• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Lillis

   
  Lillis är ett smeknamn som är helt oberoende av hans riktiga namn. Jag tycker inte att hans namn är fint och dessutom så tycker jag han är en "Lillis" - så då fick det bli Lillis. Jag är också av den åsikten att jag inte tycker att ett smeknamn behöver speglas av det riktiga namnet. En förlängning jag brukar använda av Lillis är "Lilla Svart", vilket däremot är betydligt mer likt Lillis. En väldigt oviktig början på ett lite mer viktigt inlägg, men ville få med det för att klargöra lite.
   
  År 2010 praktiserade jag på den hästgård jag hållit till på då och då i min uppväxt och på våren betäckte vi ett vackert dressyrstammat varmblodssto vid namn Tootoolah, e Chess 880 ue Nurmi. Tola, som vi kallade henne, var själv väldigt nervig och hade halvtaskig benställning men var fantastiskt snäll - dock kunde hon vara lite "luftig" att rida så att säga. När hon blev lite glad visade hon det genom att skutta och busa. Hingsten vi använde var den bedorande Welsh Mountainhingsten Stendyssens Diablo. Även där har vi dressyrstam men han hoppar även riktigt trevligt. Tanken var att få fram en dressyrponny till ägarens döttrar.
   
  Saker och ting går inte alltid som planerat och det är ganska många år från betäckning till någorlunda redo dressyrponny. Stoet såldes dessvärre innan hon fölat - och hamnade, helt och hållet av en slump(!) - hos en av mina bästa barndomskamrater. De visste inte att det var Tola de skulle provrida förrän de var på plats och fick höra hennes namn.
   
  I april 2011 föddes en svartvit (egentligen mörkbrun/svartbrun) klump som skulle visa sig vara ganska bångstyrig emellanåt, haha. Han höll länge på att bitas och var ofta lite för framfusig och närgången mot människor - men inte på ett elakt (eller ska man säga "medvetet elakt") vis, utan han är bara suuupersocial och älskar människor och vill vara med när det händer något.
   
  Eftersom han skulle bli för liten för alla i min kompis familj så visade jag snabbt intresse för honom, och rätt som det var, under våren 2014 frågade de om jag var seriöst intresserad. Vi gjorde upp med pris och den 10 juni samma år åkte jag några kilometer för att hämta min nya ponny!
   
  Grejen var bara den att dessa har flera hästar men inte så mycket ambitioner så Lillis var helt ohanterad när jag köpte honom. Han kunde inte gå i grimma och grimskaft (de tog dem i flock in och ut) - däremot kunde han vara uppbunden, kunde inte lyfta fötterna på begäran, kunde definitivt inte vara själv och hade givetvis aldrig sett en transport. Trots detta gick det ändå förvånansvärt bra att lasta. Det var snarare när han var där inne han blev orolig och blev svår att "styra". Den mindre incidenten på hemvägen har jag skrivit om tidigare vilket ledde till boxvila och försköt mitt planerade arbete (dvs hantering och inridningen) av honom.
   
  På hösten red jag in honom och arbetade dagligen med honom för att börja bygga någon form av "hanteringsgrund". Det har stadigt gått framåt sedan första dagen även om han, ärligt talat, varit stenhård i huvudet och drygt självsäker vilket gjort att han ifrågasatt mig otaliga gånger. Men han är 100% genomsnäll och gör aldrig något för att bråka eller ställa till det. Han vill bara vara med där man är och vill dessutom gärna bestämma ;)
   
  Inridningen gick som på räls och vi tog även några språng innan det blev vinter. Framåt våren 2015 var han med på några hoppträningar och P&Js. Han har i dagsläget gjort 10-tal starter t o m 80 cm, med två nedslag totalt, varav sina båda lokala starter med felfria rundor.
   
   
   
  Lillis rör sig riktigt trevligt och har fått mycket komplimanger både för rörelserna, utseendet och personligheten men även beröm för sin hoppteknik som roligt nog är över förväntan med tanke på dressyrfokuset när han "tillverkades". Han hoppar runda språng med bra ryggverksamet och är sällan tittig, även om han inte hoppats så himla mycket ändå under vårt första år tillsammans (pga fokus på Aleccis).
   
  Jag skulle ljuga om jag sa att han inte är min mest populära häst i stallet bland "utomstående" (och närstående, tills de märker hur intensiv han är, haha). När jag får besök av hovslagare, ET, veterinär, kompisar m fl så är det Lillis som blir mittpunkten - eller ja, han tar den, skulle väl snarare vara närmare sanningen. Intensiv ja, det är så jag brukar beskriva honom med ett ord. Men inte på ett dåligt sätt - det är bara det att han gärna tar ens uppmärksamhet och står gärna och myser, ibland lite för närgånget - han är såå social! Han skulle lätt vara en tjejtjusare utan dess like om han var människa. En sådan som dessutom vet att han ser bra ut, och med självförtroende för tio. Han skulle gärna gå runt och pussas om han fick ;)
   
  Man kan tro att han ändå är filbunden själv - vilket han ofta är också. På nya platser och både ensam och med sällskap av andra hästar är han okomplicerad och trygg i sig själv. Däremot får man inte glömma bort det nerviga swb-blodet som dyker upp emellanåt. T ex när man ska rida förbi en arbetande grävmaskin. Annars är han verkligen inte alls den rädda typen, utan har ett fantastiskt psyke.
   
  Mål för hösten är att han ska starta fler P&Js men även gå några lokala LC:er. Dressyrmässigt är tanken att starta minst en klubbdressyr innan året är slut, förslagsvis på hemmaklubbens klubbmästerskap.
   
  Lillis ska senare säljas för att jag ska kunna finansiera en till storhäst.
   
   
   
   
   
   
   
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.