• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Lillis får guldstjärna för igår

  Nu har det töat en del och igår gick det att ta ut Lillis igen. Han var SÅÅÅ jävla fin! Fy fan vilken ponny! Vilken känsla han kan ge alltså. Vi red ner till byn, ett varv där runt varav han fick se tåget på 10-15 meters avstånd och skötte det såklart hur bra som helst. Han är en känslig ponny, och suger åt sig av all, all energi och ett tågs energi är brutal för en liten ponny, men det fixade han galant. I det läget bygger jag bara en ram, och där försöker vi att inte suga in all energi som den magnet han blir, utan försöka låta det passera oss. En bra början! Fortsatte upp till skogen sedan för att ta den vägen hem och på den vägen gjorde vi en enda sak, om och om igen. Galopp från skritt. Det kan tyckas vara lite "overkill" för en relativt nyss inriden nybliven fyraåring men det finns en anledning till att jag lägger in det i vardagspassen. Han har en galopp som kräver väldigt mycket av honom, för att hålla den och för att orka balansera upp sig med mig ovanpå. Man kan "rädda" galoppen genom att driva på; det gjorde jag lite lätt i början för att kunna berömma honom så han lär sig vad jag ber om så han förstår hjälpen. Men det är bland det värsta en häst kan lära sig; att rädda något med fart. Lär de sig att göra det så har man problem sen (se bara på Aleccis). För att han ska orka galoppera behöver han den styrkan omedelbart, och det enda sättet att stärka galopp är fattningarna. Därför jobbar vi med galoppfattningar från skritt - och det har redan givit ett fantastiskt resultat! Jag ser det lite som att bygga upp en minderårig människa. Då bör man verkligen inte arbeta med vikter, utan sin egen kropp är "tung nog" och effektiv att arbeta med. Samma tanke har jag som sagt med Lillis. Bommar och böjda spår osv, osv - det kommer senare. Just nu räcker det för honom att bygga upp kroppen genom att helt enkelt använda sin kropp.
   
  Jag skulle även vilja skriva ett inlägg om detta med energier och hästars möten med enorm energi för första gången. Men har inte kommit ihåg, hunnit eller varit inne i rätt mood än. Har dock planerat att det kommer så småningom!
   
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.