• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Att leda häst

  Regelbundet ser man människor leda hästar, eller andra djur. Ibland ser det trevligt och avslappnat ut - men rätt ofta gör det inte det. Jag personligen ogillar skarpt detta när man håller strax under huvudet på hästen, med ena handen tydligt högre upp än den andra. Hur man än gör är man tvungen att spänna armen för att inte "hänga" i hästens huvud. Jag anser att allt man spänner när man är med djur eller då leder dem, är negativt. För vi ska vara avslappnade, hästarna ska känna sig trygga och vi ska ju inte göra mer än att ta med oss dem någonstans. Det ska vara så naturligt att leda hästen att vi går som om vi inte höll i hästen. Och vi ska utstråla en självsäkerhet och pondus som gör att hästarna aldrig ifrågasätter det vi ber om.
   
  Exempel på hur man inte leder hästar:
   
  Haha, jag överdriver lite. Men det ska symbolisera en otrygg variant på hur man ofta ser hästar bli ledda. Människan fokuserar mer på hästen(s "vilja") än vart man ska och hur man ska ta sig dit. Människan mer eller mindre "väntar" på att hästen ska anfalla/sticka eller liknande - vilket lätt bjuder in till tråkigheter, som många gånger beskylls på hästen.
   
  Här nedan är istället exempel på hur jag tycker man leder sin häst på ett bra sätt! Hästen kan se sig omkring (vilket är bra om man till exempel är på nya platser), människan kan gå med en avslappnad och bekväm stil vilket smittar av sig på hästen. Jag vill dock lägga till att om jag skulle leda en häst som kan sticka, och som jag av någon anledning har kedjegrimskaft på (exempelvis Pärla), så håller jag något mellanting av de båda exemplen, men så fort hon har "gett med sig" (om hon nu skulle sätta sig på tvären) så går jag normalt igen.
   
   

   
  Vad har ni för tankar kring detta?


  Kommentarer
  Erica Johansson


  Heeej =) Haha!! Jag tror det är typ 20x60 kanske, det är väldigt litet om man jämför med vårt stora ridhus ;) Hur stor är det du rider i?? =)

  Svar: Oj, 20x60 är tävlingsridhuset i klubben jag tävlar för ;)Jag rider inte i något ridhus :P
  vinna.blogg.se

  2014-01-18 @ 19:43:16 | URL: http://icusen.blogg.se/
  Jen

  Helt random, men jag kom in på din blogg genom tyrashastar.se för att jag satt och klickade runt. Hur som helst såg jag att du har en fjording som heter Pärla, jag bara undrar var du fick tag på henne? Nämligen så att jag var på ett ridläger i dalarna för jättelängesen och då red jag en fjording vid namn Pärla som var världens snällaste och tillsammans med henne vann jag min första hopptävling haha. Jag hoppas att det är hon för jag har tänkt när jag ser rosetten att jag hoppades att allt gick bra för henne :) Men jag antar att fler fjordingar kan heta så ;)

  Svar: Ja, "tyvärr" (eller vad man ska säga) så finns det fler fjordingar som heter Pärla. Jag själv känner inte till något om någon dalarna-visit, men å andra sidan kom jag i kontakt med henne när hon var inne på 15, snart 16:de året så mycket har hänt innan dess. :) Minns du något mer om henne? T ex egenheter eller mer om hennes bakgrund? Det jag känner till är att hon har dragit remmalag (vilket de ju gör i par) på Visingsö och i samband med det var även med om en "körolycka" där den andra hästen blev rädd för en buss men hon har dock inga "men" efter det utan jag kör henne regelbundet. Hon är en jäkel på att svänga snävt, så det där med att ni vann hopptävlingen tvivlar jag inte ens sekund på! :D Jag har köpt henne av en bekant som bara köpte henne någon vecka tidigare (jag lånade henne först, köpte sen) så tyvärr är det inte något direkt bra sätt att leta bakåt om det är samma Pärla. Vet du något om stam, ålder, någon avkomma eller annat så vi kan luska vidare i detta? Det hade varit roligt att få höra mer om henne från förr, om det nu råkar vara samma häst :)
  vinna.blogg.se

  2014-01-19 @ 22:14:01


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.