• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Hört på P&J:n

  Person 1: Hördu person 2, kan jag rida på den här hästen, tror du?

  Person 2: Alltså, jag hade ju inte gjort det om jag var du...

  Person 3: Men, det är ju en ISLANDSHÄST!
   
  Person 2: Precis, det är en c-ponny.
   
  Person 3: Fast... det är ju en islandshäst.

  Person 2: Det finns inga vetenskapliga studier på att de kan ta mer vikt än någon annan hästras. Anledningen att det rider vuxna människor på dem på Island är för att de helt enkelt inte har något annat.
   
   
  Den här och/eller liknande dialoger tycker jag man hör regelbundet; mest på internet faktiskt. 
  Nu undrar jag, bara av ren nyfikenhet, vilken av dessa personer "är" ni? För det mesta har man ju en åsikt, antingen via egna erfarenheter eller på grund av något man läst eller utefter någon annans argument som man antingen köpt eller inte.
   


  Kommentarer
  Johanna

  Ärligt talat så tror jag inte att det är så farligt om vuxna människor sitter och rider på islandshästar. Så länge man nu låter dem växa klart och rider in dem vid 5 års ålder som ju är kutym. Med en färdigutvecklad rygg tror jag att de klarar av att bära vuxna människor. Jag tror personligen inte att det sliter mycket mer på en häst än när man hoppar dem. Dessutom så är det väl praxis att isisar går ute dygnet runt året runt och får vara hästar. Vilket är mer än vad våra rid-/tävlingshästar får göra. Med andra ord tror jag inte att de lever ett sämre liv än vad tävlingshästarna gör, trots att de rids av "större" ryttare. De har ju trots allt alla möjligheter till att bygga upp sig till att klara det med mycket utevistelse och en hel del turer i skogen.

  Svar: Ja, det där med inridningen tycker jag är självklart (även om alla inte håller med på den punkten). Bra poäng!
  vinna.blogg.se

  2014-07-01 @ 16:04:40 | URL: http://teambockaberg.blogg.se
  Emma

  Tycker mest det beror på HUR man rider. Uppsuttet två gånger i veckan och annars korrekt jobb från marken? Ja då kan tom. jag rida B-ponny.
  En normallång/tung person som inte kan rida sliter ju mer på hästens rygg och ben, än en tyngre ryttare som "alltid" jobbar häst i form liksom. Hoppas du fattar.. ;)

  Svar: Visst är det avgörande, japp. Och visst kan man väl "tumma lite" på gränserna då och då (vilket en P&J-start förvisso hade varit, antar jag :P).Nu kom jag att tänka på en grej. Det brukar ju heta så, att en välbalanserad tyngre ryttare som rider bra, känns "lättare" än en lättare ryttare som är obalanserad. Vet du var det kommer ifrån? När vi ändå är inne på det spåret tänkte jag på :) För när jag tänker på det så har jag nog aldrig sett någon källa på det - även om det låter rimligt.
  vinna.blogg.se

  2014-07-01 @ 20:43:15 | URL: http://xoffbeat.blogg.se/
  Anni

  Person nr 2 :)
  Och av den enkla anledningen att det faktiskt ÄR så rent vetenskapligt, att islandshästen INTE har någon anatomisk skillnad jämfört med någon annan ras.

  Svar: Men precis! Sådant tycker jag är väldigt intressant. Hur kan man säga emot fakta på så vis? "Blundar man så finns det inte" - inte direkt utvecklande synsätt.
  vinna.blogg.se

  2014-07-01 @ 22:05:07 | URL: http://teamoveson.blogg.se
  Evelina Blomqvist

  Jag är rakt av person 2. Är man för stor så är man för stor; islandshästar kan inte bära 90kg bara för att de generellt är LITE starkare än vanliga hästar i deras storlek. ;)

  Svar: Alltså, vem hade slängt upp en 90 kgs man på en c-ponny i andra sammanhang? :S Lite så kan jag känna... Men antar att det väl också förekommer. T ex i u-länder gör de iofs också som på Island; "tager vad man haver". :P
  vinna.blogg.se

  2014-07-02 @ 07:46:26 | URL: http://epicevelina.blogg.se/


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.