• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Underlag

  När man inte har ridhus bredvid stallet, eller ens en knagglig ridbana vintertid... Vad gör man då?
   
  En häst skodd med snäsulor och broddar vintertid räddar livet relativt bra, en barfotahäst däremot, gör det inte. Men förutsatt att samtliga hästar som motioneras har snösulor och broddar så tycker jag det går att hålla igång i samtliga gångarter - i alla fall rakt fram; på grusvägar och i skogen. Däremot är det inte alltid en bra idé att försöka träna på att svänga eller rida på böjda spår generellt. Är det som denna vinter brist på tjäle och plasksnö så håller inte de plättar det annars (en kall vinter) går att rida på. Kommer däremot tjälen innan snön och grusvägarna blir som den allra hårdaste betongen kan det tyckas vara tvärtom.
   
  Jag brukar inte se dessa underlagskatastrofer som något som kan påverka mig och min tanke med hästarna. Jag har aldrig sedan jag började ha hästar hemma 2006 aldrig någonsin "bara kunnat skritta" pga underlaget. Inte en enda gång faktiskt. Det är bara ut och köra på. Självklart går mina tankar annorlunda när underlaget är sämre, men då får man hålla sig där det ändå går att hålla igång. T ex så brukar oplogade skogsvägar vara bättre än välplogade grusvägar som snarare är som polerade skridskobanor framförallt när det pendlar runt plusgrader och minusgrader.
   
  För hårda underlag är bättre än för mjuka, men det är ingen hemlighet att inget av dem är att rekommendera. Men vad ska man göra? Hästarna behöver hållas igång. Nackdelen tycker jag är när det regnar konstant - då blir förvisso grusvägarna relativt sviktande och trevliga, men däremot har jag ingenstans alls att hålla till om jag behöver rida på böjda spår. Nu är jag ju ingen hyllare av böjda spår generellt, men visst krävs det lite volter och annat spännande för att effektivisera ridningen och träna lydnad - och även träna på att svänga.
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.