• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Tre bilder

  Här är tre bilder som jag av en eller annan anledning har sett när jag har surfat runt på mobilen. Dessa (och fler därtill) har jag tyckt varit "viktiga" eller bara roliga på något sätt och därför printade jag dem. Nu tänkte jag dela med mig av dem (eftersom jag precis tömt fånen och fann dem igen).
   
   
  Den första bilden är som ni ser en turbo. En turbo är en motordel som finns på många av dagens moderna bilar, men den är inte "standard" - det finns många bilar utan. Vad den egentligen gör är att med hjälp av motorns avgaser, som liksom "knuffar" på en axel som börjar rotera. Det snurrar fruktansvärt fort där inne (150 000 varv/minut). Axeln sitter genomgående och suger in luft som pressas in till motorn vilket ökar effekten (och bränsleförbrukningen). Det är väldigt viktigt att det blir smort (med olja) ordentligt där inne. När man stänger av motorn så fortsätter det snurra inuti turbon en stund, medan oljan rinner ner och ifrån turbon. Därför är det jätteviktigt att turbon "vilas" innan man stänger av bilen efter man har kört, framför allt när man har kört hårt med bilen. Man vilar turbon genom att stå på tomgång = lågt varvtal på motorn. Har man kört hårt kan man behöva stå så länge som en minut innan man bör stänga av. En turbo som har skötts väl genom hela livstiden brukar normalt hålla i omkring 20 000 mil, möjligtvis upp till ca 25 000 mil.
   
  Jag har faktiskt gått fram till folk som haft bilar med turbo (typ på parkeringar) som bara har stängt av bilen direkt och gett dem en lektion i "turbo-skötsel". För det första tycker jag att man ska veta vad man har för prylar, och för det andra tycker jag man har skyldighet att sköta det man har!
   
   
  Bild nummer två säger sig själv. HAHA vad jag älskar den här bilden! :D
   
   
  Den tredje och sista bilden är en bild jag bär med mig i många situationer. Jag vet inte om det syns, men i pratbubblan står det: "For a fair selection everybody has to take the same exam: please climb that tree". Jag tycker den är underbar.


  Kommentarer
  Amalia

  Tycker sista bilden är så sann!

  Svar: Ja, den tänker jag ofta på och får mig att se "outside the box" i många sammanhang :)
  vinna.blogg.se

  2014-01-12 @ 22:41:16 | URL: http://www.aewahlstrom.blogg.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.