• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Kroppsvikt och hästvikt

  Jag läste en artikel (<- länk till artikeln) om detta så känsliga, men väldigt viktiga ämne; ryttarens vikt. Generellt är jag en sådan som reagerar starkt och blir väldigt illa berörd av stora, tunga ryttare som envisas med att rida, framför allt för små hästar, men sedan måste jag även inflika att det även finns en gräns där man som människa måste ta sitt ansvar och avstå helt från hästryggen. Vi är ju alla måna om våra djur, eller vi borde i alla fall vara det.
   
  Men jag tänkte inte hugga folk i ryggen, utan jag tänkte faktiskt bara fundera på mig själv och mina hästar. I artikeln står det bland annat:
   
  "En brittisk studie visade nyligen att endast var 20:e ryttare hade optimal storlek och vikt för sin häst. Forskarna från Duchy College i Cornwall hade sökt upp privatryttare i närområdet och jämfört deras storlek och vikt med de hästar de ägde och red. Forskarna utgick ifrån att idealförhållande var 1/10, där ryttaren alltså skulle ha 10% av hästens vikt. I studien var det bara 5% av ryttarna som hamnade under den gränsen. Om ryttaren vägde upp till 15% av hästens vikt ansågs det tillfredsställande. 63% av ryttarna i studien vägde mellan 10 och 15% av hästens vikt. Om ryttaren vägde 20% eller mer av hästens vikt ansågs det skadligt för hästen – 32% av ryttarna vägde så mycket. Forskarna ansåg att det behövs mycket mer kunskap om hur ryttarens vikt kan skada hästen och att det var nödvändigt med tydligare riktlinjer för ryttares vikt. Men de trodde också att en gräns på 10% inte var realistisk.

  I studier som är gjorda i Ohio har det påvisats att hästen blir öm i sin muskulatur efter att ha burit mer än 25-30 procent av sin kroppsvikt. Alla hästarna klarade att bära 20 procent av sin kroppsvikt utan att bli påverkade av detta och det innebär att en häst som väger 600 kilo ska kunna bära en ryttare på 120 kilo (Powell et al, 2008)."

   

  Då tänker jag genast hur mycket jag väger rent procentuellt jämfört med mina hästar. Jag kommer inte upp till 10% av deras kroppsvikt, och jag har alltså en del kilo "tillgodo" innan jag bör överväga hästbyte (eller viktminskning). Båda mina hästar väger omkring 550 kg (har inte vägt dem nyligen, men de ligger omkring 500+ kg.) Jag vägde mig senast idag och vägde 52,2 kg, men jag brukar lägga på lite till om någon frågar vad jag väger så man är på den säkra sidan (avskyr när folk ljuger och drar av typ 10 kg, jag lägger på! Tänk om man blir tillfrågad att rida en liten ponny t ex och ägaren frågar vad man väger; jag tar alltid i lite extra). Så jag behöver inte "oroa" mig, och som de nämnde i artikeln (även det är ju en definitionsfråga) så tyckte de att man borde utgå från 17% och då kan jag sova väldigt gott.

   

  Däremot måste jag tillägga en annan ska. Detta med isläggningar och deras kroppar. Anledningen till varför vuxna människor rider dessa små ponnyer är för att de inte hade (har) någon annan ridhäst på Island och därför "tog de vad som fanns" - detta har sedan spridit sig som om hästarna vore några superhästar som klarar av större påfrestningar osv. Jag köper det INTE.

   
   
  Hon må se ut som en ponny, men det gör mig inget, för jag har alltid varit liten och är inte för stor för min häst och då spelar inte kroppstyp eller mankhöjd någon som helst roll. Dessutom sitter inte hoppkapaciteten eller "huvudet" eller för den del hinderuppfattning, vilja osv i mankhöjden. :) (#svankrygg #vijobbarpådet)


  Kommentarer
  Evelina Blomqvist

  För tunga ryttare på för små hästar svider verkligen.. :/

  Sv: Jag jobbar den helgen, så himla typiskt!

  Svar: Verkligen. :/
  Åh, vad surt! Både fredag, lördag och söndag? :O
  vinna.blogg.se

  2014-02-03 @ 17:58:34 | URL: http://epicevelina.blogg.se/
  Emma

  Har aldrig vägt nicke men han borde ju väga över 600 iaf. Gör som du med min vikt om någon nu frågar.. avrundar uppåt ;p

  Svar: Men hallå eller, du är ju på tok för stor för Nicke ju! :O Haha, eller inte (på långa vägar) :P Ja, då det är bättre det felar uppåt så att säga :)
  vinna.blogg.se

  2014-02-03 @ 18:04:15 | URL: http://xoffbeat.blogg.se
  Evelina Blomqvist

  Sv: Japp, heeela helgen.. Jobbar varannan helg :(

  Svar: Vad surt :(
  vinna.blogg.se

  2014-02-03 @ 20:43:25 | URL: http://epicevelina.blogg.se/


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.