• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Hoppa vägbom, rida på cykelväg och bredvid lastbilar

  Vi tog en annorlunda tur idag, jag och Ida, tillsammans med Aleccis och Pärla. Vi red bredvid vägen, därefter i skogen, sedan hoppade vi över en låg vägbom och följde cykelvägen en kort, kort bit och så tillbaka över vägen och upp i byn och runt den. Det är en runda som ger väldigt mycket miljöträning - och miljöträning är sådant jag tycker man gott och väl borde stoppa in mer eller mindre dagligen på ett eller annat sätt på ett oplanerat, kravlöst och framförallt på ett sätt som gör det väldigt "litet" i det stora hela; less is more. Jag har lite svårt för det där med att släpa fram allt jox man äger och utsätter hästen för det på ett väldigt "häftigt" vis. Det kommer inte "naturligt" utan under relativt speciella former blir det väldigt mycket intryck. Ja, skrammel och fladdrande plast är bra att hästen vänjer sig vid, och mer därtill, men jag skulle aldrig avsätta ett helt pass till just de delarna. Däremot rider man kanske förbi en rundbal med fladdrande plast en gång och då har man gjort det en gång den gången.
   
  Är man däremot ute och rider så blir mötet med det "otäcka" ett helt annat, och genom att passera det på ett kontrollerat vis (genom att man helt enkelt ska gå förbi för att man ska däråt) där hästen genast begriper vad som förväntas av den = att passera utan konstigheter, så anser jag att man får in miljöträningen på ett bra vis i vardagen. Och nej, hästar kan inte generallisera; är plasten ofarlig på en plats betyder det inte att den är det på en annan plats. Med relativt stor sannolikhet, men ändå. Utsätta är lika med att vänja och att vänja är att så småningom bli trygg. Det är dessutom bättre att gå förbi en gång - med ryttarens fokus på allt annat än på "faran" för den är ju oviktig - vi vill inte ha någon reaktion av hästen så varför ska vi i så fall reagera på den? Gör ingen höna av en fjäder.
   
  Utsätt hästen, det är det enda sättet att få den världsvan och trygg, men försök att göra det på ett så "naturligt" sätt som möjligt (nåja, så pass naturligt som det går i modern hästhållningstid) = exempelvis då gå förbi om man ska förbi, inte bråka tjugo gånger för att hästen reagerade, då blir faran en fara och ryttaren har misslyckats i sin roll att erbjuda hästen en trygg passage. Hästen löser uppgiften så snart den vet vad som förväntas av den. De är intelligenta varelser. Och återigen, som ryttare ska man inte ägna ens en blick åt "faran".
   
  Därför möter jag sällan blicken hos föraren av ett större fordon. Jag tar mitt ansvar och gör passagen trygg för hästen genom att med mitt kroppspråk (inkl blicken!) hålla fokus rakt fram. "Fordonet finns inte" = hästen är trygg och föraren är nöjd. Innan vi passerar möter jag alltid med en vink och en lugn, positiv blick till föraren.
   
  Nu spårade det ur totalt! Men vi hade en riktigt bra tur idag! Positiva hästar som var pigga och starka(!), Pärla levde verkligen livet och låg på som tusan, haha! Aleccis lyssnade hyfsat bra i början och efter några övergångar så lyssnade hon faktiskt himla bra sen. Det räckte med betydligt mindre hjälper än det har krävts den senaste tiden, så det går åt rätt håll. Sista galoppen hemåt var väl mindre bra, men annars är jag nöjd med henne. Man har inte hjärta att vara missnöjd över en glad häst, det har inte jag i alla fall.
   
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.