• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Handridning och munvåld ska utrotas

  Läs denna artikel! Riktigt bra och det finns en hel del måååånga ryttare skulle höva snappa upp och jag skulle behöva någon på marken som kan skälla på mig emellanåt. Det är så lätt att veta vad man vill, men ovanor sitter djupt, och dessutom är det svårt att lära om.
   
  Några favoritdelar:
   
  "För att nå dit måste ryttaren sluta rida med handen och i stället rida med benen. Du som ryttare ska aldrig bära hästen, utan ska låta den ”sköta sig själv”.
  – Hästens ska tryckas fram till ett stöd, inte dras tillbaka till ett stöd."
   
  "Händerna får nämligen, under inga omständigheter, vara för låga. De ska enligt George Morris hållas burna över hästens manke, tätt ihop och de får absolut inte såga hästen i munnen. Händerna ska kännas som när du trycker ut juicen ur en citron.
  – Jag hatar den där låga, sågande handen. Upp med händerna!, säger han."
   
  "Morris system bygger på ”benridning” och inte på ridning för sätet. Han vill att ryttarna i stor utsträckning ska behålla den lätta sitsen för att inte störa hästens rygg. Enligt honom är det alldeles för mycket fokus på sätet, på att sitta ner och på att ”rida till” hästen."
   
   
  Jag fick själv en aha-upplevelse när jag upptäckte den spikraka kopplingen mellan låg hand och oföljsam/stark hand. Det hjälpte mig JÄTTEMYCKET att höja handen - man "kan inte" bli stark och hård på samma vis, och man låser inte heller fast hästen. Att låsa fast Aleccis fungerar inte alls, till exempel. Jag tänker ofta på att höja handen, och brukar be de som rider med/för mig att också höja handen. Det är en liten "genväg" som hjälper både häst som ryttare. Vips, så är handen snäll, mjuk, följsam och hästen mer tillfreds. Det har dock inte blivit något automatiskt än, för min del, utan så fort jag inte tänker aktivt på händerna vill de gärna dra sig neråt.
   
  Vilken underbar sommar vi hade i år, förresten! Klart man saknar den nu i gegg-, regn- och rusktider.


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.