• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • All respekt

  Ni kanske har sett denna film?
   
   
   
  Jag tänkte dra mina tankar - som jag självklart hade även innan jag läste texten som stod i samma artikel som filmen finns i, haha.
   
  Såhär jobbar man med en bockig häst! Det vill jag börja med att säga. Ryttaren är lugn och ber hästen röra sig framåt. NU. När hästen inte reagerar på drivning lägger han till spöt, och observera att han aldrig slår hästen eller menar att göra den illa. Bara kräver fokus på att den ska tänka framåt och alltså röra sig framåt. Och framåt är medicinen när hästar tänker bakåt - vilket de gör när de bockar.
   
  Var extra roligt att läsa sista svaret - känns som det lika gärna kunde vara mitt citat, haha. Som jag tjatar om denna drivning när hästarna inte håller sig på marken. Det vet inte ni, men en ponny jag red för ett tag sedan (ingen nämnd, för det är oväsentligt), hade lite av det problemet. Mer i luften än på marken i galoppen och då var det vad jag sa till ägaren och även sa till den kära ponnyn; framåt, framåt, framåt. Och vilka framsteg sen!
   
  All respekt till denna duktiga ryttare! 
   
   
  Texten nedan är citerad direkt från artikeln, från Hippson.

  "I detta filmklipp ser vi 21-åriga Pontus Lidsell, från Hölö utanför Södertälje, hålla sig kvar i sadeln med en balans många ryttare lär avundas.

  Vi ringde upp Pontus för att höra vad det är för häst och varför den bockar, samt om han har några råd till ägare vars hästar skjuter rygg. – Filmen visar en fyraåring från Tyskland som inte har blivit riden så mycket. Ägaren har ramlat av några gånger, så hon ville ha min hjälp, berättar han.

  Hästen bockar verkligen vilt…
  – Innan vi filmade detta hade jag ridit den en gång, sedan tyckte jag att den behövde vila innan vi fortsatte utbildningen. Så just det ni ser i klippet är första ridpasset på en och en halv vecka.

  Är detta i början av passet?
  – Nej, innan detta sker har hästen blivit longerad i 20 minuter. Med sadel, det är inte den han reagerar på. Men han har lärt sig att han kan dra in huvudet och bocka av sin ryttare. Det är ett mönster vi måste bryta.

  Hur har det gått med ridningen efter detta?
  – Nu har jag ridit i fyra dagar och de två senaste dagarna har det gått väldigt bra. Det är en uthållig och rörlig häst som egentligen är jättesnäll, det vill jag verkligen påpeka. Men det är en häst som måste få lita på sin ryttare.

  Tar du ofta emot unghästar?
  – Ja, jag rider in, utbildar och tävlar hästar. Målet är att få rida de högre klasserna, men man måste jobba sig uppåt. Så nu har det blivit många unghästar.

  Blir du aldrig rädd? 
  – Nej, jag sitter på hästen för att jag ska lösa det. Vad ska jag vara rädd för? Det viktigaste är att man inte bromsar, då blir det farligt. Hästen hittar sin egen balans om den får fokusera framåt.

  Viktigt att kolla upp hästen fysiskt
  Om Pontus har minsta misstanke om att en häst har ont någonstans, eller är ofräsch, rider han den inte. Ofta kontrollerar hästägarna sina hästar innan de kommer till honom, eller så blir de rekommenderade att göra det. – Just hästen i det här klippet har blivit röntgad från topp till tå och är ordentligt undersökt av veterinär. Det är inget fel på den fysiskt, men den har lärt sig att vika in huvudet och bocka – rejält.

  Har du några råd till ryttare som sitter på "bockiga" hästar?
  – Det viktigaste av allt är att rida framåt, att absolut inte bromsa. Då tappar hästen lätt balansen, alternativt börjar stegra. En annan viktig del är att låta kroppen följa med, annars är det kört. Men framför allt vill jag återigen påpeka hur viktigt det är att man tänker framåt."  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.