• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Tävlingsåret 2015 - sammanfattning, del 2

  JULI
  5; Sävsjö (P&J), Aleccis
  110 cm: 4 fel/ute (avsittning)
  115 cm: 4 fel.
   
  Ett omtramp och en avsittning i första, annars var känslan riktigt bra. I andra la jag henne illa på första, kom efter i språnget över andra och sedan blev det stopp på trean. Antingen pga dålig ridning på de första hindren, eller pga dålig ridning i svängen. Just då trodde jag på det sista alternativet, men när jag kollar just nu tror jag mer på första. Därefter gjorde vi en fortsatt trevlig runda.
   
   
   
  20; Braås (P&J), Aleccis
  110 cm: 12 fel. 
  120 cm: 8 fel.
   
  120-debuten på P&J... Det gjorde att jag redan i första starten inte alls kunde rida. Jag var nervös inför vad som skulle komma senare, nämligen. Två stopp och en riktigt urkass ridet runda. Det kändes inte alls bra. Men jag skärpte till mig, och vi tog oss runt vår debut med två nedslag. Däremot går det både för fort och obalanserat, men vi löste uppgiften!
   
   
  27; Gislaved-Anderstorp, Aleccis
  110 cm: ute.
  120 cm: ute.
   
  Aleccis var heeelt fantastisk på framhoppningen. Men på banan la jag henne i ett skräpläge på första hindret i en linje, så därför fick hon kravla sig över även kommande hinder och sedan ville hon inte mer. Jag kunde inte rida bra när jag hade känslan av nervositet inför kommande klassen i kroppen. Inför andra var hon riktigt fin, igen, på framhoppningen, men vi kom inte runt. Jag skulle inte bara behöva mer fysisk träning, utan även mental träning då det är där grundorsaken ligger i dessa situationer.
   
   
  AUGUSTI
  6; Sävsjö (P&J), Lillis
  70 cm: 0 fel.
  80 cm: 4 fel.
   
  Dålig bjudning men en jämn runda med bra språng i första starten. Debuten i 80 cm gick i ungefär samma tecken. Ett nedslag blev resultatet. 
   
   
   
  8; Boxholm. Aleccis
  H90: 52,75% +14+21,2 = 106.1 straff.
   
  Fälttävlansdebut! Vi gjorde en rätt kass dressyr; hon spårade inte, gick mot hand och allt det där. Målet var att komma över 50-gränsen (för att få starta terrängen) och det gjorde vi, så jag fick väl känna mig nöjd även om det egentligen inte var nöjd jag kände mig. Hoppningen kändes bättre, men vi fick ett stopp på en oxer ur sväng i det fuktiga gräset. Blev ganska förvånad måste jag säga. Däremot tog hon igen allt det i terrängen där hon flög fram och visade mig ett nytt mod. Det var egentligen bara ett enda hinder som hon backade av lite mot - resten klippte hon som att hon aldrig gjort annat! Felfri på hinder (och vårt första kval till H100), men med massa straff för överskriden tid.
   
   
   
  16; Tingsryd, Aleccis
  100 cm: 4 fel.
  110 cm: 0+12 fel, 12 plac.
   
  Jag missuppfattade startsignalen och råkade starta när det inte var min tur. Fick avbryta och trodde det skulle leda till uteslutning, men jag fick (väldigt snällt av dem!) starta på nytt när det var min tur. Däremot hade det lett till ofokus som i sin tur ledde till ett stopp. Annars var känslan riktigt bra. Aleccis var hur fin som helst. I andra klassen (sju(!) timmar senare) var hon inte alls lika fin, HAHA. Hon bara sprang och sprang och jag kunde inte göra något åt det? Bara att försöka styra på nästa hinder. Hon hade väl laddat upp och kände nu för att ge allt, hahaha. En hemsk runda, men vårt resultat med tre nedslag i omhoppning räckte ändå till en tolfteplacering.
   
   
   
   
  31; Aneby, Aleccis
  110 cm: 4+4 tidsfel = 8 fel.
  115 cm: 4+3 tidsfel = 7 fel.
   
  Återigen var hon riktigt, riktigt fin på framhoppningen! Jag gör precis som vanligt, men ändå stannar hon på första hindret! Jag var så mån om att göra en bra, lugn runda så jag blev så ledsen för det där jävla stoppet att det tyvärr påverkade mig och resten av rundan blev stressig och kass. Vi gjorde exakt samma sak i andra klassen! Så jävla irriterande. Men då lät jag inte det ta över hela känslan i resten av rundan utan försökte rida som jag tänkt och vi gjorde en bra runda som jag ändå var betydligt mer nöjd med. Men stoppen blev jag inte klok på...
   
   
   
   
  SEPTEMBER
  6; Bråtåkra (P&J), Aleccis
  110 cm: 0 fel.
  120 cm: 8 fel.
   
  En bra runda i första starten. Hon är lite på, men det är då hon är som bäst. I vår andra 120-P&J var jag noga med att sätta upp en galopp med tryck i och tycker vi gjorde en bra runda. River båda hindren på sista linjen, kommer lite nära första och går för fort till sista.
   
   
   
  12-13; Bankeryd, Aleccis
  100 cm: 0+0 fel, vinst.
  110 cm: 0+8 fel.
  110 cm: 0+0 fel, 2 plac.
  115 cm: 0+0 fel, 3 plac.
   
  Vårt första meeting - och som vi gjorde det! Inga alternativa vägar i omhoppningen i första klassen var till vår fördel och vi börjar med att vinna första klassen! I andra klassens grundomgång lät jag henne tyvärr gå på, så känslan var inte jättebra. Eller ja, hon kändes bra men jag red inte bra. Vi kom ändå till omhoppning där jag satsade, men rev två hinder.
  Dag två var jag mån om att INTE rida iväg henne, utan ha henne lugn och ha kvar henne hos mig. Då råkade jag istället lägga in ett extra på de flesta distanserna. Däremot satte vi en bra omhoppning som räckte till en andraplacering! I sista klassen för helgen siktar jag på att ha en bra rytm och rida jämnt, och vi får till en riktigt bra runda med en fortsatt jämn omhoppning (ingen idiotridning, haha) och går inte bara i mål med vår första felfria runda i 115, vi fick även ihop till en tredjeplacering!
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  25; Udden, Aleccis
  ST90H: 0 fel på hinder och tid, 6.9 stilpoäng. 
  STH100: ett stopp (-0,5p) + tidsfel (-1.7), 7.0 stilpoäng. Totalt 4.8 stilpoäng.
   
  Aleccis gjorde en bra runda i ST90 (ST=stilterräng, bara terrängmomentet och tävlingen är stilbedömning). Felfri på hinder och bra tid. Vårt andra kvar till H100 och därför efteranmälde jag oss till att starta även ST100-klassen. Denna gjorde hon över förväntan och var helt fantastisk! Hindret som jag trodde skulle ställa till det var det enda vi hade problem med, men på andra försöket flög vi över. Wow, vad bra hon är!
  Stilmässigt så önskas (såklart) lägre hand och att hon accepterar mina förhållningar, bland annat. Bra kritik, och jag fick beröm för en bra grundsits.
   
   
   
  26; Vetlanda (P&J), Lillis
  80 cm: 4 fel.
  80 cm: 0 fel.
   
  Han var tråkig på framridningen och framhoppningen - gick inte fram! Fick jobb aktivt med bara den delen och lägga mindre fokus på själva hoppningen och hindren. River ett i första starten, går nolla i andra - och har dessutom snäppet bättre känsla i den.
   
   
   
  27; Udden, Aleccis
  H90: 62,25% +0+0 = 56.6 straff, 6 plac.

  Vi gjorde en trevlig dressyr, men hon var laddad och vi fick lite missar i galoppen. Hoppningen kände sådär. Var svårt att få till en bra känsla och jag tycker det är svårt att rida bra på små hinder. Det var inte vår snyggaste eller bästa runda (inte heller vad gäller känslan) men felfria inom tiden gick vi i mål. Terrängen flöt på riktigt bra och vi red i mål ett par sekunder inom optimaltiden - dvs vi behöll våra dressyrstraff genom hela tävlingen och slutade på en sjätteplacering!
   
   
   
   
   
   
  OKTOBER
  9; Jönköping, Aleccis
  110 cm: 0+0 fel, vinst.
  120 cm: 4+4 fel.
   
  Vår bästa omhoppning! Jag kunde låta henne gå på framåt och sedan få tillbaka henne. Hon gav wow-känsla och denna höll hela vägen in i mål - vinst! (Däremot stör det mig till måne och tillbaka att jag missbedömer språnget över femman...) I andra starten vågade jag inte gå ur vår comfort-zone riktigt, utan envisades med att backa av en del och lägga in extrasprång. Två nedslag, en i vardera fas, på grund av att vi kom nära när jag la in de där jäkla extrasprången. Men känslan var riktigt bra.
   
   
   
   
  11; Vissmålen, Aleccis 
  LB:1 2005: 58,57%
   
  Vi gjorde ett försök att åka på klubbdressyr utsocknes. Framridningen gick bra och hon kändes trevlig, men på banan blev hon spänd och jag hade svårt att fokusera på rätt saker och dessutom gjorde jag sista halten på fel ställe. Men det var nyttigt och vi behöver rutin.
   
   
  24; Vetlanda, Lillis
  LC avd B: 0 fel.
   
  En godkänd runda för att vara Lillis, men tappar bjudning lite här och där. Först pga att han snubblar, sedan när jag ska byta galopp så jag får driva honom ganska hårt med både röst och fysiskt.
   
   
   
  25; Kalmar, Aleccis 
  115 cm: 0+12 fel, 6 plac.
  120 cm: ute (krasch/avsittning).
   
  Aleccis var riktigt, riktigt fin! Pigg men med på noterna och reglerbar och... perfekt. Vi gjorde en riktigt bra grundomgång i första klassen. Jämn och fin, lugn och rytmisk - alltså riktigt bra. Till omhoppningen la jag på ytterben för att vända runt, och hon svarade så fint och flöt med mig såå bra i första svängen. Problemet var bara att hon vände runt så snabbt att vi liksom "missade" första hindret i omhoppningen. Jag uppfattade hindret stå längre ner på banan, men i själva verket skulle jag ha tagit ut svängen mer. Fick lägga en volt och det påverkade såklart mitt fokus. Rev därefter två hinder när jag red slarvigt. Detta räckte ändå till en sjätteplacering. (Aleccis placering, inte min, haha.)
  Men sedan väntade det jobbigaste på hela hösten. Aleccis var fortsatt fantastisk men jag backade av och red in henne i ett omöjligt läge. Hon försöker ta av med fram, men kan inte hoppa (vi är ju praktiskt taget redan mitt i hindret!), och försöker stanna med bakbenen. Energin vi ändå hade med oss gör att vi inte kan hålla oss på benen utan ligger snart och kravlar bland alla bommar. Jag var förtvivlad. Hur kunde jag göra så mot henne?!
   
   
   
   
  NOVEMBER
  7; Vetlanda, Aleccis:
  LB:2 59,167%
  LB:3 56,667%
   
  Kort sagt är jag glad att jag försökte. I första kändes det inte så bra, men med bra inslag. I andra kändes det bättre men med mindre bra inslag. Jag antar att vi var jämnare i första starten. Detta är första (och hittills den enda) gången vi gjort två dressyrstarter på samma dag - vilket vi gjorde i träningssyfte. Nyttigt!
   
   
   
  8; Jönköping, Aleccis
  110 cm: 0+4 fel.
  120 cm: 4 fel.
   
  Det var ett stort startfält med hög standard och en tråkig omhoppning bestående av två linjer. Gå på fem istället för sex var det enda som gällde för att ha chans till bra resultat, så det var vad vi gjorde. Klockren i första, men fick inget gehör för min förhållning på andra linjen så vi rev sista hindret. Andra klassen är årets bästa 120. Efter kraschen var jag faktiskt lite orolig och tyckte det känds stort, men med en bra galopp och lite mer framåt-ridning än vad som är optimalt så gjorde vi en rätt bra runda. Framför allt var känslan super!
   
   
   
  14; Vetlanda, Aleccis och Lillis
  Lillis: 80 cm: ute.
  Aleccis:
  100 cm: 0+8 fel.
  110 cm, KM: 0+8 fel.
   
  Lillis kändes okej och hade hyfsad bjudning. Men de tittiga hindren i form av vattenmatta och mur gjorde att vår runda tog slut fortare än tänkt.
  Det var svårt att göra ett snabbt byte under stress och byta ridning och framförallt energi så fort! Jag fick inte till det och detta tillsammans med en vråltaggad Aleccis gjorde att det inte var vår dag. Hon var springig och jag lät henne väl, tyvärr. Så vi rev ett hinder och drog förbi ett i omhoppningen i första klassen. I andra gav jag mig fan på att rida bättre och försöka hålla henne lugn. Det gick betydligt bättre och den grundomgången får väl ändå klassas som godkänd. Däremot tog tävlingsjäveln över i omhoppningen och vi red bort oss totalt när det gick så fort att vi rev två hinder.
   
   
  22; Mjölby (Mantorp), Aleccis
  110 cm: 0+0 fel, 2a.
  115 cm: 0+4 fel, 8a.
   
  När hon (vi) är lugn(a) går det att svänga och chansen är större att hon hinner upp med alla ben i tid - så tanken var att ha oss lugna. Och även att inte svänga förrän vi hoppat klart hindret. Förutom att jag la henne taskigt två gånger på samma hinder så var det en trevlig runda. Jag tappade tyglarna i omhoppnigen men försökte ändå fortsätta. Vi red i mål med bra tid och felfritt - det räckte till en andraplacering.
  I andra klassen var jag jättesugen på att göra allt jag/vi kan för att försöka vinna, haha, så jag satsade på friskt men rev ett hinder. Det var ändå värt att satsa, för det var första gången jag satsade på den höjden. Jag hade behövt ha bättre tryck i svängen och bättre tajming generellt i förberedande inför svängen, men det var svårt för vi fick ett sådant framåtläge till hindret innan. Snabbaste tiden men med ett nedslag räckte ändå till en åttondeplacering.
   
   
   
   
   
   
  DECEMBER
  12; Bråtåkra (P&J), Lillis
  70 cm: 0 fel.
  80 cm: 8 fel.
   
  Vi gjorde vår bästa runda i första starten! Hyfsad bjudning, jämn och trevlig, och med bra känsla. I den andra råkade jag rida honom till två sämre lägen där vi rev båda de hindren. Mindre nöjd med min insats, men vår goaste "tävlingsdag" hittills.
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.