• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • F som i "häst".

  På facebook finns det en grupp som heter "Hästforum". Där finns det mycket att läsa! Både saker jag håller med om, saker jag undrar, saker jag inte kan känna igen mig i och allt däremellan. Men något ger det alltid och något jag ofta känner för att plocka med mig därifrån är just inspiration som i sin tur väcker lite skrivarlust ibland.
  Det blir gärna samma "rubriker" med jämna mellanrum i detta forum och en av dessa återkommande ämnen är; "Grimma i hagen? - ja/nej, motivera varför."
   
  Svaren(/kommentarerna) kan se ut lite på följande vis - observera att det bara är tomma exempel:
   
  "- Grimma på för det känns tryggare om hästarna kommer lösa. Då är det lättare att fånga dem. Jag ser det som en säkerhetsfråga."
   
  "- Grimman av för att hästen inte ska kunna fastna eller göra sig illa."
   
  Jag säger inte hur andra ska göra, och jag säger inte att mitt sätt är rätt eller det enda som duger. Nej, nej, men jag tycker det är kul att motivera varför jag ALDRIG skulle låta mina hästar ha grimma på sig när de är i hagen.
   
  En anledning är att jag helt enkelt har mina hästar för att jag ska roa mig. Jag ska skumpa runt där uppe, åka fort fort fram och slå mig halvt fördärvad med jämna mellanrum - det minsta jag kan göra för dem är att låta dem vara så "fria" det går i hagen mellan rallyturerna. Där har vi en anledning.
   
  Men egentligen tänker jag lite "djupare" än så.
   
  Jag hade nästan alltid Mellonie helt lös när jag gjorde i ordning henne före och efter ridturen förr. Och Pärla står ofta i dörröppningen till stallet med hovarna precis innanför tröskeln när det är "mellanväder". Och flera gånger får jag frågan: "Hur lär du dem att stå kvar/stanna?". Jag brukar svara samma sak; jag lär dem inte - har de ingen anledning att gå iväg så stannar de. Rent praktiskt är svaren; ge inte hästen någon anledning att flytta på sig. Det kan handla om att hästen får se sitt sällskap men på några meter längre avstånd än tidigare (= nöjd Pärla t ex), det kan även handla om att man med energin ber hästen att stå kvar (eller vad det nu kan vara) och ger den trygghet på den platsen - även om man inte själv är där (=nöjd Mellonie). Den sistnämnda är även något jag rekommenderar vid lastning. Utstråla lugn och trygghet. Tänk tanken: "transporten är en trevlig plats där jag är bekväm och känner mig trygg" innan lastning av en komplicerad häst, så tycker snart hästen också det. (Skillnaden som gör skillnad.)
   
  F. Det är det som styr hur våra älskade djur fungerar. De lever helt efter instinkterna; flock, flykt, föda och fortplantning. Man får tänka lite i samma banor för att slippa ifrågasättandet som uppstår i t ex grim-frågan.
   
  I hagen är det lite samma sak som att behandla en häst vid skada; man behandlar symptomen och inte själva grundorsaken. Så OM hästen inte stannar kvar i hagen, så finns det ju minst en anledning till det. Regel nummer ett; ge hästen mat och sällskap i hagen så stannar den där. Det är mitt svar på frågan. Ge alltså hästen ingen anledning till att inte stanna.
   
  Ja, det har hänt att mina också har varit på äventyr. Det första nyåret med smällar och blixtrar fick Pärla att ramma staketet och fly. Eller de sprang bredvid varandra, men Pärla tog initiativet till att sticka. Grundorsaken i detta fall är att Pärla är skott- och blixträdd så nyårsafton är ett test för henne varje gång. Därför är jag ful nog att vid varje nyår ha hästarna instängda omkring fyra timmar när det är som värst varje år - för att helt enkelt eliminera smitningsrisken. Det är inte deras mening att sticka, men att fly är exakt vad benen säger.
   
  Sedan vill jag även kommentera hur man brukar formulera argumentet i första påståendet/svaret jag nämnde tidigare, nämligen; "Då är det lättare att fånga dem". Ordet "FÅNGA" är inget jag ser som positivt. Det är ett ord man inte ska definiera med mina hästar. Man fångar dem inte, man ska inte behöva "fånga" dem. Därför ser jag inget problem med att ha mina hästar "nakna" om de mot förmodan tar sig friheten att utforska världen på egen hand. Att däremot hämta hästen är en annan sak, och det kan man göra med grimman i handen. (Närmsta stora väg är ca 2 km från gården, vilket faktiskt har betydelse i mina argument.)
   
  En liten parantes; när förra balen tog slut så hade jag som vanligt både boxdörren och stalldörren öppen, inte på glänt utan full öppet, och Pärla stod där inne. Mina hästar får inte gå ut utan tillåtelse/utan att man har bett dem och de stannar där inne - förutsatt att de inte har någon anledning att gå ut. Men nu fanns det ju ingen mat i hagen och därför möttes jag av en väldigt glad Pärlahäst när jag kom tillbaka från lagården släpandes på en överfull Ikeakasse med hösilage. Jag kan inte mer än att flina åt henne i de situationerna; för det är så logiskt!
   
  Vad är era erfarenheter och tankar gällande detta; allt i från grimma i hagen till hur hästarna reagerar/vad de gör i olika situationer? Bring it!
   
   
   


  Kommentarer
  Emma

  Tyvärr står jag i ett stall där man inte får välja, Nicke har konstant grimma på sig, förutom när han har träns. De har alltså grimma både i boxen och i hagen. I boxen ser jag ingen mening med det, men då hästarna går in/ut lösa så sparar det självklart tid. Skulle det börja brinna är väl grimma i boxen också bra.
  I hagen vet jag inte riktigt vad jag tycker, beror lite på stall. (I mitt förra stall var det ibland 16 hästar att leda in = sparar tid. Och smidigare att ta dom två och två)
  Helst hade jag väl sett att min hästar aldrig hade grimma, mer än när man ska hämta den och binda upp den. Men som sagt väljer inte jag.

  Svar: Det är väl en nackdel med kollektivstall, eller så. Både man själv och hästen är så illa tvungen att anpassa sig för ja, det måste ju fungera även i verkligheten och givetvis begriper jag också att man ogärna har alla hästar grimlösa. Det blir lite jobbigt med allt merarbete det skapar. :)
  Ibland är det väldigt skönt att ha eget stall där man kan styra och ställa precis som man vill, och jag (som inte kan bete mig) skulle inte kunna stå kollektivt tyvärr. Och det är helt och hållet mitt eget fel. (Varför kunde jag inte bara födas som en snäll människa? Haha!)
  vinna.blogg.se

  2014-03-09 @ 16:13:49 | URL: http://xoffbeat.blogg.se/
  Anni

  Har du en hingst i ett stall där det finns gott om ston, så jo, FÅNGA är det du garanterat kommer behöva göra om han kommer lös ;) för jag lovar, då kommer fortplantning gå före dig vilken dag som helst, haha.

  Svar: Haha, äsch, nu är du känslig. Klart man bara ropar lite och så kommer han lommande - eller inte ;)
  vinna.blogg.se

  2014-03-10 @ 08:09:03 | URL: http://teamoveson.blogg.de


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.