• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Klockan går runt, runt, runt och jag pratar strunt, strunt, strunt

  Jag satt nyss och skrev ett låååååångt (längsta hittills - och jag som borde tänka på att banta dem redan som det är) inlägg som jag publicerar ikväll medan jag jobbar. Men nu har jag i alla fall slängt ut en varning; det är långt.
   
  Innan jobbet ska jag åka på min runda, gula, svankiga gamla häst men that's it. Lillis bönar och ber om att få bli använd vill jag lova, haha! Den ponnyn alltså. Men nu fattar han i alla fall (reeedaaaan <- ironi) att han inte får gå ut från boxen trots att dörren är öppen. Han är, precis som Pärla, qween of ögontjäneri. Så när man vänder ryggen till (dvs går upp på övervåningen för att hämta något i utrustningsväg) ser han sin chans att traska ut. Men när han hör stegen i trappan så traskar han in i boxen igen. Lite lagom charmigt sådär. Han tror väl att han är smart som passar på, men snart blir det väl som med Pärla. Hon är expert på att vara ögontjänare, men när hon tror att man inte ser/hör så räcker det med att öppna munnen (jag säger ju i ren reflex: "jag ser/hör dig!") och så lyder hon igen. Aleccis däremot är lydig som ett misshandlat barn. Kanske för att hon också är slagen till lydnad en gång i tigen. Busted, hästindustrin!
   
  Det är nog ingen, förhoppningsvis, som förespråkar rent fysiskt våld mot djuren och framförallt med mening att göra dem illa. Men i de länder där de föder upp hästar likt en industri så MÅSTE djuren lyda. De har varken tid eller risk att utsätta dem som sköter dem för den säkerhetsfråga det innebär med hästar som springer över en. Därför lägger jag bara ihop ett plus ett och begriper att min häst blivit slagen... i vad som kallas "uppfostringssyfte". Hon skyggade för handen när hon kom och snabba rörelser skvallrade om den stryk hon tidigare fått. Så enkelt är det bara, det är inget jag kan ändra på eller göra något åt. Det värsta man kan göra i det läget är att göra en grej av det. "En grej" är t ex: "ÅÅÅH; FÖRLÅÅÅÅT *klapp och beröm*" = beröm som för människan är menat i "tröst", men som för hästen blir beröm som i "bra att du reagerade på rörelsen". Det blir med andra ord inte bra alls, och den önskade effekten blir motsatt.Tack och lov har hon fortfarande förtroende för mänskligheten och det däremot är jag djupt tacksam för. Hon är så snäll och jag skulle aldrig göra henne illa!

   
   

   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.