• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Hur vet man att man tränar rätt?

  Säg att man tränar och siktar mot ett mål man satt upp. Säg även att resultaten är sådär. Vad gör man? Troligtvis tränar man mer, tränar hårdare. Men om det är själva träningen det är fel på - då kommer ju resultaten ändå aldrig att vinklas till det bättre. Då hjälper det inte hur mycket man än tränar, siktar och sliter - resultaten kommer med största sannolikhet bli detsamma.
   
  Jag började inte tävla förrän jag var sexton år och jag förstod aldrig riktigt sambandet med att träna och få bättre resultat för vi höll oss ändå på en så pass låg nivå att det gjorde varken till eller från när vi hoppade. Vi hoppade för att hålla igång; inte för att egentligen bli bättre. Jag har alltid velat bli bättre, men det syntes ingen direkt skillnad att jag på så vis inte såg något samband. Inte förrän jag började tvivla och det gick sämre, sämre och sämre. Då såg jag ett tydligt mönster.
   
  När jag sedan var för gammal för att tävla ponny så förstod jag sambandet. Med min förra ponny Mellonie försökte jag på alla sätt och vis bli bättre, och få henne att bli bättre. Vi tog oss krampaktigt lite högre, men ärligt talat så tränade jag fel. Helt fel. Det var samtidigt ett halvhjärtat försök kan man säga, men det var inte för att jag inte ville utan för att jag inte visste bättre. Kunskapsbrist, alltså.
   
  Nu när jag har Aleccis så håller jag återigen, eller fortfarande beroende på hur man ser på det, på att försöka bli bättre. Vi sliter, tränar och kämpar. Men skillnaden är att jag funderar mycket. Jag har generellt svårt att se samband, så vissa saker begriper jag inte förrän långt senare. Men jag försöker läsa mycket, analysera och fundera. Vi blandar alla våra hundratals uteritter som inte ger oss ett skit, med att hoppa det vi kommer åt att hoppa över. En "träning" kan vara att jag ska rama in bättre med skänklarna mot hindren, eller att vi ska träna på att svänga, att jag inte ska tappa bogarna, att vi ska komma rätt eller att jag ska ha bättre kontroll - eller allt på en gång. Det är sådant som hade suttit med mer och bättre daglig grundridning där man kan rida mer "effektivt" så att säga och få ut mer av varje pass.
   
  Jag kan inte påstå att det är exakt rätt väg. Det är mycket som fattas och det träningsupplägg jag har skiljer sig mycket mot mina medtävlandes. Men i år har jag tänkt att lägga upp det annorlunda och hittills har jag även gjort det. Jag aktar mig för att bara "göra som vanligt" för det är inte bra nog. Det är inte där jag vill vara eller dit jag vill komma. Så hur gör jag för att försöka bli bättre, till största delen helt på egen hand? tänker
   
  "Skillnaden som gör skillnaden", det sammanfattar lite vad jag letar efter. Och precis som jag skrev där uppe så försöker jag vara öppen för hur upplägget är. Jag funderar på vad som fattas och jag försöker lägga in det, så gott det går med tanke på plats- och ganska stor hinderbrist. Man får vara öppen för förslag, tror jag. Nalla lite där, snappa upp lite här. Fråga, fundera lite till och sedan hitta en blandning som fungerar.
   
  Min största skillnad i år är att lägga in mer studs/serier/mindre kombinationer och blanda det med att hoppa vanliga, färgglada, rejäla hinder när det finns möjlighet. Framför allt är min tanke att det ska göra gott för självförtroendet men i takt med att det ökar kommer även hennes kropp att stärkas lite mer än om jag inte hade låtit henne hoppa sådant. Jag vill att hon "hoppar" (lyfter på fötterna) två gånger i veckan i stället för en. Hur det blir när tävlingarna drar igång vet jag inte än, men det tar vi när det kommer. Jag provar mig fram, och ser om detta hjälper.
   
  På marken försöker jag verkligen komma bättre överens med henne i form av lydnad. Det är väl egentligen det enda jag aktivt sysslar med för att förbättra resultaten. Bjudningen har hon och likaså kondition. Jag skulle nog säga att det "bara" är de, även om det är väldigt viktiga delar, kanske till och med de viktigaste delarna; lydnad och styrka som fattas. Och det är alltså precis det vi siktar mer på detta år.
   
   


  Kommentarer
  Emelie

  nämen, min bild är med i synas! :D HAHA

  2014-03-04 @ 18:06:30 | URL: http://lindblad.blogg.se
  Linnéa

  Hej, fina hästar du har. Håller helt med i det du skrev ovan :)

  Är du intresserad av att förnya din design så kan du bara mejla mig (lp.1998@hotmail.se).

  2014-03-04 @ 18:07:03 | URL: http://linneapaulson.blogg.se
  Annster

  Fin häst :)

  2014-03-04 @ 18:15:03 | URL: http://annster.se
  SSANNAALICIA

  Bra skrivet! Det som du skriet kan man tänka på i vardagen också om man vill bryta det vanliga mönstret och prova på något nytt. ^^

  Svar: Tack :) Ja precis, men det är lättare sagt än gjort. :P
  vinna.blogg.se

  2014-03-04 @ 18:24:03 | URL: http://ssannaalicia.blogg.se
  Nora Bååth

  Så fin :D

  2014-03-04 @ 18:28:32
  Robex Lundgren

  gillar du musik, missa inte min blogg intervjuar band varje dag
  http://ghgumman.blogg.se/
  http://www.facebook.com/mosanmusikfriket?ref=hl

  2014-03-04 @ 18:31:25 | URL: http://ghgumman.blogg.se/


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.