• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Fuck jante

  Jag vill inte berätta i nutid om andras hästar, men tycker att vissa delar är intressanta och jag vill inte bara dokumentera det för min egen skull utan även dela med mig av vissa grejer. Men hästen tycker jag har all rätt i världen att vara "anonym".
   
  Inte i vintras utan förra vintern hade jag ju en tredje häst hemma då han behövde mycket, mycket jobb. Det är den hittills absolut svåraste häst jag någonsin träffat, hanterat och ridit, utan tvekan. Jag visste inte själv hur svår han var förrän han stod i min hage. Det tog lång tid, mycket tålamod och mängdträning samt stor hjärnmotion då jag var tvungen att vara smartare än honom. Det är lätt att vara smartare, men det är svårt att vinna en "strid" is smarthet när hästen tar till sina styrkor i form av fysisk rörelse på eller annat sätt. Då gäller det verkligen att vara smart stark. 
   
  Han var så sjukt skarp och otroligt explosiv, samt hade en incident bakom sig som gjorde att jag var tvungen att börja om. Och det var även incidenten som var anledningen till att han var hos mig från första början. Att börja om, och försöka vända något fruktansvärt obehagligt till något positivt. Helt utan möjlighet att rida på ridbana, eller ens på öppna ytor. Han var SVÅR, och livsfarlig, men inte otrevlig. Instinkten går alltid före det inlärda, framförallt i ostabila situationer. Det var en prövning för mig som ryttare. Min starka sida är min energi, men bara när jag är psykiskt stabil (dvs inte på ex tävlingar där jag blir stressad av själva tävlingsmomentet). Här fick jag verkligen träna på detta. Stabil energi, stark energi, trygg energi. Det gav riktigt bra resultat måste jag erkänna, och det tog även tid. Mina teorier stämde gång på gång, och de träningssätt jag valde visade sig vara optimala för denna häst. Sunt tänk, positiv, lugn och trygg energi och mängdträning i massor - just här hittade jag denna hästs recept. Men det som kändes allra bäst för mig, det är att jag även kunde fortsätta hans utbildning även om det inte tillhör den ridning jag brukar göra. Jag hade en så pass psykiskt stabil häst att jag till och med kunde börja töltsätta honom efter den tiden han var hos mig. Det är fantastiskt stort, med tanke på vart vi började vår gemensamma resa.
   
  Även om man inte rider som Roffe eller Malin, eller någon annan erkänt duktig ryttare, så finns det så mycket andra viktiga egenskaper att plocka fram omkring andra hästar och deras bakgrund. Det är så sjukt egentligen, hur vissa saker är synonymer till framgång och andra saker inte går att "värdera" på samma vis. Jag är en ganska sopig hobbyryttare på t ex en hopptävling, på en olydig lite för glad häst, i grunden avlad för sådant jag inte ens vågar drömma om. Ofta förekommer inte ens någon kontroll. Men hemma är jag en ryttare med så viktiga andra egenskaper som ändå kan ge andra, väldigt viktiga saker till andra hästar. Ingen ser, ingen vet, ingen ger någon beröm eller ära, eller liknande. Men man vet själv. Ett lyckande. Ett lyckande värt så mycket, men inte för någon annan än sig själv och i detta fall; hästägaren.
   
  Så leta lite. Värdera det som är bra - även om det inte rimmar med resultat på papper.
  Det var bara det jag vill säga.
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.