• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Dagarnas motion och en snabb diss av miljöträning

  Okej, nu kommer sånt där "roligt". De senaste dagarnas ridning.
   
  Under gårdagen hann jag faktiskt rida allihop! Trots att det var mitt i jobbveckan. Pärla hade precis fått en inte helt okej veckas vila. Hatar när det händer, men å andra sidan tror jag inte hon dog då hon ju blev knådad. Så gårdagens ridtur var första för en vecka. Vi fick ju ett recept på att hon ska skrittas och galopperas; inte trava (så mycket). Så vi började ändå relativt försiktigt med att bara ta en sväng runt byn, och låta henne rulla på i galopp.
   
  Därefter red jag Lillis och vi passade på att vara på stubbåkern. Han tycker det är kul, men det där med att svänga dit jag vill, när jag vill sitter inte till 100% än, men det blir bättre och bättre för varje gång. Sen började jag räkna på om jag skulle hinna rida Aleccis eller inte, eller om jag skulle longera henne för att låta henne röra på sig. Men efter ett samtal med informationen "Du hinner rida länge till!" så sadlade jag min bruna glada häst och så red vi en sväng ner till byn och dansade runt på LP. Det var ett trevligt pass! Vi kämpade runt med serpentinbågar och volter. Aktivera henne hela tiden men ha henne avslappnad och länga ut henne. Hon var jättefin! Jag tänker lägga om vår ridning en del och den största förändraingen är att jag ska trava mycket mer. Hon är förskräckligt musklad just nu och jag måste göra något åt det. Så det blir trav, trav och trav (jag gillar inte trav... Trav är avancerat och dessutom inget naturligt att använda, eller i alla fall inte att nöta. Trav är slitsamt.) Hon var verkligen fin. Jag fick ut något av vårt pass. Men, tyvärr detta jävla men, så kommer man inte mer än ut på grusvägen och så åker huvudet upp och hon börjar sprattla runt. Jag blir så less på det! Då ger det ju för fan ingenting. :( Satte henne faktiskt till och med på röven en gång och travade sedan fram och tillbaka på den där satans grusvägen ett tag tills hon flöt fram i fina skänkelvikningar.
   
  Idag började jag med att rida Aleccis. Jag ville rida en runda, och ge det ett försök att hålla till i skogen. Så vi red så glada iväg i skogen. Efter att ha skrittat och travat på vägar och stigar så passade jag på att galoppera uppför hela himlabacken. Den suger musten ur oss båda och jag är lite snål vad gäller den där backen och rider inte där så ofta. Så vi passade på, och jag la 110% fokus på lång hals och så lugn galopp det gick. Mina ben dog arton gånger uppför den där långa backen men Aleccis höll sig i skinnet större delen! Någon gång försökte hon smygöka men för att vara en backe och för att galoppera så skötte hon sig finfint! Vi travade bort till vändplanen och red sedan ner mot byn. Vi tog en kort sväng i byn också innan vi red hemåt.
   
  Näst ut var Pärla. Jag höll på att glömma bort detta med galoppfokus men kom på det igen så vi höll till på stubbåkern. Skrittade fram och lät henne sedan rulla fram och tillbaka. Efter fyra-fem vändor började hon bjuda till själv och då kunde vi få betydligt bättre galopp och få ut mer av det. Ju mer vi galopperade desto piggare blev hon (med skrittinslag givetvis, eller försök till skrittinslag emellanåt ;)). Tre varv i vardera galopp på en stor volt var allt vi red på böjt spår. Sen travade jag litegrann för att göra några skänkelvikningar och övergick till fortsatta skänkelvikningar men i galopp sedan. Herregud vilken häst jag har! Jag glömmer ju bort hur fantastiskt stark och ridbar hon är. Men båda måste vara motiverade och det är väl där skon klämmer. Min guldfärgade Pärlhäst var ännu mer guldfärgad när vi var klara. Guld, guld, guld. Och hon tyckte det var rätt jobbigt, men det fantastiska är att se hur mycket hon älskar att få bli använd. Och det är inte att bli använd att traska runt i skogen i slowmotion även om det också är halva grejen med att leva och må gott. Det är att få svettas och ta i som är hennes grej. Bästa. <3
   
  Sist ut av mina var Lillis. Jag var sugen på att låta honom gå i byn så vi red dahlsedarundan. Han var spänd men travade på. Gick så vackert över järnvägsövergångarna med full uppmärksamhet på dem men utan att tveka och helt för egen maskin. Duktig! En gång så passade vi på att flyga lite, haha. Vi skrittade och så såg han en plastgrej i gräset och flög rätt upp i luften. Rätt högt, sen ner på alla fyra igen och skrittade vidare. Rätt go inställning japp! Vi mötte även två bilar idag. Den första mötte vi när det var mycket omkring oss så där vinglade vi lite men just bilen var inga problem. Nästa bil var på ett mindre spänt ställe så det gick så bra så. Kul att vi börjar få in trafikträning i den alldagliga träningen också.
   
  Det är min favoritmiljöträning. Jag är, som jag nämnt förut, rätt "anti" detta med att släpa fram allt man hittar och försöka skrämma hästen med det för att sedan få den att inte vara spänd, typ. Men hur ska hästen förstå att en flagga är en flagga på olika ställen och i olika sinnesstämningar? Hästens minne fungerar inte så. Poängen är att jag tycker det ger mer av att naturligt passera de olika "hindren" när man redan är på väg någonstans. Det bjuder in hästen att göra rätt. Hemligheten är ju att inte göra en grej av det, och det är ju precis vad man gör när det ska miljötränas hit och dit.
   
   Bästa bilden jag har, ehm.


  Kommentarer
  Emma Malm

  Fin mule=)

  Svar: Charmigt tvåfärgad :P
  vinna.blogg.se

  2014-10-01 @ 21:24:33 | URL: http://emmamalm.com/


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.