• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Lill gör som jag vill

  Jag nämnde ju att Lillhäst äntligen börjar bjuda på för egen maskin nu. Äntligen kan jag börja rida på honom och göra saker med honom! Och han har varit så himla fin och trevlig de senaste passen! Ja, alla utropstecken är befogade! Förstå vilken lycka!!! Hahaha, okej, ni fattar.
   
  Grejen har ju aldrig varit att han är omotiverad eller vidare slö egentligen, utan han är väldigt mån om att göra precis det man ber honom om; varken mer eller mindre (men inte på ett "trött-ridskolehäst-vis) - på gott och ont. För han lägger alltså inte in några egna förslag, utan fattar galopp när man ber om det, bryter av när man inte uppmuntrar till fortsatt galopp (inte önskvärt), travar när man ber om det - och står still i 30 minuter när man ber om det (t ex måste skvallra ifatt med kompisar man möter längs vägen).
   
  Men nu behöver man inte underhålla - han håller den gångart man bett om (såvida han inte tittar på något, vilket händer regelbundet). Inte nog med det! Han vill självmant både trava och galoppera ibland, helt av sig själv. Det finns en grundbjudning som jag nu kan börja använda när det är dags att börja RIDA.
   
  Det vi gjort på hans simpla dressyrpass (för att underhålla, och hålla oss undan hans skraj-hörn/långsida ;)), är följande: trav på (andra) långsidan, vänt in på kortsidan, skänkelvikning ut till spåret, galopp till hörnet, trav, in på kortsidan, skänkelvikning ut. Ibland har jag bytt ut galoppdelen till en volt, och ibland bytte jag ut inridningen till en halt, bakdelsvändning (som han gör så himla bra!), galopp från halt, större volt på långsidan och likadant borta på kortsidan igen. Några upprepningar, och sen klara. Roligt, tycker Lill!
   
  Faller han in i korsgalopp (oftast när vi galopperat och han sett något i vägkanten - hoppar till och byter med fram, eller bak), så har han stenkoll och går att rätta till (byta med fram, gör han då) på kommando. Han har gjort ett par rena galoppombyten på grusvägar, på kommando. Men dessa är när jag överlistar honom och känner att han med stor sannolikhet kommer byta - då lägger jag på byteshjälp och berömmer.
   
  Senaste dressyrpasset skrittade och travade jag på en ca 15 m's volt och eftersom det inte är förrän nu jag kan göra saker med honom "på riktigt", så ställde jag honom lite utåt, och inåt. Han har lite lättare för att ställa åt vänster, än åt höger. I båda varven. Så, nu kan jag äntligen börja lära känna honom från ryggen som en riktig ridbar ponny. Jag ser fram emot vår vinter! De andra passen har vi varit på byavägarna och även där är han mycket roligare att rida.  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.