• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Letar man fel, så hittar man fel

  Det spelar ingen roll om det handlar om hästens kropp, hur någon rider, en produkt, sig själv eller någons personlighet - i allt kan man hitta fel om man letar.
   
  Vi människor är sällan helt och hållet, till absolut hundra procent, "hela". Av egna erfarenheter så är det väldigt sällan jag inte har ont någonstans. Men jag fungerar ändå som jag ska. Sedan har jag andra fysiska defekter (typ kobent), dessutom arbetar jag dagligen på att göra min egen kropp snedare och snedare med felbelastning och lathet. När jag kör bil sitter jag till exempel alltid lutad mot vänster, med högerarmen på antingen mittstödet eller håller i växelspaken. Där har vi ett till fel; att sitta och hålla på växelspaken är inte bara osunt mot bilen man "hämmar" rörelserna som uppstår och sliter därför på lådan när man "håller i" spaken, men armen tar faktiskt också stryk av rörelserna. Men nu spårade jag ur...
   
  Hästen kan ha många "fel" i kroppen, både sådana som "känns" men även dem som inte känns/märks av. Klart en häst som har blivit hårdhänt tillrättavisad av en hästkompis kan känna att den fick en smäll, men utan att den för den skulle är halt eller reagerar när man rör kroppsdelen. (Pärla blev t ex sparkad rakt i magen en gång. Men ohalt och "krämpfri" om man nu kan säga så.) Det är väl lite samma sak när man talar om hopptekniker hit och dit. Många hästar har mindre bra teknik just för ögats skull, men de tar sig ändå över höga, breda hinder - för att de vill!
   
  Hur många har inte någon gång tänkt meningar liknande där ryttaren borde låta bli att svanka, eller borde böja armarna, räta upp sig, höja blicken, höja/sänka/vinkla om händerna eller liknande.
   
  Det är lättare att hitta fel och ibland gör vi nog det omedvetet. Men istället vill jag slå ett slag för att alla gör fel, vissa dagligen, andra sällan, vissa med oflit och på grund av okunksap och andra medvetet för en stund. Det vi istället borde göra är att sluta leta fel och istället leta RÄTT. För det finns massa rätt som vi missar, och därför borde vi faktiskt lägga mer ner tid på det. För det är mycket finare att se rätt, tro mig!
  Inte mycket rätt i den här bilden - men det finns om man letar :]


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.