• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Balans i lättare sits

  Igår skrev jag om hur jag upplevde min sits under all kritik, ja rent generellt men framför allt förra tävlingen. Därför tänkte jag idag passa på att dra en positiv del som jag blev varse om i höstas.
   
  Jag föredrar verkligen att hästen ska få "rulla igång" och värma upp i galopp, efter framskrittning och lite trav-jogg inför tävlingsstarterna. Lugn (mentalt) galopp men med framåtgripande språng i lätt sits. Några varv åt båda håll, tänker jag mig. Skrittar sedan innan jag värmer upp mer "på riktigt" med t ex volter och varvbyten, tempoväxlingar, vänd för ytterhjälper och sådär.
   
  Men detta med att stå upp i stigbyglarna och låta hästen rulla på är inte alltid en fördel. Framför allt inte med Aleccis! Jag märkte, de första åren (oavsett om det var hemma, på träning eller på tävling), att om jag stod upp i galoppen i uppvärmingen så var det mer eller mindre "kört" sedan. Hon ökar ifrån mig och sedan får jag aldrig riktigt tillbaka henne. När jag la märke till detta mer exakt, så la jag tid på att balansera upp henne, mig, oss i just galopp i lätt sits. Balans, balans, balans. Och jag har fått värma upp henne genom att sitta i sadeln om jag vill ha så goda förutsättningar som möjligt att få tillbaka henne när det sedan är dags för det vi ska göra. Ibland kom jag på mig själv med att råka ha gott upp i lätt sits (kommer på mig själv när Aleccis börjar ta för sig, öka på och bli lite stark), och får då genast ta tag i det och få ner henne och försöka "börja om" med galoppdelen - vilket inte är så lätt.
   
  Jag har ju kunnat börja konditionsträna henne, dvs i lätt sits, där hon bibehållit balansen och inte gått iväg för mig nu i höstas. Däremot har har inte riktigt velat ta med mig den ridningen än på tävling då jag inte tror att hon verkligen skulle ligg kvar hos mig. Men när vi var i Bankeryd så kom jag på mig själv att jag stod upp och Aleccis frustade, rullade på lugnt och låg kvar i mig varje galoppsprång! Jag blev så glad av det! Så sedan dess har jag "återinfört" denna, som jag tycker, urviktiga uppvärmningsdel och jag har inte fått några som helst problem med galoppen (mer än vanligt då, haha).
   
  Nu är det så att jag även kom på mig själv att ha generellt väldigt lätt sits inne på banan säkert fler starter än bara sist, men framför allt nu sist. En blandning av nedsittning och lätt sits. Kan vara den som kallas trepunktssits om jag inte är ute och cyklar helt? Sen om det är bättre eller sämre är väl hugget som stucket just nu, men det är kul att det händer lite saker "av sig självt". Antingen får man något att jobba med (jobba bort) eller utveckla. Jag ser detta som något positivt. Det visar att jag har bättre kontroll på Aleccis (jag behöver inte bromsa runt henne), och det är verkligen guld att vi har bättre balans även i lättare sits då vi behöver det för att kunna prestera bra i terrängmomentet i fälttävlan!
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.