• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Vil-tankar

  Det är slutet av november nu, även om varken minusgrader eller snö är vardag ännu. Mörkret och regnet är det enda som egentligen skvallrar om att året börjar dra sig mot sitt slut. Det är ändå vettiga förhållande att rida och hålla igång i. Men snart förväntar vi oss nog allihop att det ska bli betydligt bökigare. När det fryser på, blir knöligt och hårt, kallt och halt. Sen kommer snön, kanske.
   
   Gemensamt för de flesta ryttare eller i alla fall de som tävlar någorlunda är vilan, som av lata och praktiska skäl brukar planeras in denna tid på året. Jag gillar personligen att skjuta upp det så länge som möjligt; för så länge motivationen finns är det bara att hålla igång. Efter förfrusna tår och dimmiga glasögon är det bara en tidsfråga innan motivationen sjunker och då är det skönt att kunna ha vilan "sparad" och lägga in den. PANG, i samma sekund hästen får sin vila är ridabstinensen ett faktum. Men då är det som det är. Vila. Och så längtan till hästryggen. Saknaden efter alla pass, och ja, till och med de där förfrusna tårna!
   
  Min tanke om mina hästars vila ser ut såhär;
   
  Aleccis får sin vila först. Efter KM-et trappas hon ner litegrann med jogging i byn/skogen för att sedan få 2-3 veckors vila. Jag är starkt emot att vilan ska hamna mitt i årsskiftet. Understimulerad häst + fyrverkerier och smällar är en lite sämre kombination än regelbundet motionerad häst och samma fyrverkerier. Men för att sedan trappa upp och vara redo när träningarna drar igång i mitten av januari så ligger vilan där den ligger ändå. Men om det blir två eller tre veckor beror på omständigheterna och hur det känns. Jag siktar på, och vill ge henne, tre veckor men lovar inte att det blir så. Hon är i alla fall garanterad minst två veckor.
   
  Lillis däremot tänker jag hålla igång så länge som möjligt. Jag siktar på att låta honom vila i februari om allt blir som jag tänkt mig. Det är av fler anledningar jag låter honom "hållas". Dels blev han inriden sent jämfört med andra treåringar och så har han gått rätt lite/lugnt (39 ggr ridning totalt i skrivade stund) och dels är han för rund för att jag ska våga låta honom vila och samtidigt ha buffe på ko-mat= näringsrikt hösilage (inte än, men det blir ju så framöver när det inte finns något kvar för dem att äta). Därför vill jag rida honom så länge som möjligt innan vilan, men runt februari som sagt alternativt om vädret blir jävligt tidigare än så. Han går ju barfota, så fryser det på så ställer jag av honom men så länge han tar sig fram på vettigt och rättvist underlag så kommer han som sagt hållas igång. Lillis får 4-6 veckors vila; varav alltså garanterat minst fyra, men gärna sex om det passar.
   
  Pärla kvar då. Hon får ingen vila alls. Grejen är att hon ändå bara rids på "halvfart" just nu och det endast pga tidsbrist. Jag hinner alltså verkligen inte hålla igång henne mer än jag gör nu (hoppas kunna hinna mer i vinter när de andra har viloperid). Men är det så att vädret är skit och allt bara är jobbigt, kallt, geggigt eller allmänt motvilligt så kan jag sträcka mig till möjligtvis en veckas sammansatt vila någon gång under vinterns segdragna gång om det behövs - för min del. Man vet aldrig vad som händer; om motivationen sviker, jobbet kallar eller om man bara blir dödssjuk typ. Grundtanken för henne är alltså tvärtom; snarare trappa upp än att trappa ner på motionerandet.
   
   
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.