• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • All inclusive för hästar, tydligen

  I början av veckan kom jag över en artikel (<- läs gärna artikeln). Den handlar om framtidens hästhållning, kan man säga. Här är två utdrag ur texten:
   
  "Här finns rullningsyta, kraftfoderstation, höautomat och ligghall: allt en häst kan önska. Naturligtvis är hästen uppkopplad, inte till Facebook än, men väl till en gps och transponder som visar vanor och avgör foderintag."
   
  "Det tar ungefär en vecka för nya hästar att lära sig hur det går till att äta här. Djuren ställer sig på kö och släpps in en och en genom vikdörrar. En foderlucka fälls ner och stängs igen när hästen fått sin tilldelning. Ättiden regleras av en transponder som hästen bär runt halsen. Foderstationen är kameraövervakad och egentligen är det bara hästägarens eller forskarens fantasi som sätter gränsen för vilka parametrar som ska övervakas. Som tillval finns stegräknare och lägessensorer som informerar en dator om hästen står, ligger eller hur den håller huvudet."
   
  Jag måste säga att jag är skeptisk. För hästarnas skull, påstås det, men vem är den enda som tjänar på detta då? Jo, vi människor. Och de påstår även att systemet är bättre även ur ekonomisk synvinkel men då undrar jag hur, när det kostar tre miljoner att investera i anläggningen.
   
  Just nu står hästmarknaden still. Hästarnas priser är, faktiskt, skamligt låga och det är ingen hemlighet att stuterier inte ens går plus när hästarna kostar "normalmycket". Hur mycket skulle inte samma hästar kosta att föda upp i ett system likt detta? Hur skulle de kunna ta ut tillräckligt mycket pengar - i form av hästens pris - och faktiskt även få den såld?
   
  De vill även installera detta på alla ridskolor runt om i landet. Vad kostar det att gå på ridskola idag? När jag gick på ridskolan och red en gång i veckan kostade det 2500 kr/termin har jag för mig (men det kan vara fel). Alla förstår att detta måste inbringa i mer pengar för ridskolorna och hur får de in mer pengar? Givetvis via sina elever. Drar kostnaderna iväg för mycket kommer många tyvärr vara tvungna att sluta rida eller leta ridning på annat håll och det är ren fakta.
   
  Sedan att det ska vara så styrt av oss hela tiden. Foder, "toaletten"(!), vi kan kolla hur de håller sitt huvud, stegräknare osv, osv. Det har gått överstyr! Låt hästarna vara hästar! Jag är däremot för flocktänket de förespråkar. Box, och framför allt spilta, är verkligen stenålder, men detta verkar fruktansvärt onaturligt, dyrt och konstgjort.
   
  En revolution på väg inom hästlivet


  Kommentarer
  Erica Johansson


  Jag vet inte vad jag tycker om detta, känns lite som "robotar"... Jag har för mycket kontrollbehov och vill inte att den dagliga hanteringen ska försvinna. mmm, låter det vara osagt ;)
  Jo jag har svarat på din kommentar i bloggen, blev ett stort inlägg. Tack för frågorna, jätteroligt att svara på =)

  Svar: Eller hur, det blir lite så. :)
  vinna.blogg.se

  2014-02-08 @ 23:11:23 | URL: http://icusen.blogg.se/


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.