samlad galopp när hon kändes som hon började ladda. Uppfödaren har sagt att Latoya inte alls är en bockig häst och jag tror henne absolut - men vem kan inte bli lite glad ibland? Så jag tyckte det räckte så, när vi hade fortsatt att skritta och trava lite till. Jag lärde henne även att rygga, för det förstod hon (såklart) inte. Lite motvilligt först, men väldigt snart förstod hon. Hon har däremot "slitit" en del i mina axlar när hon hållit på så mycket med huvud och hals, så jag kan inte låta bli att längta tills hon blir mer ridbar och lite mer balanserad. Jag har mycket jobb framför mig! Däremot så känns hon ändå bra då hon har eget driv och det gillar jag!
   

  Vi red längs med kvig-hagen på nervägen men då var de inte vis staketet så det var inga som helst konstigheter, bara spetsade öron och glad häst som fick prova en ny väg! Men på hemvägen stod de vid staketet och de första gick bra för de stod bara still och kollade. Latoya var skeptisk, gick ner i diket men upp på vägen igen och sedan förbi dem. Tjugo meter senare kommer en asglad kviga och busar fram till staketet, haha. Det var otäckt sa Latoya och backade in i en äng-öppning som var bakom oss. Hon stod och tittade lite (med puls) men fortsatt sedan hemåt. Så duktig hon är! Lite mer av detta så kommer hon vara härdad snart.


  Kommentarer
  Mia

  Ett tips när du håller på med unghästar och rider in/utbildar är att tömköra vääääldigt mkt från början.Du får massor gratis och kan i princip sätta hela grundutbildningen från marken. Jag menar då att tömköra på volt, inte tömköra för att sätta vagn ;-) Du kanske gjort det mkt men om inte så be någon om hjälp som är duktig på det och lär dig för det är ett ypperligt sätt att arbeta hästen på.

  Svar: Absolut! Ett värdefullt tips som jag tar med mig. Problemet för min del är att hästarna bor på ett berg och det lutar verkligen överallt. Jag har gett mig på att tömköra och longera ibland, men det slutar alltid med att jag får ge upp. Antingen är det för brant (i kombination med ostadigt underlag på t ex gräs) eller så är det för knöligt och stora stenar (bakom lagården där maskinerna kör). Så även om jag gärna hade velat lägga in mer "markträning" i den formen, så är det tyvärr väldigt svårt. :)
  vinna.blogg.se

  2016-04-16 @ 20:42:05 | URL: http://westyarnhillside.wordpress.com
  Mia

  Himla synd men man har det som man har det,så är det ju och man får laga efter läge ;-) Såg din film från hoppträningen med Latoya,hon ser jättetrevlig ut :-) Min märr var också himla "dragig" i munnen som nyinriden. Jag kom på ganska snabbt att om jag bara lade ned handen HELT still och la på massa ben så blev hon superstadig i munnen och slutade "dra". Kanske funkar för din också.

  Svar: Ja, precis. Det finns andra fördelar; t ex att det är backigt vart man än rider = bra träning, och att jag måste rida mycket på raka spår = bra för hästbenen. Så ja, man får helt enkelt leta efter fördelarna när det känns tufft och orättvist med bristande förutsättnigar :) Det ska jag absolut ta med mig och prova! Det är rätt slitsamt att hela tiden blir meddragen, haha. :P
  vinna.blogg.se

  2016-04-20 @ 16:26:42 | URL: http://westyarnhillside.wordpress.com
  Mia

  Ja det förstår jag absolut....man får långa armar och slitna axlar till slut...hahaha. Tycker du är himla duktig som roddar ihop det med hästar, jobb och kanske inte de ultimata förutsättningarna för träning där du har hästarna. Ska bli spännande att följa dig med Latoya och Aleccis :-)

  2016-04-21 @ 21:11:51 | URL: http://westyarnhillside.wordpress.com


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.