• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Jag har bestämt mig

  Efter mycket övervägande fram och tillbaka, jag bestämde mig men ångrade mig igen osv, osv. Så har jag nu bestämt mig. Frågan var om jag skulle låta göra ett försök och betäcka Pärla - trots åldern. Pratade slutligen med en veterinär som vet hur Pärla i skick och kondition. Fysiskt sett baserat på skick och kondition så var det okej, men med tanke på att det var nitton år sedan hon fick sitt göl så klassas hon som förstföderska igen och då finns det stora risker. Förutom med om det ens tar sig, så skulle det kunna bli stora problem efter fölning då råmjölksproduktionen kan vara bristfällig vilket ger kan ge fölet stora komplikationer.
   
  Även OM det skulle ha blivit en betäckning så hade jag inte sprutat henne, utan naturen skulle få bestämma. Men nu blir det inget. Jag vill inte för det första riskera henne(s liv) och om det nu verkade okej ändå, så skulle jag även riskera det eventuella fölets liv och i och med att det då i allra värsta fall kan sluta med att båda stryker med så är det utan övervägning inget jag tänker utsätta min Pärla för. Det näst tragiska som hade kunnat hända var om en av dem strök med och det är inte heller aktuellt att utsätta dem för - det är förvisso något som gäller alla, oavsett ålder, vid betäckning och fölning och hela det kalaset, men riskerna blir så mycket större och alltså, Pärla är så mycket värd för mig att jag inte vill riskera hennes liv. Inte för något i världen.
   
  Så jag var alltså aldrig helt övertygad ändå, med tanke på VEM hon faktiskt är. Men så läste jag mycket om äldre ston som fått komplikationsfria födslar och då lät det som en bättre idé... Sen finns det givetvis en hel del tragiska historier med. Och jag vill inte ha en sådan att kunna berätta.
   
  Det ÄR tråkigt att hon kommer försvinna en vacker dag och då är det kört. Då är hon borta helt och hållet, inkl just hennes blod. Men hellre det och bra sista år, än att riskera att ta flera år ifrån henne eller utsätta henne från att bli av med ett föl eller liknande. Jag hade aldrig klarat det, men däremot klara jag mig utan ett föl.
   
  Sen finns det de som säger; "då är det bättre att köpa ett föl/en åring, två-, tre-åring och blablabla" - men det är liksom där problemet uppkommer; jag vill inte ha en fjording - jag vill ha en Pärla, eller i alla fall en liten del av Pärla. Det är stor skillnad. Det är väldigt stor skillnad på fjordingar och fjordingar (precis som i andra raser) för den skull säger jag inte att det inte finns de som tilltalar mig - för det gör det! T ex ett musblackt danskfött sto som såldes förra året(?), och nu även en som verkar vara en riktig kanon från ett stuteri men den är tingad, haha. Så njae, de få jag faktiskt fattar tycke för - de fattar andra också tycke för. Det finns så otroligt mycket medelmåttor som fungerar tipptopp som familjehäst - men det är ingen sådan jag vill ha. Sen i så fall skulle jag vilja ha en "orörd" och det brukar de inte vilja sälja eftersom det är utbildning som kostar = som man betalar för. Utbildad häst = kostar mer, givetvis. Och jag ser bara hur de gör det mycket svårare för mig att försöka göra det fysiskt rätt från början. Inte ens lära hästen att komma på att svanka t ex, inte vara med om några tråkiga inspänningar, inget sågande i munnen osv. Alla gör inte så, verkligen inte. Men majoriteten - för det är så den svenska ridningen ser ut. Sen påstår jag inte att jag är bättre, definitivt inte. Men jag försöker och jag vet vad jag vill, vad jag är ute efter och vad jag försöker uppnå. Och det är lättare (mindre svårt) om man får försöka visa rätt från början.
   
  Jag spårade ur igen... Det är så lätt! Men poängen är att jag till i alla fall 90% någonting inte är ute efter det som finns på fjordmarknaden idag och det är därför (plus Pärlas blod och uppfostran) som jag inte vill köpa mig en fjording.
   
  Hur tror ni att ni skulle känna i min situation?


  Kommentarer
  Emma

  Jag lät betäcka min Pärla, Carisma. Hon var då 19 år och hade inte fölat tidigare. Betäckte 156 hästen med en welsh mountain b-ponny för att det skulle bli ett litet föl att klämma ut. Tror det tog sig men hon kastade, vet inte men kändes bara så. Troligen åldern som styrde det, men får fortfarande klump i halsen och funderar på hur det hade blivit om allt gått vägen. Vet inte vad jag vill ha sagt egentligen men nu vet du :)

  Svar: Åh :( Varför ska de bli gamla för?! Ska man "vara sån" så kan man ju jämföra med en människa. Pärla är nästan 75 människoår och vilken 75-åring skulle man försöka producera ungar ifrån. Nu är det ju inte helt rättvist jämfört, men ändå.Det "positiva"(?) med att hon kastade sitt föl måste väl i så fall vara att hon inte hann fästa sig vid det och vara med om ett ev dödfött föl, om det nu var "fel" det på, vill säga. Men fy :(

  Jag skulle ha tänkt på det några år tidigare :(
  vinna.blogg.se

  2014-06-06 @ 11:12:31 | URL: http://xoffbeat.blogg.se
  Denise

  Åh vad jobbigt det låter.. Jag förstår absolut dina tankar med att både vilja och inte vilja betäcka. Att det är stor risk pga hennes ålder och man vill inte riskera att förlora henne för tidigt.. Men förstår också att du vill ha kvar en liten del av henne när det är dags för henne att somna in.. Riktigt svår situation :/

  Svar: Ja precis. Skittufft. Hade allt gått klockrent så är det ju givetvis "värt det", men minsta lilla komplikation så är det ju inte värt det längre och risken för komplikationer är verkligen stor. Så det är bara att inse att det är för sent :(
  vinna.blogg.se

  2014-06-06 @ 17:04:26 | URL: http://flingans.nu
  Anna Borefur

  Jag hade nog provat om jag var du :). Hon är ju till åldern redan så ska du prova ska du nog göra det så fort som möjligt, det kan ju vara till och med så att hon inte tar sig och då har du ju provat så slipper du gå runt och undra, och tänk om hon tar sig så blir det världens bästa pärla bebis?? :D

  Klart finns det stora risker också men om allt går vägen går ju din dröm i uppfyllelse!!

  Sedan kan jag ju omöjligt säga hade jag varit du hade jag provat för jag är ju inte i din situation men ändå.

  Det ända jag kan ge dig på vägen är att vaka henne dag och natt när fölingen är på G för är man där kan man hjälpa till mycket och olycksrisken minskar :).

  Svar: Jag vågar tyvärr inte riskera hennes liv :/ Men det hade verkligen varit sååå kul med en fjordbäbis<3 :D
  vinna.blogg.se

  2014-06-06 @ 17:39:03 | URL: http://annabborefur.blogg.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.