• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Resultat lok-reg hopptävling i Norrahammar-Taberg med Aleccis

  Jag har ju sagt det förut; antingen är det full gas eller inte alls. Idag körde vi på full gas!
   
  Hon var lugn och fin på framridningen inför första starten. Gick därför upp lite grann i tempo några galoppsprång, mest för att känna på henne, men plockade ner henne och ja, värmde upp lite utan större krav. Fin häst! I min hjärna hade jag alltså tänkt rida lite fortare idag, med betoning på "lite". Men detta hade jag aldrig talat om för Aleccis - medvetet. Men inne på framhoppningen var hon g-a-l-e-n! Hon körde värsta Pärlagrejen med att dra snett mot hindren och jag fick verkligen, verkligen inte ut henne i svängarna. Det gick inte! Så var ju inte fin ridning eller jättestor hänsyn till de andra emellanåt, dock ingen påridning men man vill ju ändå försöka hålla "sin linje" och hålla avstånd osv. Gick sådär när man ropat vilket hinder man skulle hoppa... Började fundera på om det var fel på henne, haha. Men hon klippte allt utan att blinka, och rusade som en illbatting efter hindren. Jo men tjena!
   
  100 cm A:0/A:0
  Som jättetur var så var det rätt långt mellan hindren på linjerna vilket gjorde att vi skulle få plats. Jag ville inte ta ut vägen alldeles mot första hindret för att komma i osund känsla/tankar, och la en lätt smackning i uppvändingen mot hindret för att hon skulle ta fokus - nemas problemas. Det gick fort från början, men jag kunde faktiskt sitta upp och få med mig henne hyfsat över andra hindret. Mot trean ser både hon och jag att vi kommer komma stort så flera galoppsprång innan sitter jag som värsta jockeyn och låter henne öka, öka och öka mot hindret. Hon hoppar långt, men är ju van vid det, ehm. Det gick fort efteråt, men lyckades få styr på henne innan hinder fyra dök upp. Lite svajigt mellan fyran och femman men inga fler konstigheter än så. Fick inte med mig henne i svängen till kombinationen, hon flöt ut något fruktansvärt! Det var mycket värre än det som syns på filmen. Trots att det gick för fort, snett och inget vidare bra alls mot a-hindret (två språngs kombination) så la jag på en lätt smackning för att jag kom på att det får henne att leta hinder. Tack vare det så tog hon b-hindret (på ett och ett halvt språng typ) i stället för att dra förbi - så snett kom vi på dem så det hade inte varit några problem att gå förbi. Efter kombinationen så gick det sådär skitfort igen. Lyckades återigen få tillbaka henne tillräckligt för att ta oss över sista hindret i grunden och så vidare till första i omhoppningen. Jag lät henne bara gå, men försökte för allt vad jag var värd svänga, haha. Det är inte så himla lätt att svänga i den hastigheter och när hästen inte riktigt är med på det jag planerat, men jag fick till en sväng (mycket större än tänkt) och över kommande hinder tog vi oss. Redan över det hindret svängde jag ÄNNU mer (för det hände ju nästan inget när jag svängde innan), men lyckades inte gå innanför så mycket ändå. Hindret var inga problem, sen ytterligare ett försök till en sväng, där vi kanade iväg utåt, och så lät jag henne verkligen bara gå, gå, gå mot sista hindret. Sket totalt i avstånd och att spänna bågen och sånt där. Såg att vi kom snett och minsta lilla förhållning i de lägena gör att hon gärna kan - men behöver inte - gå bredvid. Därför kände jag att jag hellre tog en bom bara hon gick mot hindret. Men även om vi kom skitilla mot det så hann hon upp med alla ben i tid - jävlar vad kvick hon är! Vi gick ut som sista ekipage i klassen och red in, förutom en dubbelnolla, även en 7de placering av drygt 30 starter! Fan vad det satt fint!! (Även om rundan var... milt uttryckt; sådär.)
   
  Äntligen riktig film igen! Mobilkamera är ingen höjdare direkt...
   
   
   
  In med hästen i transporten igen, där hon gärna stod (skugga där inne = svalare än ute där det var skitvarmt!). Drack till och med vatten innan hon skulle ut nästa gång. När hon skulle ut så ville hon inte, haha. Jag stod där och bad henne några gånger, sen bad jag henne framifrån och då backade hon ut så snällt.
   
  Lugn på framridningen även denna gång. På framhoppningen sedan så var hon fortfarande överallt och hade lika bråttom som tidigare... Jag fick inte ut henne alls på väg mot anridningarna så hann aldrig räta ut henne och inte heller få den balansen som vi behöver så när hon kastar sig in på något hemmagjort innespår mot oxern på fullhöjd så vek vi av några gånger. Inte så roligt, men vad gör man? Jag fick verkligen inte ut henne! Har aldrig haft sådana problem med henne innan. Mot hindren, visst, då kan hon dra på samt efter, men inte i svängen långt innan? Det är ju snarare Pärlasyndrom att hålla på med sådant. Så kände mig inte jättehoppfull till klassen. Räcket var inga problem, och inte heller när oxern var lite lägre. Vi kom dock över en gång även på fullhöjd en gång (nu är ju inte det så himla viktigt, men när man inte har någon framhoppningshinderbyggare med sig så får man liksom styra mot det som är uppbyggt för att hinna ta sina språng), och hoppade oxern något lägre innan start så själva hoppningen var det väl inte jätteproblem med. Snarare med både styrningen (som jag i vanliga fall har som "nödbroms"... Går det fort så lägger jag på ytterben och då svänger hon runt fint och på så vis går det även att bromsa, men idag tog varken broms eller styrningen.) Dessutom var hon kissnödig, men vägrade kissa. Störande när man känner det och man vet att hästen snart ska anstränga sig.
   
  110 cm A.0/A:0
  Det kändes inte så jättebra på banan innan start. Stark sol med tillhörande värme tar ut sin rätt efter några timmar så att säga. Jag hade dock glömt bort mitt "plan-B-smack", men blev påmind precis innan start; TACK! Första hindret gick bra, jag lät henne tyvärr gå för egen maskin mot andra som stod efter på en linje. Det gick fort och bommen åkte i marken av en lätt touch med bakhovarna. Till trean försöker jag få tillbaka henne tillräckligt för att kunna svänga mot hindren. Hon höll på att halka ur men tack vare ett milt litet smack så tog hon fokus och löste kombinationen. Sen kom vårt "stora prov" för denna klass. Långsidan såg inget kul ut, haha, hej hej problem! Det som skulle komma var räcke, linje till oxer, båge till räcke = hej tappa bogen och dra förbi var mitt stora "test" då risken var stor. Det började med att fyrans räcke stod relativt nära kortsidan = kort anridning. Och jag som har en häst utan styrfunktion! Fick mycket riktigt inte ut henne i svängen... När vi väl börjar komma överens är vi så nära hindret att hon inte tar fokus utan slänger med huvudet och trycker sig förbi (där man egentligen inte kom emellan) = rev hela hindret med mitt knä. Suck på att hon inte går att svänga helt plötsligt! Nytt försök, bättre ridning denna gång men något gör jag så att hon fortfarande inte tar sikte och bjuder men nu lät jag henne inte komma förbi. Jag märkte att jag inte skulle få till den svängen så i sann ponnyanda (haha? Inte vet jag, men det kändes så.) så red jag bort till kortsidan, vände upp henne så hon stod rakt mot hindret och sen fattade galopp. Rak häst som ser hindret, tar fokus, bjuder och hela den biten = då var det inga problem! Får in sex relativt fina galoppsprång till femte hindret och lyckas få med henne i bågen till sjätte hindret!(!!!) Dock på fem och ett halvt galoppsprång, men hon fixade över oss ändå<3 Åh vad glad jag blev att vi fixade den, för oss och för dagen svåraste "prövningen"! Vidare runt över relativt lätta hinder; sjuan och åttan på en båge med tillräckligt stort avstånd att jag hann försöka komma överens med hästen. Så efter våra problem med fyran så är jag riktigt nöjd faktiskt. Eller ja, "riktigt nöjd" var jag inte precis efter avslutad ritt, då var jag "bara" nöjd. När jag studerat filmen, tänkt igen lite osv så är jag faktiskt riktigt nöjd. Hindren kändes stora och det var lite knivigt och sådär, samt stopp på framhoppningen. Ja, jag är nöjd med 18 fel (16 + 2 tidsfel tror jag) för vi tog oss i mål!
   
   

   
   
  Målet var att rida hela grunden i båda klasserna, och ja, det gjorde vi och dessutom med både felfri omhoppning samt placering i första klassen! Åh, vad bra det känns! Som om inte det är nog så är hon ju den fantastiska klippan att ta med sig hem igen. Jag flyttade på mig ett steg, stod knappt på mitten av lämmen, snarare närmare marken än transporten, visade att hon skulle in och så släppte jag bara och Aleccis gick på själv. DEN LYXEN ALLTSÅ! Lite kul att se hur andra ler på avstånd när de ser hur "vi jobbar". Framförallt blir man tacksam över sin häst när andra hästar kan tveka lite på olika sätt. Jag har ju stått där själv med envis häst (läs; stark fjording!) så jag vet hur det är, och lider med en del. Så var det ju det där med att man har lätt att vänja sig vid positiva saker och lätt tar för givet vissa saker - därför låter jag mig verkligen känna den tacksamheten för det ÄR guld med väluppfostrade djur (och den tillit de visar). Jo just det ja, hm, det är ju lite standard av oss att vara väldigt, väldigt, väldigt nära på att göra folk illa - med oflit! Efter målgången i 110 släppte jag Aleccis, klappade henne och tänkte inte på något direkt. Men då hade just Glada Hästen fått självförtroende på fyran så hon sätter iväg, bjuder på hindret(!) och jag gör vad jag kan för att bromsa och styra undan men det GÅR INTE! Händer ingenting! Det står dessutom en man vid det hindret... Waaah, jävlahäst<3 känner jag i det läget, även att det verkligen inte är henne det är fel på utan ryttaren där uppe som inte kan rida! Aja, nu lyckades jag i sista sekund få henne på andra tankar, dvs att inte hoppa hindret. Men blä vad jag hatar när det blir så! Att hon bara stänger av och kör sitt eget race. Även om det kan ge felfria språng ibland tack vare det, så är det inget jag eftersträvar, faktiskt. Men hon är tuff, dominant och ja, kör gärna sitt egna race, som sagt.
   
  Puss på dig, Aleccis<3
   
  Haha, på första bilden ser det nästan ut som om vi rider något westernwannabe,
  bara utrustningen som är lite fel (och detaljer, japp).
   
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.