• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Resultat P&J med Aleccis i Nässjö

  Det har varit en lärorik dag, måste jag säga. Som vanligt är Aleccis guld att ta med sig. Hon lastar sig själv, märks inte att hon står där bak medan man kör, går ur lugnt och fint, och står snällt still medan man gör ordning henne osv. Lugn på nya platser, snäll att slänga över tyglarna till första bästa okända vid bangång och sen lika snäll att göra allt fast tvärtom när man ska hem - samt energifylld att rida. Kan knappt bli bättre än så! Men ja, visst tar jag för givet att hästen SKA fungera såhär, men det är inte alltid de gör det. Sen är det alltid härligt att man faktiskt uppskattar att hästen ÄR fantastiskt snäll och helt och hållet okomplicerad. Det är så lätt att "bli van" vid bra saker. Men det var inte det jag skulle skriva.
   
  Jag var lite sommarslö när jag red fram. Red på lite för långa tyglar, volterna jag bad om blev lite större än tänkt, det tog lite längre tid än planerat att bryta av osv. Men det blev bättre när vi hoppade fram. Hon var lika pigg och glad som vanligt.
   
  Banan var faktiskt svår för att "bara" vara en P&J; korta anridningar, hinder nära staketet (både före och efter) som kom snabbt, snäva brutna svängar och generellt lite speciella placeringar av hindren. Så jag försökte verkligen rida lugnt för att hinna visa Aleccis hindren och få med mig henne överallt.
   
  90 cm
  Red jättelugnt. FÖR lugnt, så fick inte med mig henne över första hindret utan hon vek av. Kom över på andra försöket, vidare till andra hindret. Från diagonalen till medellinjen ganska nära kortsidans staket. Det var väldigt många som rev det hindret, men jag fick in rätt antal språng och det var inga problem. Direkt vänstersväng för att ta trean och fyran, linje på diagonalen. Trean stod nära staketet och ganska snävt så där fick jag inte heller med mig henne. Dålig ridning! Gjorde om, och då var det inga problem. Rätt antal galoppsprång där också men det var svårt att få en bra ridning efter fjärde hindret som stod väldigt "rakt" mot hörnet, så blev lite snävt men fick till det. Femman stod på långsidan, hoppade det utan problem, men sedan trodde jag att vi skulle få problem. Sexan stod nästan på medellinjen, ungefär i mitten på banan så det blev en ganska snäv sväng mot det hindret och dessutom fler hinder omkring som hästen kunde uppfatta att den skulle hoppa istället. Men jag försökte vara väldigt noggrann och fick till det bra. Vänstersväng "tillbaka" för att hoppa sjuan diagonalt och sen direkt upp, "tillbaka" höger för att hoppa sista hindret på kortsidan. Det jag är nöjd med är känslan. Det var lugn och fint, kontrollerat och bra planering från min sida och bra ridet på de brutna linjerna och med rätt antal galoppsprång överallt. Det som var dåligt var att hon inte var framför skänkeln så då får jag skylla mig själv att det blev som det blev. Inget jag grämer mig för, för helheten var bra. Åtta fel.
   
  När jag gick igenom rundan kom jag på att det var just att hon inte var framför skänkeln ordentligt som var problemet i första starten. Hon rörde sig ju framåt och sådär, men det var framförallt den mentala biten. Så jag stoppade in mer energi i ridningen på framhoppningen och hon svarade fint. Hade bråttom efter hindren, men hon kändes fin.
   
  100 cm
  Redan från start var jag noga med att ha henne med mig - på riktigt denna gång. Framför skänkeln och energi i det vi gör, men samtidigt försöka rida lugnt och noggrant och hinna med på alla ställen. Första hindret gick bra, det gick fortare mot andra men hon hängde med på det jag bad henne. I svängen blev jag kvar i innertygeln, men hindret var inga problem ändå. Efteråt fick jag inte tillbaka henne och hon var till slut tvungen att göra en pallnit för att inte krocka med staketet. Det blev en "sliding stop" i sidled där vi var väldigt, väldigt nära på att gå omkull då underlaget var väldigt löst så nära staketet. Det kändes som vi var halvvägs under staketet, men Aleccis lyckades på något konstigt vis återfå balansen och komma upp på alla ben igen utan att det blev någon direkt incident. Vi kom lite i sidled mot tredje hindret och för ett ögonblick tänkt jag lägga en volt, men jag ångrade mig för jag ville gå felfritt, haha, så provade att bara be om galopp och styra mot hindret. Ganska snett och hon brukar inte vilja hoppa så snett, så jag blev lite förvånad när hon klippte det (det blev ingen toppenbra anridning, men över kom vi). Efter vår lilla nära-på-att-tugga-grus-upplevelse så tappade jag koncentrationen och det började gå fort och flängigt, tyvärr. Fyran gick ändå bra, och svängen efteråt var tillräckligt balanserad för att inte göra om det vi nyss nästan hade gjort. Femman gick bra, vägen till sexan blev inte riktigt lika bra som i första rundan, men hon var med på det jag ville så den blev ändå inga problem. Att vända runt för att komma till sjuan ställde till med lite problem då jag inte fick med mig henne (ovanan att inte använda yttertygeln kom fram), så tappade fart och hon flöt ut rejält. Men trots att vi kom lite illa (snett igen) på det hindret så hoppade hon fint. Avslutande svängen och sista hindret gick bra. Ingen höjdarrunda men skönt ändå att sätta en nollrunda trots att jag inte var i min bästa sinnesstämning. Så det blev felfritt, som sagt.
   
  Lärorikt, ja. Blandar jag första och andra rundan så hade det varit så nära perfekt det bara går. Det kändes ändå bra att vi börjar ta oss tillbaka, så japp, jag är nöjd ändå.
   
  Hade ingen med mig, så gjorde som förra gången och frågade om en tjej kunde ställa upp och filma med min mobil. Jag är så tacksam för den hjälpen! :) (Men därav kvalitén, ha lite överseende.) Har bara sista rundan på film. Det ser ut att vara mer utrymme än det var, haha, men så är det ju nästan alltid.
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.