• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Dressyrträning, lastträning och återbesök av ET

  Idag har jag och Aleccis gjort något historiskt! Vår första dressyrlektion! Väldigt motiverande och det var häftigt att känna vilken skillnad det blev på henne. Min fina, snälla Aleccis <3 Vill inte gå in på detaljer, men en nackdel är att det är svårt för mig att träna vidare på egen hand "ute". När tillfälle ges ska jag prova mig fram lite på LP men det känns som det kommer bli svårt av fler anledningar. Dels av underlag/väder (gräs+regn/fukt och gegga = dålig kombination) och dels med tanke på hur mycket som händer runt omkring oss hela tiden. Men vafasen, det är vad som finns och då är det bara att göra det bästa av situationen.
   
  Efter vår lektion så passade jag på att lastträna Lillis igen. Har ju lagt det på is, som sagt, men har tänkt att ta tag i det lite mer nu. Vad gäller att lära hästen olika saker så kan man alltid göra på olika sätt. Det finns inget "rätt" eller "fel" - men det finns effektiva och betydligt mindre effektiva sätt, samt hundra sätt som är någonstans emellan. Och alla som håller på med hästar vet att det som är det mest effektiva sättet för en häst, tvärtemot kan vara det minst effektiva sättet för nästa. Förra (och också första, sedan han transporterades hem till mig) gången jag lasttränade med honom så valde jag den mutande metoden. Locka med lite godis, prata, försöka övertala. Ja ni vet, man står/går framför hästen och ber den gå in. Men med ett lite mjukt försiktigt frågetecken. Man frågar hästen. Jag är allergisk mot frågor, men självklart väljer man att checka av. Han gjorde sig illa första gången han åkte och därför ville jag vara överdrivet mild mot honom, mest för att se hur han reagerade och om han förknippade transporten med negativ energi och tråkiga minnen. Kan inte påstå att han gjorde det. Han kom in halvvägs, och backade ut när jag bad honom. Lugn och fint, utan konstigheter. Jag har inte gjort något sedan dess. Förrän idag.
   
  Idag frågade jag honom inte. Jag bad honom om att gå in. Jag stod bredvid istället, så att det var fritt fram. Han luktade och skrapade lite, men gick beslutsamt hela vägen in fyra gånger - när jag bad honom. Backade ut, även där; när jag bad honom. Nu vet jag att detta passar honom bättre. Inga konstigheter, inga jävla frågetecken och tydligt tala om vad jag vill och förväntar mig av honom.
   
  Det är "hemligheten" med alla djur. De MÅSTE veta vad som förväntar sig av dem för att utföra/lösa uppgiften och på så vis får man lyckliga djur. Det är svart eller vitt, rätt eller fel. Enkelt. Oavsett om det gäller hästar, hundar eller barn för den delen.
   
  Sist ut vad gäller mina hästar så kom ETn ut på återbesök till Pärltanten.<3 Sist hade hon en så grov låsning i höften att den inte ens "gick upp" (heter det så?). Efter behandlingen fick jag order om att helst behålla pälsen över baken - DONE, och hålla mig till skritt och galopp vid ridning. Idag var det alltså återbesök, och gissa vad?! Hon var hur mjuk och fin som helst! Låsningen var borta och hon var verkligen jättefin i kroppen. Vi får trava igen, men skritt och galopp är det bästa för henne då det är en bättre rörelse för höften. Dessutom ska vi även börja hoppa lite smått igen. Toppen! :)
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.