• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Det luktar verbal styckning

  Ja, då är det väl dags då. Bikten. Och sen det klassiska; "du gör fel". För all del, finns det bara ett rätt - och jag väljer att inte göra så. Kalla det då "fel". Men jag ser inte felet?
   
  Jag provade att styra på små hinder med Lillis. Och det är FÖRBJUDET att hoppa med en treåring. Helt och hållet oacceptabelt. Nolltolerans. Det säger jag inget om. De ska hålla och att hoppa sliter på hästarna.
   
  Men för att dra en jämförelse så väljer jag att se på det såhär. Det klassiska sättet att rida in en häst är att longera denna, varv på varv, ofta i obalans och ja, det blir lite som det blir. Man är nöjd med att kommandon sitter och att hästen rör sig runt. Det beror såklart på hur långt man har kommit, men det är där man brukar börja. I värsta fall sitter det dessutom inspänningar i munnen på hästen.
   
  Böjda spår sliter. Böjda spår i obalans sliter ännu mer. Inget av detta har jag "utsatt" (bett) Lillis om, så han är helt och hållet "osliten" så långt ;) Genom att hoppa tre språng ser jag inte hur det kan ha slitit mer än om han hade blivit longerad. Så man kan väl säga att det är plus minus noll, same shit. Och nu har vi provat detta och kan introducera och utveckla hela idén med att lyfta fötterna under fyraårs-året. Detta är inget jag varken gjort tidigare eller ska fortsätta med. Men man måste ju prova saker här i livet!
   
  Men det är ingen bortförklaring eller försköning, bara mina tankar och en skvätt bikt. Här döljs inget! Tänkte bara dra parallellen med longeringsslitaget. Och enligt min mening är det dessutom betydligt mer skonsamt att hoppa lite lågt (det gör de ju i hagen på sätt och vis, fast inte under "kontrollerade förhållanden") än att springa runt varv på varv på varv och belasta onaturligt (eftersom en fri häst balanserar genom att "ställa" utåt/hålla ut huvudet, och genom att longera vill man ofta "dra in" huvudet mot mitten). Dessutom är han ju inte ens löshoppad, så vad gör det att jag satt på honom när jag provade. Var ju inte tuffare än det treåringarna har gjort på testerna.
   
  Med allt detta sagt, så är det fortfarande inte samma sak som att det är RÄTT att göra så.
  Men har jag någonsin brytt mig om skolboken? ;) Det finns viktigare saker att lägga fokus på för att få en trygg, stabil häst. Sen kanske det inte är snabbaste vägen upp i resultatlistorna - men det lär vi märka. Oavsett vad som händer, så värderar jag ALLTID en trygg, stabil häst som kan hanteras av alla före några siffror på ett papper. Men helst vill vi ju ha båda sakerna. :)
   
  #badass
   


  Kommentarer
  Emma

  Inget fel att småhoppa en treåring, herregud! Det enda negativa så vitt jag vet är att dom brukar löshoppa sämre efter man introducerat uppsutten hoppning.
  Men nej jag tror definitivt inte detta gör honom mindre hållbar!

  Svar: Det gör iofs mig inget om han löshoppar som en påse skit eftersom han troligtvis inte kommer att löshoppa. ;)
  vinna.blogg.se

  2014-09-22 @ 00:28:40 | URL: http://xoffbeat.blogg.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.