• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Dagens ridning (årets första "hoppträning")

  Tanken var att hoppa första gången idag för det här året. Men jag hann ändra om planerna - det blev hoppning ändå men det fick bli ute i skogen. Dessvärre var det uppkört och fruset (dvs frusna traktorspår = jätteknöligt) där jag brukar hålla till så det var uteslutet att hoppa där. Istället var det skapligt mitt på skogsgrusvägen, så där gick det att vara - MEN, bara så länge jag kan hålla henne rak för på spåren där däcken går var det svinhalt, samt en stor frusen vattenpöl (isfläck alltså) precis i landningen av ena hindret. Så jag hann fundera både en och två och tre gånger hur jag skulle göra.
   
  Men sen bestämde jag mig. Linje, två hinder, 17m mellan. Först bara som "bommar" = pinnar på marken. Jag värmde upp Aleccis och redan där var hon SÅÅÅ fin. Jättelydig och bara helt underbar att rida! Sen travade vi över pinnarna och därefter galopperade vi. Oj vad jag har tappat känslan och "ögat" till att sikta in och komma rätt, haha. Men det gick bra så småningom och Aleccis var jättelugn. Det räckte med att jag bara satt upp och gjorde en halvhalt så kom hon tillbaka och det var inga problem att stoppa in sex galoppsprång däremellan, men vi red mest på fem.
   
  Så långt kände jag faktiskt att det fungerar bra att rida rakt fram och hon kändes så pass lydig att jag byggde upp det till två små kryss. Vi galopperade över dem några gånger. Eller rätt många gånger var det nog. Fem lugna språng var inga problem, och jag kunde bara sitta upp och "fånga" henne mellan. En gång kom vi lite halvdumt och då satt jag till och fick in sex språng istället. Hon var såå himla lugn och fin, och dessutom reglerbar. Lycka!
   
  Bestämde mig för att sätta upp det hindret med "bäst förutsättningar" på stubbarna (1m) och hoppade kryss-räcke och räcke-kryss några gånger. Eftersom det gick så himla bra så satte jag till slut även upp det andra räcket (ca 90-95 cm, knölig björkstam) och hoppade dem tre gånger. Två gånger med fem och ville därefter prova att rida henne på fyra "bara för att" och känna hur bra koll jag hade på henne. Vi satte det utan problem! HON VAR SÅ JÄVLA FIN! Avslutade därefter och travade av och skrittade sedan av henne.
   
  Hoppning är som sagt en färskvara och jag (vi) har inte hoppat sedan KM:et i slutet av november så jag hade tappat en del av hur hon faktiskt är att hoppa. Till exempel en gång så plockade jag bort galoppen alldeles och sen sa det BAM så hoppade hon för kung och fosterland. Haha, det blir sådan kontrast med ett ordenligt språng efter halvdan galopp. Ibland var jag inte "med"/beredd på sprången så då blev det att tyglarna gled ur händerna för att hon behövde dem. Och en gång råkade jag låsa knäna och ställde mig på tå(!) över hindret = ingen vacker sits där inte. Så vi behöver komma in i det igen, men känslan var helt underbar!
   
  En enda gång så gick hon på lite grann och det var när jag inte hade bestämt mig hur jag skulle göra; hon tog eget initiativ. Men det kan jag inte skylla henne för. Dålig planering har alltid varit en svaghet för mig.
   
  Generellt hade jag även en annan grej som var sämre och det var att jag red med väldigt lite ben (för lite), och det kände jag faktiskt själv även om jag bara lät det gå så. Jag hade så mycket koll på resten av kroppen (framför allt överlivet) så jag glömde nog bort det, samtidigt som jag inte "ville" lägga på ben undermedvetet (pga underlaget? Inte vet jag). Jag tänkte mycket på att räta upp mig; både innan, mellan och efter hindren, även händerna; mjuka och sedan om det behövdes satt jag till och gjorde en halvhalt men mjuknade direkt efteråt.
   
  Nöjd, som sagt. Särskilt för att det var första gången på rätt länge och så med tanke på förutsättningarna och underlaget. Nu längtar jag ännu mer till kommande tävlingssäsong! :D
   
   
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.